16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu crescut facturile la apă

Au crescut facturile la apă

De la începutul sezonului cald, târgujienii au început să consume tot mai multă apă, iar facturile pe lunile iunie şi iulie vor sosi mai mari decât de obicei. În plus, Aparegio nu a reuşit să conto-rizeze decât 68% din gospodăriile din municipiu şi astfel, în lipsa contorului, nu există un control strict al consumului de apă.

Aparegio a început să calculeze deja facturile pentru apa consumată de la începutul sezonului cald şi se estimează un nivel destul de ridicat al acestora. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că vor avea mai mult de plătit la apă, o parte din beneficiarii Aparegio încă nu şi-au achitat datoriile din lunile trecute. Potrivit conducerii prestatorului de servicii de apă şi canal din oraş, SC Aparegio are de recuperat de la asociaţiile de proprietari, agenţii economici şi gospodăriile individuale suma de 3,6 milioane de lei. Numai asociaţiile de proprietari şi locatari din Târgu Jiu au de achitat 1,8 milioane de lei, adică jumătate din datoria totală. Între timp, Aparegio continuă să transmită somaţii cu sumele res-tante asociaţiilor rău-platnice şi efectuează în continuare debranşări de la reţeaua oraşului, după un program stabilit în funcţie de nivelul debitelor.

Nici datoria şcolilor nu e plătită 

Şcolile, grădiniţele şi creşele nu stau nici ele mai bine la plata facturilor pentru apă şi canalizare. Achitarea facturilor cade în sarcina Consiliului Local Târgu Jiu, însă, din cauza lipsei resurselor financiare, s-a ajuns la soluţia compensărilor, în funcţie de valoarea taxelor pe care Aparegio le are de plătit la rândul ei către municipalitate. Datoria pe care o au către Aparegio creşele, grădiniţele şi şcolile din oraş se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei. „Avem de achitat anual nişte redevenţe către primărie pentru activităţile pe care le desfăşurăm. Am găsit soluţia de a compensa o parte din datoria unităţilor de învăţământ, dar aceasta rămâne destul de ridicată. Este totuşi bine că odată cu intrarea elevilor în vacanţă se înregistrează şi un consum mai redus la cămine şi internate şi în şcoli, în general, şi astfel datoria către Aparegio nu va mai creşte. Deocamdată, stăm bine cu această contorizare a blocurilor unde programul a fost realizat în proporţie de 100%. Contorizarea agenţilor economici a fost realizată în procent de peste 90% şi mai prost stăm la gospodăriile individuale, unde procentul este de 68%. La aceste case unde încă nu există contorizare, cetăţenii pot profita şi folosi apa în exces, însă consumul este stabilit în sistem pauşal şi toată lumea plăteşte. Când vom finaliza contorizarea, oamenii  vor consuma în exces numai dacă îşi vor permite. Şi mă refer aici la udatul grădinilor şi alte activităţi. De asemenea, toate spălătoriile din oraş sunt contorizate. În ciuda temperaturilor ridicate nu avem probleme cu debitul apei la surse“, a declarat Ion Popescu, directorul Aparegio Gorj.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS