11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de turişti vizitează lunar peşterile din Gorj

Sute de turişti vizitează lunar peşterile din Gorj

Sute de turişti vin în Gorj săptămânal, în special pentru a vizita peşterile din regiune. Peisajele magnifice, grotele Sohodolului, Peştera Muierilor, ocupaţiile ciobanilor din această zonă, păstrate cu străşnicie, eleganţa costumului popular specific băieşilor, locaşele de cult din Baia de Fier şi din satele sale, dar şi multe alte lucruri sunt doar câteva puncte de atracţie pe lista turiştilor.  

Sute de turişti vizitează lunar cele două mari peşteri din judeţul Gorj. Peştera Muierilor este unul dintre obiectivele vizitate cel mai des de turiştii din afara judeţului Gorj, fiind aşezată în partea de nord a comunei Baia de Fier. Numele peşterii vine de pe vremea când era folosită ca ascunzătoare pentru femeile care îşi aşteptau soţii să se întoarcă de la război. An de an, peştera este obiectivul turistic numărul unu din Gorj. Împrejurimile, unicitatea ei şi a frumuseţilor pe care le adăposteşte sunt doar câteva dintre motivele care îl determină pe turist să aleagă Baia de Fier. În peşteră au fost descoperite oase ale primilor oameni care s-au stabilit în Europa, fapt aflat în atenţia cercetătorilor din întreaga lume. Peştera Muierii are o importanţă ştiinţifică greu de egalat de alt obiectiv similar din ţara noastră. Lungimea de vizitat a peşterii este de 940 de metri, din totalul de peste 3.600 de metri. Traseul vizitabil are o lăţime ce variază între trei şi cinci metri, iar tavanul are o înălţime care variază între unu şi 18 metri. În anul 1955, Peştera Muierii a fost declarată monument al naturii.

Cea mai lungă peşteră din Oltenia

Peştera Polovragi este situată în Cheile Olteţului şi este una dintre cele mai lungi din România. În prezent, intrarea costă 1,2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi 2,4 lei pentru celelalte categorii de vizitatori. Explorarea peşterii nu a fost încă finalizată, galeriile formând un labirint atractiv. În galeriile active se pot practica în condiţii foarte bune explorarea subacvatică şi scufundările de agrement. O veche legendă care circulă în zonă spune că aici a trăit Zamolxe, zeul dacilor. Potrivit lui Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, peştera a fost vizitată până în prezent de belgieni, italieni, francezi, americani, polonezi, ruşi şi foarte mulţi români. Ea este electrificată pe o porţiune de opt sute de metri, peştera având în total lungimea de peste 10 km. În cursul anului trecut, Peştera Polovragi a fost vizitată de peste 25.000 de turişti. Felicia Popescu este ghidul care de un an le arată turiştilor frumuseţile acesteia. Fiecare turist are şansa să scrie câteva cuvinte în caietul de impresii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU