5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProteste doar cu numele

Proteste doar cu numele

71 de angajaţi din cei 129 ai Casei Judeţene de Pensii Dolj care au participat la greva de pe 31 mai 2010 s-au ales cu ziua de lucru tăiată. La acea dată, protestatarii au ales să iasă în curtea instituţiei. „Singura măsură luată de conducerea Casei Judeţene de Pensii Dolj a fost cea prevăzută de actele normative în vigoare (…), respectiv constatarea prin decizie a suspendării contractelor de muncă sau, după caz, a raporturilor de serviciu pentru participanţii la greva din 31.05.2010, cu menţinerea tuturor drepturilor ce decurg din contractele de muncă sau deciziile de numire a funcţionarilor publici, cu excepţia drepturilor salariale pentru ziua respectivă“, se arată într-un comunicat de presă al Casei Judeţene de Pensii Dolj.

La Fisc se jură că nu a fost grevă

În schimb, finanţiştii care au anunţat iniţial că au fost în grevă de solidaritate pe 31 mai, de la ora 8.00 la 8.45, acum susţin că nu au întrerupt lucrul nici o clipă, deci nu li s-a luat din salariu pentru perioada protestului. Acum, ei nici nu mai recunosc faptul că au fost în grevă, deşi aproximativ 400 de persoane din unităţile arondate Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj semnaseră pentru greva respectivă. „Nu a fost grevă la noi. Am oprit lucrul doar 20 de minute, pentru a face o şedinţă de sindicat, să vedem dacă mai îndeplinim condiţiile de grevă, potrivit legii. Atunci s-a constatat că nu mai îndeplineam condiţiile şi nu a mai fost nici o grevă. Pentru ce să li se oprească din salariu?“, a spus liderul sindical din instituţie, Mitiţă Tudor. Totuşi, în realitate, pe 31 mai, pe uşile DGFP Dolj erau afişe cu litere de-o şchioapă care anunţau greva de solidaritate.

Consiliul judeţean va analiza situaţia

Nici la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj nu e clar încă dacă a fost sau nu grevă. Şi aici, pe 31 mai, câţiva angajaţi apucaseră să lipească pe zidurile Palatului Administrativ nişte afişe în care spuneau că sunt în grevă şi protestează împotriva guvernului, ba chiar se buluciseră cu puţin înainte de ora 9.00 să iasă în faţa instituţiei pentru a protesta. S-au întors însă în birouri în momentul în care câţiva jandarmi i-au întrebat dacă au autorizaţie pentru vreun miting.
Dacă ar fi să ne luăm după liderul lor de sindicat, toţi angajaţii CJ Dolj care nu erau în concediu au participat la grevă în acea zi. „Greva se desfăşoară conform unui tabel de semnături, pe care au semnat 90 din cei 130 de angajaţi ai consiliului judeţean. Restul, care nu au semnat, sunt fie în concedii, fie nu sunt de serviciu şi nu au fost găsiţi, dar salariaţii instituţiei noastre sunt în unanimitate solidari cu greva“, a declarat pe 31 mai liderul lor sindical, Adrian Burtescu.
Şi totuşi, până acum, nici unui salariat din această instituţie nu i s-a oprit vreun ban pentru că nu a muncit în ziua grevei. Abia de acum încolo conducerea instituţiei va încerca să afle dacă a fost sau nu grevă.
„Urmează să analizăm împreună cu sindicatul dacă pe 31 mai a avut sau nu loc o grevă la Consiliul Judeţean Dolj. Dacă vom afla că au existat persoane care şi-au întrerupt activitatea în ziua respectivă, vom dispune faţă de ele măsurile legale referitoare la diminuarea salariului corespunzător cu perioada nelucrată“, a precizat Alin Mitrică, administratorul judeţului Dolj şi şef peste Serviciul Personal de la CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU