22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlestemul pământului, revizuit

Blestemul pământului, revizuit

Mai mulţi locuitori ai comunei Cârcea au avut prilejul joi, la „Fii vocea comunei tale!“, să ceară autorităţilor, între altele, acordarea drepturilor funciare recunoscute de ani buni inclusiv de instanţe.

Proiectul „Fii vocea comunei tale!“ a ieşit cu scântei joi, la Cârcea. La întâlnirea organizată de Gazeta de Sud au participat, pe lângă autorităţile locale, şi patru reprezentanţi ai Prefecturii Dolj, între care prefectul Eugen Georgescu şi subprefectul Cosmin Brezniceanu. Indignaţi că nu sunt puşi în posesie cu terenurile din fosta staţiune Banu Mărăcine, în ciuda faptului că li s-a reconstituit dreptul de proprietate şi că există o hotărâre a instanţei care atestă acest drept, oamenii au insistat ca prefectura să le emită titlurile de proprietate. „Aştept de zece ani să primesc pământul. Cât să mai aştept? Moartea nu are răbdare…“, a spus Mihai Băluţeanu, unul dintre cei îndreptăţiţi să primească teren. „Să fie puse în aplicare legile. Cârcea are dreptul cel mai mare să dispună de terenuri. Prefectura să intervină să se aplice legea“, a cerut Ilie Bârzan. Primarul comunei, Valerică Pupăză, a afirmat că, la nivel local, nu se poate face nimic în acest sens, ci numai la prefectură. Unde punerea în posesie este întârziată din cauză că, într-o situaţie similară, o instanţă de judecată a dat altă soluţie. „Suntem puşi în postura de a adopta măsuri diferite în cauze similare fiindcă aşa au judecat instanţele. Eu nu pot face asta, fiindcă sunt pus aici ca să veghez la repectarea legii. Şi vreau să dorm acasă, liniştit… Până când procurorul general nu va dispune care instanţă a greşit, prefectura nu va lua nici o măsură“, a declarat prefectul Eugen Georgescu. Răspunsul său a încins spiritele în sală. „Ce legătură avem noi cu alte cazuri? Nouă trebuie să ne daţi pământul!“, au strigat oamenii.

Cartier fără electricitatate

În Cârcea există un cartier fără alimentare cu energie electrică, primăria fiind admonestată din această cauză la „Fii vocea comunei tale!“. Oamenii spun că nu este posibil ca, din 1998, când au fost construite primele locuinţe în zonă, să nu fie extinsă reţeaua de curent şi la ei. Primarul Valerică Pupăză spune că primăria este beneficiara unui proiect de extindere a reţelei de alimentare cu energie electrică, pe baza căruia au şi fost alocate nişte fonduri. „Suntem calificaţi într-un program de electrificare. Am plătit deja taxele de racordare, aşteptăm restul de finanţare. Acest cartier va avea energie electrică în curând“, a spus Pupăză. Nici aceia care beneficiază de curent electric nu sunt însă mulţumiţi. „Lumina se întrerupe de 20-30 de ori în 24 de ore. Nu putem să schimbăm transformatorul?“, a vrut să ştie Ion Grigore. Constantin Tobescu i-a solicitat primarului să facă demersuri pentru introducerea iluminatului public în zona de la penitenciar. „Într-o lună va fi schimbată toată reţeaua, la nivel de comună. Vor fi instalate încă trei transformatoare, astfel încât să fie asigurată puterea necesară. Consideraţi că această problemă e rezolvată. Iluminatul public între penitenciar şi calea ferată poate fi asigurat din forţe proprii“, a spus edilul-şef al localităţii, Valerică Pupăză.

Pârâul Cârcea, canal

Autorităţile locale au fost acuzate că promovează proiecte pentru o anumită parte a comunei, lăsând de izbelişte zona Metro – Banu Mărăcine. Deversarea apelor uzate în pârâul Cârcea este considerată o consecinţă a distribuirii haotice a banului public. „Culturalizarea, emanciparea, educaţia şi creşterea standardului de viaţă nu se realizează cu săli de bowling, terenuri de fotbal şi bălţi naturale. Cu o parte din aceşti bani s-ar fi putut canaliza aceste ape uzate prin conducte până la Staţia de tratare a apelor uzate de la Făcăi, cu aceeaşi ocazie rezolvându-se problema canalizării şi în zonele Metro şi Banu Mărăcine“, a spus Silviu Tolescu, făcând trimitere la decizia primăriei de a deversa zilnic aproximativ 500 de metri cubi de ape uzate în pârâul Cârcea, care alimentează bălţile Preajba. Vădit deranjat de remarca lui Tolescu, primarul Valerică Pupăză s-a apărat: „Evacuarea apelor uzate se face în baza proiectului, conform legii. De la Mediu ni s-a spus să amplasăm staţiile de epurare unde avem emisari. Nu se putea duce conductă de 2 km, prin extravilan, la Preajba“.

Trotuar, după canalizare

Participanţii la „Fii vocea comunei tale!“ au mai sesizat că pe strada principală nu există trotuare. „Sunt copii şi bătrâni care circulă pe marginea drumului, că nu au pe unde, nu sunt trotuare. Vrem să moară oamenii? Chiar nu s-ar putea construi măcar pe o parte trotuar?“, a arătat Ion Grigore. Primarul Valerică Pupăză a declarat că nu se va trece la amenajarea de trotuare decât după finalizarea proiectelor de canalizare şi alimentare cu apă. „Nu pot fi făcute acum trotuare, fiindcă le-am face degeaba, că apoi ar trebui să le spargem pentru construirea racordurilor“. Tot în domeniul infrastructurii rutiere, locuitorii din Cârcea au fost asiguraţi de prefectul de Dolj că drumul Metro – Cârcea, distrus, va fi reparat începând de săptămâna viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII