10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutor social şi case cu etaj

Ajutor social şi case cu etaj

Unii sunt mici întreprinzători, au miniferme sau maşini de transport în curte, case cu etaj şi câte unul, două sau trei autoturisme. Alţii sunt bătrâni, singuri, bolnavi şi săraci. Şi unii, şi ceilalţi au ceva în comun: ajutorul social (obţinut pe Legea nr. 416), pe care primăriile din Dolj l-au acordat fără discernământ, seriozitate şi responsabilitate.

Plecaţi pe teren de câteva luni, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj – judeţul fruntaş la ajutoare sociale pe Legea nr. 416 – n-au avut cum să se plictisească. Fiecare comună îşi are specificul ei: într-una au descoperit un mic fermier, beneficiar de ajutor social, în alta au găsit proprietari de case, unele cu etaj, care se folosesc de bănuţii ce ar trebui să ajungă la cei nevoiaşi, aşa cum au întâlnit rude de-ale primarilor, departe de orice problemă materială, dar profitori lacomi de pe urma relaţiilor şi legislaţiei.
Concret, inspectorii ITM au descins până acum în 24 de primării din judeţ şi au luat la puricat 7.609 dosare. Circa 40% dintre acestea au fost verificate în totalitate, iar constatările au făcut ca aproximativ jumătate să fie sistate. Ca să fie eficienţi, angajaţii ITM colaborează cu alte organisme de control, analizând nu numai relaţiile de muncă, ci şi condiţiile de sănătate pe teren şi elementul de asistenţă socială, verificând, în acelaşi timp, toate sursele de venit ale beneficiarilor. Apoi, „în termen de zece zile, primăriile trebuie să reevalueze fiecare dosar şi, dacă la următorul control al ITM-ului se vor găsi în continuare nereguli, amenzile acordate vor fi între 5.000 şi 10.000 de lei“, a precizat inspectorul-şef, Cătălin Mohora.

Fost „sport naţional“

Inspectorul-şef descrie boala ajutorului social, solicitat pe stufoasa Lege nr. 416. La începutul lunii mai, numărul dosarelor din judeţ era 19.110, iar numărul beneficiarilor ajungea aproape la 70.000. În multe localităţi, primarii au eşuat să identifice corect persoanele cu probleme, oamenii cu adevărat nevoiaşi, care trăiesc în pragul sărăciei. Au apărut, în schimb, beneficiari de ajutor social, „persoane cu risc de excluziune socială“, care, în realitate, obţin venituri peste medie, unele fiind rude sau apropiaţi ai edililor, altele având mai multe maşini, chiar şi de transport, case cu etaj sau dezvoltând mici afaceri. Ilegale.
Criteriile după care ITM alege prioritatea localităţilor sunt, în ordine: numărul dosarelor, sesizările primite şi extremele (un număr prea mare de dosare este dubios, la fel cum o cifră neînsemnată poate arăta dezinteresul sau eşecul angajaţilor primăriei de a identifica persoanele care au nevoie de ajutor). La Sadova, spre exemplu, sunt 8.632 de locuitori şi au fost înregistrate 1.448 de dosare în plată. Circa 800 au fost sistate după controlul reprezentanţilor ITM. În Valea Stanciului, la 6.400 de săteni, există 657 de dosare în plată, aşa cum la Amărăştii de Jos sunt 442 de dosare şi 3.960 de locuitori. Cele mai multe sesizări au fost primite pentru Filiaşi, unde, din 473 de dosare (la 18.000 de locuitori), au fost sistate 126. De menţionat că numărul dosarelor este diferit de cel al beneficiarilor. Şi că numărul celor sistate creşte odată cu reevaluarea făcută de departamentele specializate din primării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII