10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlaga: E nevoie de un nou împrumut de la FMI

Blaga: E nevoie de un nou împrumut de la FMI

Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, şi-a exprimat ieri convingerea că taxele şi impozitele nu vor creşte dacă măsurile pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea se vor aplica, dar a subliniat că, dacă se va ajunge, totuşi, la creşterea taxelor, cabinetul trebuie să-şi dea demisia.

„Eu am convingerea că nu vom creşte taxele. Ce ar însemna să creştem taxele? Situaţia va fi mult mai dificilă, după aprecierile Comisiei de prognoză peste 50.000 de firme ar da faliment, dacă ne gândim la faptul că nu ar mai refinanţa nimeni societăţile comerciale care funcţionează“, a spus Blaga. Întrebat dacă, în cazul în care se va ajunge totuşi la situaţia în care taxele trebuie majorate, guvernul condus de Emil Boc trebuie să-şi dea demisia, Blaga a spus că este convins că executivul ar trebui să plece într-o astfel de situaţie. „Da, sunt convins că da, pentru că până la urmă venim cu un pachet de măsuri analizat cu experţi din BNR, cu specialişti din societatea civilă, de la Academie, din guvern, cu specialiştii partidului şi am ajuns la concluzia asta“, a spus ministrul democrat-liberal.

Regrete de ministru

Solicitat să se pronunţe cu privire la oportunitatea unui nou acord cu FMI după încheierea celui aflat în derulare, Blaga s-a arătat favorabil unei astfel de idei. În plus, Blaga a afirmat că un nou acord cu Fondul poate presupune şi un nou împrumut.
„Un acord cu FMI poate presupune şi un nou împrumut, sigur că da. Nu am discutat în guvern, suntem în situaţia în care parte din parlament nu este de acord cu aceste măsuri, lucru care ar face, dacă ar trece moţiunea, să se întrerupă şi această înţelegere cu Fondul. Eu sunt absolut convins că la nivelul Ministerului de Finanţe, la nivelul Băncii Naţionale discuţiile au fost purtate pe această temă. Eu personal cred că da (este nevoie de un nou acord cu FMI-n.r.)“, a precizat Vasile Blaga.
„Cine cu mintea limpede nu preferă să ia bani cu o dobândă mică de la Fond şi în acelaşi timp, având un acord cu Fondul, să ia bani cu dobândă mică şi de pe piaţa externă, şi de pe piaţa internă?“, s-a întrebat el, pledând pentru acordul cu FMI. Întrebat dacă măsurile de austeritate asumate de guvern nu s-ar fi putut lua mai devreme, cu costuri mai reduse pentru bugetari şi pensionari, Blaga şi-a exprimat, în nume personal, regretul că aceste măsuri nu au fost luate încă de anul trecut. „Situaţia a fost într-o evoluţie continuă, am ştiut că România se află într-o situaţie delicată în ianuarie 2009. Atunci am văzut că într-un an în care creşterea economică a fost de peste 8% am încheiat exerciţiul financiar cu un deficit de peste 5%. Lucrurile au evoluat în toată lumea după 1 ianuarie 2009, să nu uităm, lucrurile s-au degradat în economiile europene. Puteam lua măsurile anul trecut, dar nu le-am considerat necesare atunci, prognozele nu ne duceau în această direcţie“, a spus Blaga.
„Eu personal regret (că guvernul nu a luat măsurile de austeritate anul trecut, n.r.), cred că şi domnul prim-ministru regretă, dar porniserăm construcţia bugetară cu o creştere de 3,3% anul trecut“, a precizat el, subliniind şi faptul că, anul trecut, PDL era într-un guvern de coaliţie cu PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII