12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe alege praful de tichetele de masă

Se alege praful de tichetele de masă

Tichetele de masă, de creşă, tichetele cadou vor fi impozitate de la 1 iulie. Până acum, acordarea de tichete de masă era atât în avantajul firmelor, cât şi al angajaţilor, pentru că nu se achitau impozite şi taxe. De când se va percepe impozit de 16%, angajatorii nu vor mai fi tentaţi să acorde tichete angajaţilor. Se discută şi despre plata contribuţiilor sociale de către cei care dau tichete.

Impozitarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou, a celor de creşă, precum şi a altor tipuri de tichete va restrânge semnificativ această piaţă. Firmele nu mai au nici un avantaj să mai acorde tichete de masă angajaţilor, timp în care bugetul nu va câştiga nici un ban în plus. Până când apar în Monitorul Oficial modificările aduse Codului Fiscal, nu se ştie cu exactitate dacă tichetele de masă vor fi doar impozitate cu 16% – impozit pe venit sau dacă trebuie plătite şi contribuţii la bugetele de pensii sau la cel de sănătate. Zilele trecute, reprezentanţii firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG precizau, pentru NewsIn, că firmele vor plăti unele contribuţii sociale aferente bonurilor de masă şi altor venituri similare, odată cu transformarea acestora în venituri salariale prin modificarea Codului Fiscal. „Sigur se va achita contribuţia socială la fondul de pensii. O discuţie va fi în zona contribuţiilor de sănătate“, spunea Mădălina Racoviţan, director al departamentului de Asistenţă fiscală al KPMG. Specialiştii locali în finanţe confirmă faptul că este posibil să se plătească şi contribuţii pentru tichetele de masă (sau alte tipuri de tichete) acordate salariaţilor: „Să vedem cum va apărea Codul Fiscal. Dacă tichetele vor intra în venitul brut salarial, atunci trebuie plătite şi contribuţii. Dacă se menţionează expres în Codul Fiscal că intră doar pe impozitul pe salarii, atunci se percepe doar 16%. Cert este că se vor impozita tichetele cu 16%, dar dacă vor fi şi contribuţii, atunci nu mai are sens acordarea de tichete angajaţilor“.

Multe companii nu vor mai acorda tichete

Emitenţii de tichete susţin că aproape jumătate dintre angajaţii cu contract din România beneficiază de tichete şi că impozitarea lor ar reduce această piaţă la jumătate. Ministerul Finanţelor estimează că va încasa din impozitarea tichetelor de masă 345 de milioane de lei de la 1 iulie până la sfârşitul anului. Calculul Ministerului a fost făcut pentru 1,8 milioane de beneficiari de tichete. Acelaşi Minister şi-a luat în calcul o scădere a pieţei tichetelor de masă de numai 12% ca urmare a impozitării lor.

Firmele au sărit ca arse

Noul Cod Fiscal ar trebui să intre în vigoare de la începutul lunii iulie, astfel că în acest moment incertitudinea planează asupra companiilor care acordă tichete angajaţilor. De asemenea, distribuitorii de tichete şi-au văzut afacerile ameninţate. „Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii au omis să dea informaţii clare şi complete despre acest subiect, astfel ca peste câteva zile, la finalul lunii iunie, mii de companii şi milioane de angajaţi vor fi puşi în faţa faptului împlinit. În cazul impozitării totale dorite de guvern, angajaţii nu ar mai primi nici un fel de tichete (de masă, de cadou, de vacanţă, de creşă etc.) deoarece acestea nu ar mai prezenta nici o atractivitate pentru companii“, au precizat, pentru GdS, reprezentanţii companiei Sodexo, care acordă tichete pe piaţa din România. Compania Sodexo estimează că în ţara noastră există aproape două milioane de beneficiari de tichete de masă, cadou, de creşă, de vacanţă etc. „16% calculat asupra tichetelor de masă nu înseamnă o sumă prea mare care trebuie plătită de firme, dar dacă se introduc şi contribuţii, atunci chiar că firmele nu vor mai da tichete“, a precizat vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România, Valentin Cristea.
În acelaşi timp, mediul privat consideră că este mai bine să se impoziteze tichetele de masă, pentru că la acestea pot renunţa uşor companiile, decât să crească impozitul pe profit.

Cât este impozitul pe tichete

Dacă tichetele de masă vor fi impozitate doar cu 16%, atunci pentru fiecare tichet în valoare de 8,72 lei acordat angajaţilor, firmele trebuie să achite un impozit de 1,4 lei pe zi, adică 30,8 lei pe lună de fiecare angajat. Dacă societatea are 200 de salariaţi, atunci impozitul este de 6.160 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 36.960 de lei numai din iulie până în decembrie 2010. Dacă pe lângă impozitul de 16% se achită şi contribuţii, atunci calculul se complică, pentru că trebuie să achite contribuţii atât angajatul, cât şi angajatorul. Atunci, tendinţa va fi să nu se mai acorde tichete de masă.  
În cazul în care scade numărul tichetelor de masă din circulaţie, atunci şi comercianţii de alimente vor avea de suferit. În plus, o piaţă redusă a tichetelor reduce şi TVA-ul statului, pentru că nu se mai colectează din tranzacţiile comerciale. „În realitate, taxarea totală a tichetelor nu va duce decât la dispariţia sistemului. Acesta nu numai că nu va genera nici un leu la buget, dar va crea o pierdere enormă de 198 de milioane de lei pentru stat şi va duce 55 de milioane de lei în economia subterană (TVA necolectat)“, au precizat pentru GdS reprezentanţii emitentului de tichete Sodexo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII