27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEchipamente inutile de la Ministerul Sănătăţii

Echipamente inutile de la Ministerul Sănătăţii

Echipamente medicale cumpărate de Ministerul Sănătăţii cu milioane de euro zăceau nefolosite de trei ani în depozitele unităţilor sanitare din judeţul Dolj. Printre acestea, patru salvări şi două aparate EKG sigilate, care vor fi trimise la SMURD şi la centrele de permanenţă.  

Patru autosanitare nou-nouţe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Dolj, care stăteau nefolosite în garajele instituţiei, vor ajunge la SMURD şi la centrele de permanenţă, au anunţat ieri reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. „Sunt automobile de consultaţii la domiciliu dotate cu trusă de consultaţii şi aparat EKG, deservite de medici de ambulanţă şi medici de familie, care nu au fost folosite niciodată. Vom trimite una la Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD de la Spitalul de Urgenţă Craiova, una la unitatea UPU/SMURD de la Ploieşti şi alte două vor fi distribuite către centre de permanenţă din judeţul Dolj. Rămâne să stabilim care vor fi aceste centre“, a declarat Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Medicii ar trebui să lucreze 19 ore pe zi

Cu toată bunăvoinţa autorităţilor sanitare judeţene, este posibil ca ambulanţele să rămână nefolosite şi după trecerea lor la centrele de permanenţă, pentru că nu există adresabilitate, dar nici lege care să le permită medicilor să lucreze pe aceste maşini. Potrivit conducerii SAJ Dolj, un medic de familie care vrea să activeze pe ambulanţă trebuie să fie capabil să lucreze 19 ore pe zi pentru un salariu de 1.000 de lei pe lună. „Un medic de familie are obligatoriu program la cabinet de şapte ore pe zi. În afara acestui program, el ar trebui să efectueze gărzi, de câte 12 ore obligatoriu, pentru îngrijiri la domiciliu, altfel nu sunt recunoscute şi plătite de CAS. Plata se face la tarif orar, în funcţie de gradul profesional. Pentru opt gărzi, salariul primit este de 1.000 de lei. Nu primesc sporuri, iar perioada lucrată nu constituie vechime în muncă“, a declarat Cristian Gângioveanu, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dolj. Altă variantă ar fi fost ca pe ambulanţele de consultaţii la domiciliu să lucreze medici de la Salvare. Numai că Salvarea nu are suficienţi medici şi nu are voie să facă angajări, având posturile blocate.
Managerul SAJ Dolj mai spune că nici adresabilitate nu prea există. „Populaţia, în special din mediul rural, insistă să fie tratată la spital. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca pacientul să refuze să fie îngrijit pentru că aceste salvări nu au targă. Şi atunci a trebuit să trimitem altă salvare, în condiţiile în care CAS ne plăteşte un singur drum“, a mai spus Gângioveanu.
Serviciul de Ambulanţă Dolj are în prezent patru autosanitare de consultaţii la domiciliu funcţionale, dintre care trei la staţia centrală din Craiova şi una la Calafat. O astfel de autosanitară are zile în care face, potrivit SAJ Dolj, doar câte trei-patru consultaţii.

Afacerea Ministerului Sănătăţii

În 2006-2007, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat echipamente medicale noi, printre care şi ambulanţe. Achiziţia s-a făcut fără să se ţină seama de necesarul unităţilor sanitare, astfel că acestea s-au trezit cu echipamente cu care nu aveau ce să facă. În judeţul Dolj, SAJ a primit, fără să fie întrebată, opt autosanitare de consultaţii la domiciliu, dintre care nu a putut să folosească decât patru. Tot atunci au fost dotate şi urgenţele cu monitoare şi aparate EKG. Spitalele cu compartimente de urgenţă – Spitalul de Urgenţă Craiova, Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova şi Spitalul Calafat – au primit câte două EKG-uri, iar celelalte spitale, funcţionând în regim de cameră de gardă, au primit câte un EKG. Ulterior, s-a dovedit că Spitalul Municipal „Filantropia“ şi Spitalul Calafat nu au folosit decât câte un aparat EKG. Cele două aparate nefolosite urmează să fie trimise la UPU/SMURD.

Achiziţia
În 2006-2007, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1.500 de ambulanţe pe care ministrul de atunci, Eugen Nicolăescu, se lăuda că le-a cumpărat cu 503.397.131 de lei, bani proveniţi din taxa pe viciu, pentru a dota serviciile de ambulanţă din întrega ţară, printre care şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU