5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele de construcţii dau în judecată primăriile pentru lucrările neachitate

Firmele de construcţii dau în judecată primăriile pentru lucrările neachitate

Firmele de construcţii care au efectuat lucrări în localităţile din Gorj au început să dea în judecată primăriile pentru a-şi recupera banii investiţi în contracte de alimentare cu apă sau reabilitări de drumuri. Edilii din Târgu Logreşti plătesc în rate penalităţi la un contract, iar primarul din Schela se aşteaptă ca instituţiei pe care o conduce să-i fie blocate conturile.

Societăţile comerciale care în ultimii doi ani au efectuat reabilitări de drumuri sau lucrări de alimentare cu apă în Gorj au început să acţioneze în instanţă primăriile pentru a-şi putea recupera banii. Pentru că au aşteptat şi mai mult de un an să le fie livraţi banii, reprezentanţii firmelor de construcţii s-au decis să apeleze la alte mijloace pentru a-i primi din partea primăriilor. Potrivit unei situaţii existente la nivelul Consiliului Judeţean Gorj, datoriile primăriilor din judeţ în cadrul programului aprobat prin HG nr. 577 depăşesc 13 milioane de lei, iar pentru luna iulie doar trei localităţi au primit fonduri din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru a achita o parte dintre lucrările executate. Programul iniţiat de ministerul amintit vizează pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor de interes local. Valoarea lucrărilor executate şi nedecontate aferente obiectivelor de investiţie incluse în program depăşeşte valoarea alocaţiilor aprobate pentru anul 2010.

Penalităţi în rate!

O situaţie deosebită se înregistrează la Primăria Târgu Logreşti, unde edilii au ajuns să plătească penalităţi în rate. Firma Colas Craiova s-a ocupat de asfaltarea a trei kilometri de drum în comună, lucrarea fiind evaluată la 1,7 milioane de lei. Drumul a fost modernizat, însă primăria nu a avut fonduri să achite toată lucrarea. Contractul cu firma Colas a fost încheiat în condiţii dezavantajoase pentru primărie, care, după 30 de zile, a fost nevoită să achite penalităţi de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere. „Fosta conducere a primăriei a încheiat acest contract, dar puteau să menţioneze acolo că se face plata dacă există fonduri, nu în orice condiţii. Valoarea penalităţilor este de peste 200.000 de lei şi noi am reuşit să achităm lucrarea în întregime, dar au rămas penalităţile. Ne-au dat în judecată, au câştigat şi ne-au blocat şi conturile. Am reuşit până la urmă să ajungem la un acord cu ei şi să plătim penalităţile în rate, câte 20.000 de lei pe lună. Până în luna octombrie terminăm cu plata. Ne afectează foarte mult această situaţie pentru că 200.000 de lei este suma pe care noi o încasăm din impozite şi taxe locale“, a menţionat Ion S. Băluţă, primarul din Târgu Logreşti.

În proces şi la Schela

Nici în comuna Schela situaţia nu este cu mult diferită de ceea ce se întâmplă la Târgu Logreşti. Primarul Aristide Şerbănescu are de plătit tot firmei Colas suma de 400.000 de lei pentru o lucrare de asfaltare a unui drum. Edilul susţine că lucrarea a fost încheiată anul trecut şi în prezent instituţia pe care o conduce a fost chemată în instanţa de judecată pentru a achita banii respectivi. La rândul său, edilul susţine că va da în judecată Ministerul Dezvoltării Regionale şi consiliul judeţean, care au aprobat sumele pentru lucrări, dar nu le-au mai virat în conturile primăriei. „Eu ce să le spun acestor oameni, că ei s-au achitat de lucrare şi de sarcinile pe care le aveau. Eu am cerut hârtie de la consiliul judeţean şi am primit şi de la minister înştiinţare că a fost repartizată suma de 400.000 de lei, dar nu i-am mai văzut. O să-i dau şi eu pe ei în judecată. Firma Colas a şi câştigat procesul cu Primăria Schela şi acum mă aştept de la o zi la alta să îmi blocheze conturile. Nici nu ştiu cum de am scăpat până acum de nu le-au blocat. Mai am o lucrare executată la Şcoala din Schela de o firmă din Târgu Jiu, pentru care am primit de la Ministerul Educaţiei suma de 40.000 de lei, deşi trebuia să ne trimită 80.000 de lei. Diferenţa de 40.000 nu ştiu când o s-o primim“, a povestit edilul Aristide Şerbănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU