16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRevoluţie în procesul retrocedărilor

Revoluţie în procesul retrocedărilor

Retrocedarea cu scandal a terenurilor aflate în proprietatea statului şi în administrarea staţiunilor Şimnic şi Banu Mărăcine ar putea face lumină pe viitor în privinţa modului în care trebuie tratate aceste situaţii de către autorităţile locale. Sesizat de prefectul de Dolj, Ministerul Justiţiei a solicitat deja procurorului general al României să stabilească un mod unitar în care să fie judecate procesele de acest gen.

Deciziile diametral opuse în cazul staţiunilor Şimnic şi Banu Mărăcine l-au determinat pe prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, să ceară lămuriri oficialilor de la Bucureşti. În cazul Şimnic, magistraţii au anulat prevederile din hotărârile Comisiei Judeţene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar prin care peste o mie de hectare de teren au fost transferate din domeniul public al statului în cel privat al comunelor Şimnicul de Sus şi Gherceşti. În cazul staţiunii de la Banu Mărăcine, o judecătoare de la Judecătoria Craiova a considerat că transferul terenurilor a fost legal. Deci, într-un caz, serii întregi de judecători au considerat că terenul aparţinând statului nu poate fi transferat în proprietatea privată a unei comune decât prin hotărâre de guvern, în celălalt caz un magistrat a judecat altfel.

Prefectul ar lua terenul prin hotărâre de guvern

În ciuda tuturor celor întâmplate, tot răul ar putea fi spre bine. DNA anchetează modul de retrocedare de la Şimnic, iar prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a cerut Ministerului Justiţiei să stabilească un mod clar şi unitar în care se judecă astfel de procese. „Am discutat cu cei de la Ministerul Justiţiei, le-am prezentat situaţia, care nu este singulară la nivelul judeţului, ci este în toată ţara, şi le-am spus să promoveze un recurs în interesul legii, care să stabilească o practică unitară la nivelul instanţelor în aceste situaţii“, declara Georgescu acum câteva zile. Ministerul Justiţiei i-a răspuns la cerere. „Vom analiza problema de drept pe care ne-aţi semnalat-o şi hotărârile judecătoreşti anexate sesizării dumneavoastră şi, în măsura în care se evidenţiază o practică judiciară neunitară, vom solicita procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să promoveze calea extraordinară de atac a recursului în interesul legii“, se arăta în răspunsul trimis de Ministerul Justiţiei. Peste câteva zile, acelaşi minister anunţa că a sesizat deja procurorul general, semn că a considerat că există o practică neunitară la nivelul instanţelor. „Vă comunicăm că, analizând problema de drept pusă în discuţie, ministrul justiţiei a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie promovarea unui recurs în interesul legii“, se arată într-un document trimis de minister pe adresa Prefecturii Dolj. Până atunci, Eugen Georgescu susţine că nu va lua nici o măsură, de teamă să nu fie acuzat că a favorizat vreuna dintre părţi. „Nu mai ştiu pe cine să cred şi de aceea am apelat la cei din Ministerul Justiţiei să lămurească problema o dată pentru totdeauna. Vom face o situaţie cu titlurile de proprietate de la Şimnic, pe care cei de acolo au început să le anuleze în instanţă, dar, din ce am auzit, în unele cazuri, judecătorii au refuzat să le anuleze. Apoi vreau să văd şi eu toate hotărârile judecătorilor. Dacă este cazul, voi promova un proiect de hotărâre de guvern pentru rezolvarea situaţiei cu retrocedările“, a precizat Georgescu. Acesta a mai spus că, din câte a aflat, Comisia Locală de aplicare a Legilor fondului funciar din Şimnicul de Sus a depus o contestaţie în anulare împotriva deciziei judecătorilor prin care s-au anulat parţial articole din hotărârile comisiei judeţene.

Găvan: Morţilor nu le poţi anula titlurile de proprietate

Directorul Staţiunii de la Şimnic, Constantin Găvan, a declarat că nu este singura contestaţie în anulare depusă până acum. „Au depus una la Tribunalul Dolj şi li s-a respins, iar acum au depus alta la Tribunalul Giurgiu. Are şanse mici de izbândă, deoarece această cerere este o cale extraordinară de atac prin care judecătorul constată dacă s-au respectat paşii, procedura în timpul procesului, or nu este cazul de aşa ceva. În privinţa titlurilor de proprietate, nu este vorba că judecătorii s-au opus anulării lor, ci că nu puteau fi anulate, deoarece proprietarii care figurau în document muriseră“, a spus Găvan. Directorul Staţiunii a precizat că, după lotul Şimnic, acum urmează anularea titlurilor de proprietate emise pe teritoriul comunei Gherceşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII