24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDunărea a ieşit din matcă

Dunărea a ieşit din matcă

Avertizările legate de creşteri de debite ale Dunării s-au adeverit. Cotele de inundaţie şi de atenţie au fost deja depăşite şi au fost inundate câteva sute de hectare de teren. „Au fost afectate de creşterea de niveluri şi debite pe fluviul Dunărea suprafeţele riverane, situate în zonele joase, neîndiguite, predispuse la inundaţii în cazul revărsării apelor Dunării, pe sectorul Ciupercenii Noi – Desa – Pisculeţ, fiind inundate păşuni şi fâneţe naturale, fără a fi afectate terenuri agricole, gospodării şi obiective socio-economice. Drumul judeţean 553, situat în imediata apropiere a Dunării, nu este inundat, apa ajungând la marginea terasamentului“, a declarat Cosmin Călin, directorul coordonator al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu. Cu toate acestea, nu există motive de îngrijorare. „Au fost afectate suprafeţe de teren în Desa (425 ha, dintre care 315 ha de păşuni şi fâneţe şi 110 ha fond forestier) şi în Ciupercenii Noi (115 ha de păşuni şi fâneţe). Aceste suprafeţe sunt în zona inundabilă. Apa e la baza digului. Nu sunt motive de îngrijorare“, a declarat Eugen Georgescu, prefectul judeţului Dolj.
Se menţine avertizarea cod portocaliu pe Dunăre, pe sectorul Gruia-Zimnicea (în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman), până pe 12 iunie, ora 16.00. S-au luat o serie de măsuri de limitare, diminuare şi înlăturare a efectelor inundaţiilor. În plus, se monitorizează evoluţia nivelurilor şi debitelor la staţiile hidrometrice pe Dunăre.
„Sistemul de Gospodărire a Apelor din Dolj verifică şi monitorizează starea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare din administrare, precum şi evoluţia nivelurilor şi debitelor pe toate cursurile de apă din reţeaua hidrografică a judeţului Dolj, fiind pregătit să acţioneze dacă situaţia o impune“, a declarat Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt al ABA Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII