10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRușii lasă Belarus fără gaze

Rușii lasă Belarus fără gaze

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a dispus ca grupul Gazprom să taie exporturile de gaze naturale către Belarus, a anunţat luni biroul de presă al Kremlinului, măsură care ar putea afecta livrările de gaze către Europa, transmite Reuters.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că livrările către Belarus vor fi reduse gradual.

Livrările vor fi reduse "zilnic, proporţional cu volumul datoriilor", a afirmat Miller, potrivit agenţiei ruse de presă.

Rusia a anunţat că va reduce cu 85% volumul de gaze naturale exportate către Belarus începând de luni, ora 6:00 GMT (9:00 ora României), dacă statul nu plăteşte datoriile de 192 milioane de dolari pe care le are la Gazprom. Belarus este cea de-a doua ţară de tranzit a gazelor ruseşti către Europa după volumul care îi traversează teritoriul.

Disputele dintre Rusia şi ţările vecine privind preţul gazelor au devenit un motiv tot mai serios de îngrijorare pentru Europa, după ce, în luna ianuarie a anului trecut, Gazprom a sistat timp de două săptămâni exporturile către Europa din cauza unei dispute cu Ucraina privind datorii, preţuri şi tarife de tranzit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS