10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExecutarea silită, baubau pentru datornici

Executarea silită, baubau pentru datornici

Peste 135 de acţiuni sunt deschise lunar la Judecătoria Craiova împotriva celor care nu-şi plătesc datoriile la întreţinere. Numai în primul semestru al anului 2010, pe rolul instanţei de fond au fost înregistrate 1.151 de acţiuni prin care asociaţiile de proprietari se îndreaptă împotriva rău-platnicilor pentru recuperarea debitului. Iar numărul acestora creşte de la an la an.

Craiovenii care nu-şi plătesc datoriile la întreţinere nici după ce sunt obligaţi prin hotărâre judecătorească riscă să fie executaţi silit şi chiar să-şi piardă apartamentele. După ce le trimit somaţii de plată şi nu primesc nici un răspuns, reprezentanţii asociaţiilor îi acţionează în instanţă pe datornici. Obţin o sentinţă civilă pe care o investesc cu formulă executorie şi urmează procedura de executare. „În fiecare an avem procese pe rol, pentru recuperarea debitelor. Şi mergem cu ele până la executare. Mulţi vin şi plătesc pe ultima sută de metri ca să se salveze sau vând să nu mai ajungă la executor. Am avut în anul 2008 propuse pentru executare silită două apartamente, în anul 2009 numărul s-a ridicat la trei, iar anul acesta avem cinci în faza de executare şi pentru alte şase apartamente procesele sunt pe rol. Avem în asociaţie o juristă care refuză să plătească din anul 2008. Cum să procedezi cu un asemenea locatar?“, a spus Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei 5 din cartierul 1 Mai.
Dacă legea prevede ca după 90 de zile asociaţia să-l acţioneze în instanţă pe rău-platnic (Art. 50. – (1) asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit), nu face nici o precizare asupra sumei. Dacă pentru datoriile acumulate la întreţinere asociaţia rămâne pasivă trei ani, nu mai are nici un drept să le ceară. Tocmai acesta este motivul pentru care, chiar şi pentru sume mai mici, dar cumulate în timp, proprietarul se poate trezi acţionat. „Este aproape un fenomen care se va accentua în timp. Noi nu mergem din prima la instanţă, mai negociem cu ei, le mai smulgem o promisiune. Dar unde nu se poate, mergem la instanţă şi ajungem la executare. Pentru şase proprietari am cerut executarea silită, din cauza restanţelor la întreţinere. Unii dintre ei îşi vând locuinţa după ce executorul publică în ziar vânzarea respectivului imobil. Datoriile sunt de la 1.000 la 3.800 de lei“, a declarat administratorul Asociaţiei 18, Brazda lui Novac, Vasile Calciu.
„În anul 2009, pe rolul Judecătoriei Craiova au fost înregistrate 1.655 de acţiuni ale asociaţiilor împotriva proprietarilor rău-platnici. În primul semestru al acestui an s-au înregistrat 1.151 de cauze care au avut drept obiect pretenţiile. Există posibilitatea ca până la încheierea anului numărul acestor cauze să-l egaleze şi chiar să-l depăşească pe cel din anul precedent. Numărul lor este destul de mare şi multe dintre acestea se finalizează cu executări silite“, a apreciat Cristina Crăciunoiu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII