11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNotarii publici propun reducerea onorariilor

Notarii publici propun reducerea onorariilor

Notarii participanţi vineri la al X-lea Congres al Notarilor Publici din România au mandatat, prin vot, Consiliul Uniunii să propună Ministerului Justiţiei reducerea onorariilor pentru activităţile acestora, în contextul crizei economice, a declarat Laura Badiu, purtător de cuvânt al UNNPR.

Potrivit Laurei Badiu, Ministerul Justiţiei este cel care va decide dacă admite propunerea şi reduce onorariile practicate de notarii publici. De asemenea, tot de minister depinde data la care ar urma să intre în vigoare această măsură.
Totodată, nu a fost stabilit nici procentul cu care vor fi   diminuate onorariile şi nici dacă vor fi reduse toate sau doar cele pentru anumite servicii.
Purtătorul de cuvânt al UNNPR a mai declarat că decizia de vineri vine, în primul rând, în sprijinul persoanelor cu venituri mici şi medii, „persoane care iau credite de la bănci, fac partaje sau succesiuni“.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, Dumitru Viorel Mănescu, a declarat vineri, la Congresul Notarilor, că aceştia ar trebui să se gândească la reducerea anumitor onorarii, în contextul socio-economic actual.
„În contextul socio-economic trebuie să ne gândim serios la reducerea de onorarii. Sunt anumite onorarii, nu toate. De exemplu, ipotecile. Se mai fac ipoteci? Singura rugăminte este să fiţi de acord să daţi un mandat consiliului pentru a găsi o soluţie. Sunt unele lucruri la care putem umbla. Nu mă refer la reducerea tuturor onorariilor, ci la cele care ar arăta societăţii şi statului că notarii sunt solidari cu ei“, a explicat Mănescu.
Preşedintele UNNPR a mai spus că activitatea notarilor a fost grav afectată în perioada de criză, mulţi dintre ei făcând eforturi pentru a continua să existe pe piaţă.
„Trebuie să găsim soluţii care să asigure viitorul profesiei noastre, nu doar pentru unul sau doi ani“, a adăugat Mănescu.
Preşedintele UNNPR a precizat la Congres că nu toţi notarii respectă onorariile minimale şi a cerut Consiliului de disciplină să fie mai activ şi mai ferm.
Mănescu i-a atenţionat pe notari că avocaţii „au învăţat mai repede regulile pieţei, pe care le întorc acum împotriva notarilor, nu doar în România, ci peste tot în lume“.
Aproximativ 480 de notari participă la cel de-al X-lea Congres al Notarilor Publici din România, care are loc vineri şi sâmbătă la Poiana Braşov, unde se discută despre „Dreptul succesoral în noua reglementare a Codului Civil“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS