Dinel, puşcărie pe bani grei

Autori


Toţi cei patru inculpaţi din dosarul fraudei de la Banca Internaţională a Religiilor au fost condamnaţi de Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti. Cea mai mare condamnare au primit-o Dinel Staicu şi fostul preşedinte BIR, Ion Popescu – patru ani de puşcărie, faţă de pedepsele de numai trei ani de închisoare primite de cei doi angajaţi ai BIR.

După aproape patru ani de judecată, perioadă în care dosarul s-a plimbat inclusiv pe la Curtea Constituţională, la solicitarea unora dintre inculpaţi, care au vrut cu orice preţ să tragă de timp, Judecătoria Sectorului 4 a pronunţat marţi o sentinţă de condamnare. Toţi cei patru inculpaţi, în frunte cu Dinel Staicu, au fost găsiţi vinovaţi pentru acuzaţiile care le-au fost aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Abuzuri în folosul lui Dinel

În octombrie 2006, procurorii anticorupţie dispuneau trimiterea în judecată a patru persoane, pentru o fraudă de peste cinci milioane de euro în dauna Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Pe lista inculpaţilor se aflau Ion Popescu, fost preşedinte al BIR, Radian Răceală, director al Direcţiei de Creditare din cadrul aceleiaşi bănci, şi Viorica Duţu, şef Serviciu Creditare de la aceeaşi bancă. Alături de cei trei funcţionari bancari, acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, se afla şi controversatul afacerist craiovean Dinel Staicu, pus sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu.

De fapt, Dinel era chiar beneficiarul actelor ilegale pe care le săvârşiseră funcţionarii. Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada iulie 1999 – februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director şi respectiv şef serviciu, inculpaţii Ion Popescu, Radian Răceală şi Viorica Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 106.786.123.000 de lei vechi şi credite în valoare de 80.535.611.000 de lei vechi către 11 societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu.

Nereguli în acordarea creditelor

Potrivit anchetatorilor, cesiunile de creanţă (care reprezintă un credit în sensul legii) au fost efectuate cu încălcarea principiului prudenţialităţii bancare. Ele au fost acordate unor societăţi nou-înfiinţate, în condiţii favorabile cesionarilor, respectiv cu plata în rate eşalonate pe şase ani, cu termen de graţie de şase luni condiţionat de acordarea unor linii de creditare. Creditele s-au acordat cu încălcarea normelor interne de creditare ale BIR: documentaţii incomplete, lipsa analizei bonităţii clienţilor şi a posibilităţii de rambursare a creditelor, linii de credit pe o perioadă de patru sau cinci ani în loc de unul singur, acceptarea de garanţii fictive etc. Potrivit procurorilor DNA, la acordarea creditelor s-au încălcat şi reglementări ale Băncii Naţionale a României (BNR) prin care se interzicea creditarea societăţilor pentru care nu putea fi efectuată analiza bonităţii şi a posibilităţilor de rambursare.

Metoda aleasă de conducerea BIR pentru evitarea raportărilor către BNR cu privire la creditele mari şi expunerea faţă de un singur debitor a constat în înfiinţarea de către Dinel Staicu a mai multor societăţi, acordarea de credite de către mai multe sucursale (nouă sucursale ale BIR) şi acceptarea achitării avansului la cesiunile de creanţă din liniile de credit.

Garanţii inoperante


„Inculpatul Staicu Dinel a solicitat şi a obţinut încheierea convenţiilor de cesiune de creanţă şi a contractelor de credit cu evidenta încălcare a dispoziţiilor legale şi a folosit sumele de bani astfel obţinute în interesul altor societăţi pe care le controla. O parte din banii obţinuţi de la BIR sub formă de împrumuturi, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, au fost folosiţi de către inculpat la cumpărarea unor acţiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla“, menţiona pentru GdS, la data trimiterii în judecată, Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, valoarea mare a contractelor încheiate contrar dispoziţiilor legale, modalitatea în care au fost aprobate împrumuturile, folosirea sumelor de bani obţinute în interesul altor societăţi, creditele ce depăşeau cu mult valoarea fondurilor proprii ale băncii au reprezentat modalităţi prin care Staicu i-a ajutat pe funcţionarii băncii să comită infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată. În termenul de graţie pentru efectuarea plăţii creanţelor cesionate şi înainte de expirarea termenului de un an prevăzut pentru utilizarea liniei de credit, afaceristul craiovean a utilizat integral sumele de bani împrumutate de la bancă fără să achite ratele scadente creanţelor cesionate. Mai mult, Dinel Staicu a dispus reorganizarea prin absorbţie a societăţilor cesionare şi respectiv le-a falimentat, a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiseră garanţii, ceea ce a făcut ca executarea garanţiilor să devină inoperabilă.

Doi cu executare, doi cu suspendare

După aproape patru ani de judecată, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a pronunţat marţi sentinţa în acest dosar, găsindu-i vinovaţi pe toţi cei patru inculpaţi. Principalii acuzaţi – Dinel Staicu şi fostul preşedinte BIR Ion Popescu – au primit câte patru ani de închisoare cu executare. În schimb, Radian Răceală şi Viorica Duţu au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Pe latură civilă, instanţa i-a obligat în solidar pe inculpaţi la plata unor despăgubiri către BIR (prin lichidatorul SC MOORE STEPHENS SA) de circa opt milioane de lei, plus dobânzile legale pentru creditele luate de SC  BDJ  SA, SC FRIGORIFERUL SA, SC AVAB SRL, SC ABATOR MOFLENI SA, SC JIUL VULCAN SRL, SC VLADINEX SRL, SC AND KRIS SRL, SC MOZOC SRL, SC POLDINEX SRL, SC PRACTICIANUL SRL şi SC REBEGA CONSULTING SRL de la cele nouă sucursale ale BIR începând cu primirea creditului şi până la data plăţii efective.

Judecătorii au mai dispus obligarea lui Dinel Staicu la plata unor cheltuieli judiciare faţă de stat în sumă de 40.000 de lei.

Hotărârea Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti ar putea fi însă schimbată, fiind supusă apelului şi recursului.Comenteaza acum

20 Comentarii

 1. Craiovean said:

  Bai fratilor, “justitia din RO” iar isi da cu stangu’ in dreptu’ ! Pai daca baga un tataie in puscarie ca a mutat un tarus 2 metri mai incolo, cum poate sa dea 2 ani cu executare si 2 cu suspendare pentru fraude de MILIOANE DE EURO ? Voua vi se pare ca pedeapsa e proportionala cu frauda? Mie nu ! Si inca ceva: ce este prostia asta “cu suspendare”? Adica daca a furat 1 milion de euro, i se da pedeapsa doar pentru 500 000 fiinca pentru cealalta jumatate il iarta “justitia”!! Pe PENSIONARI/SOMERI cine ii iarta de 15% reducere – OAMENI FARA VINA ? Ca sa nu mai vorbesc de bugetari – 25% reducere TOT NEVINOVATI !

 2. o cunostinta mai veche said:

  Militianul nostalgic comunist Libi-DINEL l-a pus nas pe GIGI ROSIANU la fata lui la nunta.Observati si analizati legaturile foarte stranse,de rudenie chiar,intre ”omul de afaceri” cu mare influenta si interlopi notorii din oraselul nostru.Oare Libi-DINEL,cu doctorat in economie subterana a falimentat BIR ajutat de cunostintele dobandite la scoala doctorala sau la scoala interlopa??Fiica sa este casatorita tot cu un interlop notoriu,BATAUS,DROGA T,AFEMEIAT-pe nume Cristi ZARE, TRAGATOR DE PE CARDURI si fost ”PESTE” in Italia si Spania.VERIFICATI TOTUL,o dovada este si faptul ca ginerica si-a schimbat numele de familie din Zara,in Staicu,ca sa scape de urmarirea din Spatiul Schengen.Aloooo,DIIC OTUL E PE FIR SAU ON-LINE?sau ascultati degeaba telefoanele?
  V-am prezentat onorabila familie extinsa Staicu.De ras,nu-i asa?

 3. villi said:

  Pai vrei ca judecatorii sa nu isi petreaca si ei vacantele pe nu stiu ce insule…sa se invecheasca masina care a cumparat-o acum 1 an de zile…sau sa fie dati afara de cine stie cine.Stie careva cati mai are asta in spate? Pai ce sa mai vorbim de Udrea care a zis acum cateva zile ca da sampanie la colegi de “ciolan” daca mor oamenii de foame(nu cade guvernu)….adica reducrea de 25% din salarii si 15 % din pensii . Suntem umiliti…prin tot ce se petrece in tara asta !!!

 4. tot o cunostinta mai veche said:

  Uitasem sa va spun,in prezent ginerica nu se mai ocupa cu exploatarea femeilor prin tari straine,ci da bani cu camata.Deci este camatar sau bancher?Poate ne ajuta cineva sa ne lamurim..Cred ca are si el oarecare legatura cu Bancile,in general ca si ele impumuta bani cu dobanda.Poate i-a vandut niste ponturi tata-socru despre asta,fiind doctor in economie subterana.:))))))))) )))) si devalizand Banca Religiilor.Doamne ce oameni credinciosi!

 5. Aripel said:

  Si dupa ce se fura tot, ce se mai intampla???
  Sper sa se impuste intre ei, asta ar fi solutia,
  ca din partea justitiei… nimic nou sub soare…

 6. pt. nr.3 said:

  sa-si petreaca vacantele nu pe insule ci IN SULE, asta merita!

 7. Eu said:

  Nu va mai bucurati pt ca sentinata nu e definitiva. Se poate intampla orice pana la final.

 8. abc said:

  Pentru asemenea dezastru national, doar pedeapsa asta….?
  INCREDIBI L….Justitia e oarba, incapabila, mana in mana cu Dinel ,pe care-l pasuie de 20 de ani

 9. gogu said:

  Ca de obicei lipsesc informatii extrem de importante din articol, ca de ex cand este arestat? Acum, sau cand se pronunta toate recursurile, apelurile, etc?
  Poate ne ajuta vre-un jurist ca gds, ciuciu

 10. UN OM said:

  justitia baga la racoare doar ,,JUMARILE”carnea macra ramane afara intelegeti voi.

 11. OLDFISCHERMAN said:

  TREZESTE JUSTIŢIE ! FAC ŞI EU 2 ANI DE PUŞCARIE CU SUSPENDARE PENTRU 10 000 DE EURO.TREBUIA SĂ VĂ IA BĂSESCU 80% NU 25

 12. Vasilica said:

  E deabea tribunalul……Sa fim seriosi….mai vorbim peste cativa ani cand o sa fie “sentinta” definitiva

 13. Un stiutor said:

  Sa va spun eu cum sta treaba, Libi-DINEL cum ii zicea cineva mai sus .. si-a aranjat apele de mult, a vindut tot de le la firme .. ce mia gasesc astia acum este praful ce a ramas, in rest de cel putin 5 ani toti banii si proprietatile erau pe numele lui MUGUREL si al altor interpusi. banii sunt departe.. vad ca nici nu se stie bine cifra fraudata, in realitate este mai mare ca a mai prostit pe unii in afara bancii :))
  Dar ATENTIE sentinta nu e definitiva .. iar DILINEL va ataca pina in pinzele albe.. asa se lauda intr-o vreme, ideea e ca are bani multi de dat si pentru el sa dea la un avocat 50.000 de euro este o NIMIKA .. sa mia prelungeasca un an situatia .. si asa mai departe ..
  asa ca alo Procurorii, investigati toate bunurile familiei si a grupului infractional .. instituit DUPA tunul de la banca :)) trebuie mult efort .. serios.. chiar daca stiu detalii tot mi-ar fi greu sa le pun cap la cap au invirtit banii prin actiuni, prin terenuri, cladiri .. e o munca titanica .. dar cine o face isi ia DOctoratul in fraude financiare 🙂
  spuneti-le sefilor care vor sa fie avansati .. ca ar fi ceva de expoatat aici daca se mobilizeaza o echipa mai mare, si daca vedem ceva rezultate, poate mai dam si noi alte ideii, cei care stim cite ceva dar incomplet. Sunt sigur ca multi ar da detalii daca ar vede actiuni si articole !

 14. Covrig said:

  Cand a aflat ca Dinel a primit 4 ani de inchisoare, Doru Magaru a fugit din tara!?

 15. GreenTooth said:

  Sentinta e definitiva domnilor.Dar nu este si irevocabila…adica poate fi atacata! Mai dureaza vreo cativa ani.

 16. gabimontreal said:

  Tara asta are in continuare judecatori corupti , oameni de afaceri de rahat , de departe ati ajuns si veti ramane Etiopia Europei . Lui Sile tiganul i-au dat trei ani si jumatate ca a incercat sa mituiasca cu 30 000 de euro o judecatoare si la banditi ca Dinel Staicu numai 2 ani pentru o frauda de 5 milioane de euro ? Cam ce spaga a dat Dinel ? Faceti un sondaj printre cititori sa spuna fiecare cam pe ce bani si-a cumparat asa condamnare Dinel Staicu . Procurorii au drept sa faca recurs , dar daca si ei au avut parte la “punguta cu doi bani , pedeapsa va ramane definitiva , Dinel nu e prost sa mai faca recurs conta sentintei . Macar spuneti la cititori si cum se numeste domnul judecator care a dat asa sentinta frumoasa , “” vrem sa stim si noi “” ! Ce tara de rahat . Apropo , dar cu camatarii din Craiova de l-au omorat pe Erbasu ce se mai aude oameni buni ? Ce tara de rahat a ajuns Romania noastra … NICI NU VA ESTE RUSINE !!!

 17. parai said:

  e de apreciat totusi ca au avut “curaj” sa`i dea 4 ani cu executare 🙂 nu ma asteptam … suntem obisnuiti ca astia ca el sa`si ia maxim 2-3 ani cu suspendare pt fraude imense sau crime si noi astia mici sa ne luam 2 ani cu executare pentru un pumn aruncat la bautura….

 18. ion iliescu said:

  STAICU NU FACEA NIMIC FARA MAFIOTII DIN TRIBUNAL CA:DIACONU CONSTANTIN JUDECATOR PRESED.LA TRIBUNAL,ALBU CU CELEA SI HOTARANU DE LA CAMERA DE COMERT ,PRODANESCU SI COTORA PLUS GASCA DE LA CURTEA DE APEL MADAM DRAGUT !CARE NU NUMAI CA L-AU AJUTAT L-AU SPRIJINIT LA PROPRIU CONSTITUINDU-SE IN GRUP INFRACTIONAL ! SI AU SI COORDONAT SA I-A DOAR 4 ANI!DE UNDE CREDETI CA ARE ION PREDESCU SENATOR PSD DOLJ 4 ANI SI MEMBRU AL CCR ALTI 5 ANI ACTIUNI LA SIF OLTENIA ,DE LA STAICU!NORMAL.INGINE RIILE FINANCIARE LE-A FACUT CU SECURISTII LUI PRIBOI SI DUMITRU ILIESCU PROTEJATII LUI NASTASE !NU VA MIRATI MAFIA INTERLOPILOR E DE 10 ANI INFIPTA IN JUSTITIE !TIGANII SI CARDERII AU FOST PROTEJATI DE CAPII POLITIEI CA BICA, DANANAE,CODITA ,GURLIN,BADOI,GEORGE L ENESCU SI IN PARCHETUL DE PE LANGA TRIBUNALUL DOLJ DE GIURCA SI POPA CUNA ION GEORGE CU AL SAU FRATE AVOCAT SPAGAR AL TIGANILOR INTERLOPI! O !CAND VA CADEA “VALUL SI DE PE ULTIMELE URMARIRI ALE JUDECATORILOR SA VEDETI CE INCEP SA TIPE LAUZELE DIN POLITIE!FAC INCHISOARE SI RAMAN CU AVERI DE ZECI DE MILIARDE PUTIN LE PASA.!PENSIONARII AR TREBUI SA IASA IN STRADA PT O SINGURA CAUZA SA LE CONFISTE LOR AVERILE !HOTILOR DIN JUSTITIE!

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 iunie 2010

Actualitate

» Craiova bordurată
» 2,2 milioane de lei pentru panouri solare
» Dinel Staicu, suspendat din funcţia de preşedinte al SIF Oltenia
» Un român a murit şi alţi doi au fost grav răniţi într-un accident în Bulgaria
» Glăvan, cercetat de Investigarea Fraudelor
» Firmele de construcţii dau în judecată primăriile pentru lucrările neachitate
» Dinel, puşcărie pe bani grei
» Comisia de învăţământ a Senatului propune învăţământ obligatoriu de 11 clase sau până la 18 ani
» Tir cu calorifere, încărcat cu… tutun

Local

» Depăşire fatală
» Percheziţii la palestinieni
» Arestări pentru infracţiuni cu carduri la nivel internaţional
» Proprietar în stare gravă după explozia apartamentului
» Grupul Roşianu, turnat de concurenţă
» Medici de familie cu permise de conducere a calculatorului
» Saună în saloanele Spitalului Judeţean din Turnu Severin
» Contex de vară, un târg cu preţuri de producător

Dolj

» Încălţăminte şi haine contrafăcute descoperite în vamă
» Protest pe macara
» Elevii pot să se distreze în Tabăra Săcelu

Gorj

» A furat bijuteriile unei tinere
» CJ Gorj nu vrea să preia spitalele cu tot cu datorii
» Două proiecte cu finanţare europeană pentru Gorj

Sport

» Ţicleni şi Sopot rămân la judeţ
» Stanca şi Păcurar, la Steaua
» Lansare de carte la Corabia
» De ce n-a venit Piţi
» Pandurul Cardoso, spre Universitatea
» Bute nu şi-a pierdut speranţa
» Stejarii au surclasat Argentina
» Tecău, Copil şi Gârd, victorioşi
» Kuzneţova, mai bună ca Sorana
» Dulgheru, Halep şi Niculescu au confirmat
» Încă o şansă de promovare
» Elveţienii au calmat „Furia roşie“
» Trei puncte pentru Chile
» Franţa caută primul succes la CM

Bani & Afaceri

» SIF 5, imună la condamnarea lui Staicu
» Investiţie de peste un milion de euro pentru aderarea la spaţiul Schengen
» Reţete de cheltuit corect fondurile
» Ultimul meu clopoţel
» Misiune contracronometru – SMURD

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Ridurile, o amintire!
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei

Opinii

» Nervii domnului Iliescu

Top