10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultura din Gorj, relansată cu vorbe şi simpozioane

Agricultura din Gorj, relansată cu vorbe şi simpozioane

Şefii Consiliului Judeţean Gorj, prin intermediul Camerei Agricole, şi-au propus să revigoreze agricultura judeţului prin servicii de consultanţă, simpozioane şi discuţii cu ţăranii, care va trebui să fie convinşi să se asocieze pentru a produce în condiţii de calitate şi performanţă.

Camera Agricolă Gorj, din subordinea Consiliului Judeţean, are planuri mari pentru relansarea agriculturii din judeţ şi pregăteşte, pentru următoarele luni, şedinţe, simpozioane şi discuţii cu fermierii. Conducerea Consiliului Judeţean Gorj susţine că nu există la nivelul instituţiei fonduri pentru investiţii şi că tot ceea ce poate oferi Camera Agricolă este doar consultanţă de specialitate. Potrivit aceleiaşi surse, până la sfârşitul acestui an, la nivelul judeţului Gorj ar trebui să fie înfiinţat un centru de colectare a fructelor şi o fermă de creştere a ovinelor şi a bovinelor. Şefii Consiliului Judeţean nu au idee de unde vor exista fonduri pentru astfel de investiţii. Speră însă ca un investitor privat să le materializeze gândurile sau ţăranii să se asocieze să deschidă centrul de colectare a fructelor pentru ca acestea să fie vândute la un preţ mult mai bun şi să pătrundă şi la supermarketuri, în condiţiile în care respectă standardele de calitate.

Agronomii au fost lăsaţi de izbelişte

Ion Călinoiu crede că este momentul ca autorităţile judeţene să considere agricultura un domeniu prioritar pentru judeţ, după ce în ultimii 20 de ani inginerii agronomi şi, în general, specialiştii în agricultură au fost daţi deoparte. Interesant este că preşedintele Consiliului Judeţean este inginer agronom şi a lăsat agricultura pentru politică, după ce ani de zile a lucrat la Serviciul pentru Protecţia Plantelor. „Este nevoie de o asociere a proprietarilor. Ne trebuie o viziune la nivelul agriculturii pentru a vedea ce structură este viabilă şi poate fi susţinută. Nu se face o corelaţie între preţul de producţie şi preţul de vânzare. Cel vitregit este producătorul. Oamenii preferă să vândă repede unui comerciant decât să piardă marfa sau sunt situaţii în care nici nu mai recoltează. Nici nu se compară produsele ecologice de la ţară cu cele din supermarketuri, supradimensionate şi fără gust. Trebuie să existe asocierea producătorilor să producă în cantităţi mari, aşa încât se fie încheiate contracte cu marile magazine. Numai aşa vom avea produse de la noi din judeţ în magazine. Trebuie să sprijinim producătorii agricoli, să le oferim consultanţă, să fie realizat acest centru de colectare la nivelul judeţului. E nevoie de un investitor privat. Vedem cu ochiul liber cum se golesc satele. Unii pleacă afară, alţii lucrează în domeniul unde sunt buni specialişti, alţii au relaţii, iar alţii fac prostii. Trebuie să ne orientăm spre agricultură. Vom organiza un simpozion la Polovragi, pentru a dezbate problemele agriculturii. Agronomii au fost lăsaţi deoparte“, a declarat Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj.

Căpşunarii, chemaţi la simpozion 

Primii care vor beneficia de consultanţă din partea Camerei Agricole Gorj vor fi căpşunarii din Polovragi, acolo unde există peste 300 de cultivatori. „Sărbătoarea căpşunului“ va avea loc pe 13 iunie. 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS