10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeledetecţia bate titlul de proprietate

Teledetecţia bate titlul de proprietate

Atenţie mare la modul în care vă identificaţi parcelele când solicitaţi sprijinul financiar pe suprafaţă! Potrivit legislaţiei europene, chiar dacă aveţi acte de proprietate pentru teren, dacă nu l-aţi poziţionat corect pe hartă, riscaţi să pierdeţi banii.

Obţinerea sprijinului financiar pe suprafaţă nu este un proces tocmai simplu, mai ales când fermierii sunt selectaţi la teledetecţie. Asta deoarece primirea banilor este condiţionată de identificarea suprafeţei de teren prin teledetecţie (metodă de culegere a datelor de la distanţă, cu ajutorul satelitului) şi nu doar în acte. Acest lucru atrage după sine o serie de nemulţumiri din partea fermierilor. „Conform titlului de proprietate, parcela este de 5.340 mp atât pe hârtie, cât şi în teren, pe care l-am moştenit de peste 60 de ani şi care este în marginea comunei, la 200 m de ultima casă spre calea ferată. Domnii de la APIA spun că, în urma controlului pe teren, suprafaţa s-a găsit mai mică decât am declarat (2.800 mp), ceea ce e o minciună pentru că nu a venit nimeni să verifice pe teren acest lucru“, a sesizat nemulţumit Marin Diaconu, de 77 de ani, din comuna Leu, care a fost selectat la teledetecţie în anul 2008.
În această situaţie se află însă mii de doljeni. „În campania din 2007, din cei 5.432 de fermieri selectaţi la controlul prin teledetecţie, 5.220 (adică 96%) au avut erori care au necesitat clarificări. Aceşti fermieri au fost notificaţi, iar după clarificări, peste 2.000 de fermieri au primit sancţiuni, respingere de la plată sau respingere de la plată cu sancţiuni multianuale“, a declarat Sergiu Drăgancea, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Pentru campania 2008, situaţia a fost asemănătoare. Din 1.604 fermieri selectaţi la controlul prin teledetecţie, au fost notificaţi pentru clarificări 98% dintre ei, iar după clarificări, aproximativ 385 au fost sancţionaţi.

Fermierul, singurul răspunzător de poziţionarea suprafeţei pe hărţi

Pentru a evita penalizările, un element extrem de important este ca fermierii să-şi poziţioneze corect parcelele deţinute conform titlurilor de proprietate pe hărţile puse la dispoziţia lor de reprezentanţii APIA Dolj. Asta deoarece, potrivit legislaţiei europene, desenarea corectă a terenurilor pe hărţile furnizate de APIA Dolj revine în sarcina fermierului, mai ales că acesta completează o declaraţie pe propria răspundere cu privire la suprafaţa aferentă cererii de plată. „Fermierul nu poate invoca propria culpă, constând în faptul că s-a aflat în eroare privind individualizarea terenurilor“, a declarat Sergiu Drăgancea. Acesta a explicat neconformităţile  care apar între înscrisurile din titlul de proprietate şi măsurătorile făcute prin teledetecţie. „Dacă desenele parcelelor nu sunt poziţionate corect în blocul fizic din raportul de control prin teledetecţie, apar anumite erori care pot să determine sancţiuni prin diminuarea plăţii pe suprafaţă sau pe cultură sau chiar respingerea de la plată atunci când sunt depăşite anumite procente“, a precizat Sergiu Drăgancea.

Fermierii trebuie să se prezinte la clarificări

De aceleaşi penalităţi au parte şi fermierii al căror teren nu este cultivat aşa cum au declarat (adică dacă declară pe o parcelă cultură de grâu şi aceasta este cultivată cu altă cultură; dacă nu este cultivată cu nimic sau dacă suprafaţa culturii este mai mică decât suprafaţa declarată). Pe lângă faptul că trebuie să-şi poziţioneze corect terenul pe hartă, este extrem de important să declare cultura reală. De multe ori, fermierii nu dau importanţă acestui aspect şi pierd bani frumoşi nu cu rea intenţie, ci pentru că solicită sprijin financiar în perioada martie-iunie pentru culturile înfiinţate în toamna anului anterior şi până vin să solicite sprijinul uită ce culturi au însămânţat şi spun ce au plantat în anul în curs.
Vestea bună este însă că penalităţile nu se aplică după primele rapoarte făcute în urma teledetecţiei, ci ulterior. După primele rapoarte făcute, fermierii sunt chemaţi la APIA, unde li se comunică rezultatele şi pot să se repoziţioneze pe hărţi sau să-şi declare cultura reală.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII