21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMititelu, goool... în bugetul statului

Mititelu, goool… în bugetul statului

Finanţatorul Universităţii Craiova are din nou probleme cu fiscul doljean. Deşi a profitat din plin de cadrul legal prin care şi-a amânat plata datoriilor la bugetul statului, Mititelu a făcut ce ştie el mai bine: nu a achitat dările către stat, iar acum fiscul îi scoate la vânzare o parte din nenumăratele terenuri pe care le deţine.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj scoate la vânzare pe 23 iunie aproximativ 4,5 hectare de teren aparţinând SC Fotbal Club U Craiova. Evaluate la circa şapte milioane de lei (1,6 milioane de euro – n.r.), pământurile sunt situate pe strada Calea Severinului, numărul 27B, zonă care reprezintă principala avere imobiliară a lui Adrian Mititelu. Aici se găsesc terenurile de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Cernele pe care finanţatorul Universităţii le-a dobândit prin metode specifice lui.

Plata dăunează grav bugetului personal

Anunţul DGFP Dolj a fost oarecum surprinzător, deoarece SC Fotbal Club U Craiova nu mai deţinea nici un metru de pământ după ce, în martie anul trecut, Mititelu a divizat clubul de fotbal în trei firme. Terenurile şi datoriile clubului de fotbal au fost transferate pe numele SC Western Gate Residence SA şi Cetatea Banilor City SA, astfel încât Fotbal Club să scape de restanţele către bugetul statului şi să primească licenţa de joc pentru sezonul 2009-2010. Cum s-a văzut cu licenţa în braţe, finanţatorul a trecut la vechile lui obiceiuri: nu a mai plătit nici un leu către buget. Fiscul i-a pus atunci poprire pe conturi, măsură care l-a încurcat pe finanţatorul clubului, deoarece orice leu intra în conturi era aspirat direct de finanţe. Aşa că, în toamna lui 2009, a cerut fiscului să suspende măsura de poprire şi a garantat datoria cu mai multe terenuri. De unde au venit aceste terenuri, atâta timp cât clubul nu mai deţinea nici o palmă de pământ, iar celelalte două firme aveau, de asemenea, sechestre puse pe terenurile pe care le dobândiseră prin divizare? Din averea personală. Mititelu a trecut în patrimoniul clubului mai multe terenuri pe care le deţinea împreună cu familia lui. În 2010, acesta a profitat de altă facilitate acordată de guvern, şi anume păsuirea pe o perioadă de şase luni a plăţii datoriei către bugetul consolidat al statului. Singura condiţie impusă de actul normativ era ca firma care solicită această facilitate să-şi plătească datoriile curente.

Mititelu se jură că plăteşte toată datoria

Doar patru luni s-a conformat Mititelu. Apoi nu a mai plătit. În consecinţă, DGFP Dolj i-a anulat facilitatea şi l-a pus să achite aproximativ cinci milioane de lei (1,2 milioane de euro – n.r.). Cum prin conturile clubului fluieră vântul, fiscul a pus sechestru pe terenuri şi speră să recupereze toată suma din vânzarea lor. Lucru aproape imposibil, ţinând cont că piaţa imobiliară este blocată, iar preţurile au scăzut dramatic. Culmea ironiei este că şi Primăria Craiova, prin Direcţia de Taxe şi Impozite, se luptă să vândă terenurile în cauză.
„Noi avem de vândut cam 16 hectare de teren şi o maşină. Atunci când am pus sechestru pe teren eram primii, conform Cărţii Funciare“, a declarat Ioan Văcariu, directorul Direcţiei. Reprezentanţii DGFP susţin că ei vor fi primii care vor încasa bani din vânzarea terenurilor, iar ce rămâne se va împărţi celorlalţi. Contactat telefonic, Adrian Mititelu a declarat că doar pentru o parte din datorie a obţinut amânarea la plată şi că nu ştie să fi pierdut acest drept. De asemenea, finanţatorul Universităţii a precizat că va face rost de bani în perioada următoare.
„Puteam să vând un jucător sau doi şi să fac rost de bani, dar nu am vrut. Voi plăti toată datoria până pe 15 iulie. De unde? Din celelalte afaceri ale mele“, a anunţat Mititelu.

DIICOT ţine dosarul în sertar

Pe lângă disputa cu fiscul pe datoriile către buget, Mititelu este parte şi într-un dosar penal întocmit de Parchetul General, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Finanţatorul clubului de fotbal a fost acuzat de fostul director al DGFP Dolj, Silviu Dumitru, că, împreună cu mai multe persoane, a fraudat bugetul statului cu milioane de euro prin subevaluarea unor terenuri vândute succesiv către firme din grupul de interese al lui Mititelu. Patru ani au trecut de când plângerea a ajuns pe masa DIICOT, dar dosarul zace undeva în biroul unui procuror. Într-un răspuns trimis GdS, DIICOT recunoaşte că a primit plângerile de la DGFP Dolj în 2006, dar nu suflă o vorbă de ce cercetările trenează de atâţia ani. „În cauză s-a dispus începerea in rem a urmăririi penale, dosarul aflându-se în lucru la procuror“, se arată în răspunsul DIICOT. În traducere liberă, in rem înseamnă că procurorul cercetează doar fapta şi că nici o persoană din grupul incriminat de fosta conducere a DGFP Dolj nu a fost pusă sub acuzare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII