6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Urgenţă concurează ministerul la personal TESA

Spitalul de Urgenţă concurează ministerul la personal TESA

Ministerul Sănătăţii consideră că angajările au luat-o razna la Spitalul de Urgenţă Craiova, motiv pentru care a cerut unităţii medicale să dea afară 100 dintre cei 139 de salariaţi TESA.

 

Spitalul de Urgenţă Craiova concurează Ministerul Sănătăţii la numărul de angajaţi. Cel mai mare spital din Oltenia a fost dat exemplu negativ într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii, referitor la proiectul viitoarelor normative de personal pentru spitale, postat ieri pe site-ul instituţiei.

Noul normativ prevede un post de medic la 5-15 paturi şi un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi pe tură.

„Dacă, în prezent, pentru specialităţile medicale din spitalele mari (regionale, de urgenţă, institute, spitale clinice etc.) este prevăzut un post de medic la 12 paturi şi un post de personal sanitar mediu la zece paturi pe tură, după aplicarea noilor prevederi va exista un medic la 5-15 paturi şi un cadru sanitar mediu la 8-12 paturi pe tură", se precizează în comunicatul ministerului.

Dacă spitalul va angaja un medic la 5 sau 15 paturi, va hotărî conducerea, care ştie cel mai bine de câţi medici este nevoie pentru desfăşurarea activităţii, a declarat ministrul sănătăţii, Attila Cseke.

„Noile prevederi legislative vor da posibilitatea spitalelor să angajeze un număr mai mare de medici şi personal medical cu pregătire medie deoarece am îmbunătăţit criteriul de normare în acest sens. De asemenea, am creat un normativ mai flexibil, între un minim şi un maxim, astfel încât să dăm posibilitatea managerului de a decide angajarea de personal în secţia sau compartimentul cu deficit", a declarat ministrul.

 

Spitalul are 23 de contabili şi şase specialişti IT

 

Normarea de personal medical se va face comasat pentru asistenţă medicală spitalicească, eliminându-se diferenţierea pentru specialităţi medicale şi chirurgicale, aşa cum este prevăzut în prezent.

Pentru sanatorii s-a prevăzut un post de medic la 30-45 de paturi şi un post de asistent medical la 20-30 de paturi pe tură. În cazul preventoriilor, vom avea un medic angajat la 70-100 de paturi şi un cadru mediu sanitar la 30-50 de paturi pe tură.

Noile normative vor permite în schimb o reducere semnificativă a numărului de angajaţi din serviciul TESA, cu până la 3.100 de persoane în toată ţara. Ministerul Sănătăţii susţine că în ultimii ani s-au făcut angajări nejustificate de personal nemedical în spitale şi a dat exemplu Spitalul de Urgenţă Craiova. Cel mai mare spital din Oltenia are în serviciul TESA 139 de angajaţi, puţin peste jumătate din tot personalul ministerului pe toate domeniile de activitate. Potrivit ministerului, spitalul craiovean are 16 angajaţi la Departamentul tehnic şi şase specialişti IT. Plus 23 de contabili şi 29 de persoane la aprovizionare, transport şi administrativ. Concluzia conducerii ministerului este că personalul TESA de la Spitalul de Urgenţă ar trebui împuţinat cu 100 de oameni din cei 139.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII