10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCod galben de căldură în Dolj

Cod galben de căldură în Dolj

Autorităţile doljene au luat vineri măsuri pentru a preîntâmpina efectele temperaturilor de peste 36 de grade Celsius care se vor înregistra în acest sfârşit de săptămână.

Agenţia Naţională de Meteorologie a emis vineri o avertizare cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic, valabilă de sâmbătă, ora 12.00, până duminică, la ora 18.00, când temperaturile vor atinge frecvent 36 şi 38 de grade. Codul este valabil pentru întreaga ţară, iar temperaturile cele mai mari se vor înregistra în zona de câmpie.

Pregătiri de caniculă

Comitetul judeţean de intervenţie în situaţii de urgenţă determinate de caniculă s-a întrunit pentru prima oară în acest an în vederea pregătirii pentru zilele toride care se anunţă în judeţul Dolj începând din acest weekend. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, autorităţile locale şi sanitare, precum şi directorii de spitale au întocmit un plan de măsuri pentru a limita pe cât posibil efectele temperaturilor extreme, care vor ajunge până la 38 de grade Celsius duminică.
„Pentru cele 1.000 de persoane instituţionalizate din unităţile medico-sociale, căminul de bătrâni, Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, trebuie asigurată o ventilaţie corespunzătoare a aerului şi necesarul de doi litri de apă. De asemenea, s-au luat măsuri pentru ca furnizorii de servicii medicale să asigure raportarea deceselor cauzate de caniculă. Şi, nu în ultimul rând, medicii de familie să-şi reactualizeze lista cu bolnavii cronic şi cu gravidele, pentru ca în situaţiile cu temperaturi ridicate să poată fi supravegheaţi şi ajutaţi eventual de serviciile sociale“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Puncte de distribuire a apei către populaţie

Autorităţile locale sunt obligate ca la activarea codului galben de caniculă să înceapă distribuirea de apă potabilă către populaţie prin puncte stradale special amenajate, iar la activarea codului roşu să înceapă acordarea primului ajutor cu personal calificat (medici şi asistenţi de medicină şcolară). Potrivit DSP Dolj, există deja astfel de puncte de prim ajutor la care populaţia va putea să apeleze în Craiova, pe holul central al Prefecturii Dolj, Primărie – Palace, Piaţa Centrală şi Serviciul de Asistenţă Socială din zona Lăpuş. Alte puncte de prim ajutor funcţionează permanent la cabinetele medicilor de familie şi farmacii, iar în judeţ, în localităţile Băileşti, Calafat, Segarcea, Dăbuleni, Filiaşi.
Spitalele şi-au făcut şi ele stocuri de gheaţă pentru pacienţii în şoc termic şi seruri – glucoză, ser fiziologic, manitol, iar inspectorii DSP vor începe controalele în spitale şi cabinete medicale pentru a verifica modul în care sunt depozitate serurile şi vaccinurile, precum şi controale în unităţile de alimentaţie publică vizând păstrarea alimentelor perisabile.
Intervenţia rapidă în perioadele cu temperaturi ridicate se face în funcţie de nivelurile de alertă. În perioadele de cod galben, în care temperatura ajunge la 35 de grade Celsius, în intervalul orar 11.00 – 17.00, populaţia primeşte recomandări privind protecţia personală şi se trece la supravegherea grupelor de populaţie cu risc de îmbolnăvire şi întregirea stocurilor de medicamente şi materiale sanitare necesare unităţilor sanitare. Codul portocaliu se instituie atunci când temperaturile de încadrează între 35 şi 40 de grade, iar codul roşu atunci când temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius în intervalul menţionat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS