5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCimitirul cu două feţe

Cimitirul cu două feţe

„Cimitirul. Ce lucru macabru, nu-i aşa? Dar este locul în care sunt înmormântaţi părinţii, fraţii, copiii noştri! A, şi chiar noi, nemuritorii, vom fi înmormântaţi într-un cimitir. Este o nepăsare totală faţă de înaintaşii noştri! Angajaţii sunt plătiţi din banii noştri şi ce fac ei opt ore pe zi, în afara ciubucurilor, afacerilor cu morminte şi alte învârteli? Cu excepţia aleilor principale (betonate), unde nu pot creşte buruienile, şi a intrării principale, unde, la fel, este betonat, în rest este mizerie. Buruieni de doi metri înalţime, gunoaie printre morminte. E ruşinos! E păcat de Dumnezeu. Dacă nu ar fi oameni plătiţi pentru întreţinerea cimitirului am putea crede că nu se poate face nimic, dar sunt persoane plătite să facă acest lucru şi nu o fac“, spune un cititor în sesizarea trimisă pe adresa [email protected].

Locul cu verdeaţă
 
„Nu îi văzurăţi pe oamenii ăia cu sape care fac curat pe la morminte?“, întreabă o femeie în vârstă. Se referă la oamenii care lucrează cu ziua în cimitirul Sineasca. Ei fac munca pe care ar trebui să o presteze muncitorii angajaţi de Primăria Craiova. Lor şi femeilor care se ocupă de tămâiat le dai douăzeci de lei şi îţi fac „boboc“ locul de veci. După cum este îngrijit, cimitirul are două feţe. Partea de la intrare cu aleile principale este, într-adevăr, curată, administratorul – RAADPFL-ul – îşi face simţită prezenţa pentru că iarba este tunsă printre morminte, gunoaiele adunate, florile-aranjate. Cu cât pătrunzi mai mult în interiorul cimitirului, care se întinde pe 27 de hectare, ai impresia că ai picat din Paradis în Purgatoriu. Este, ce-i drept, numit cimitirul un „loc luminat, loc cu verdeaţă“, dar la Sineasca parcă prea multă verdeaţă a năpădit partea din spate! Mormintele sunt acoperite de buruieni, printre ele iarba este înaltă de o jumătate de metru. Crucile albe scheletice abia se mai zăresc. Bălăriile se înalţă până la acoperişul micilor capele unde îşi dorm somnul de veci cei trecuţi în nefiinţă, parcă pentru a confirma vorba din bătrâni „a crescut boju’ mare pe el“, care face referire la locuri abandonate de multă vreme, neîngrijite.
Dar în cimitirul Sineasca este prea mare diferenţa ca să poţi spune că mormintele situate pe aleea principală şi în zona care se învecinează cu străzile George Enescu şi Opanez aparţin unor concesionari care îngrijesc cu fervoare locurile de veci, iar în partea dinspre Parcul Corniţoiu sunt mormintele celor care nu mai au urmaşi sau ale celor care au fost uitaţi cu desăvârşire de familie. Aceasta este varianta reprezentanţilor RAADPFL, care are aici zece angajaţi: patru gropari, doi constructori şi numai patru muncitori care îngrijesc cele 27 de hectare. „Avem aici angajaţii noştri care se ocupă cu întreţinerea spaţiilor verzi dintre morminte. Nu este treaba lor să îngrijească locurile de veci, ele sunt sarcina aparţinătorilor. Din păcate, mulţi uită să mai treacă să le îngrijească. Chiar am făcut apel către ei prin mijloacele pe care le-am avut la îndemână. Le îngrijim, ce-i drept, pe cele care aparţin unor personalităţi. Eu nu cred că muncitorii nu se îngrijesc de ele, dar este un spaţiu vast pentru numai patru oameni, iar condiţiile meteo au permis în acest an şi o explozie a vegetaţiei. Probabil în zona din spate încă nu au ajuns“, susţine Ion Petre, directorul RAADPFL din cadrul Primăriei Craiova. Acesta spune că, din anul 2008, administraţia locală nu percepe nici o taxă pentru îngrijirea cimitirelor.

Apelaţi la  tămâietoare

Ici-colo, prin iarba înaltă, în faţa unor morminte, câteva persoane încearcă să înlăture buruienile de pe locurile unde sunt înmormântaţi cei dragi. Sunt chiar în zona uitată de administratorii cimitirului, aşa că nu se confirmă ideea că aici sunt morminte ale celor uitaţi de familie. Două femei în vârstă încearcă să smulgă iarba cu mâinile goale, abia au reuşit să cureţe un mormânt. Epuizate, pleacă în căutarea unor ajutoare. „Noi nu mai putem. Ne ducem la poartă că sunt nişte oameni, îi plăteşti şi îţi fac curat, le dai o sută, două (lei vechi – n.r.)… este prea multă iarbă. Nu facem faţă. Angajaţii de aici tot pe bani lucrează“, spune una dintre femei.
La câteva zeci de metri distanţă, aplecată peste un mormânt, o tânără înlătură iarba cu mâinile, măcar să aşeze o lumânare. Ne recomandă să apelăm la tămâietoare. Au şi ele rolul lor, tămâie, dar pentru 20 de lei pe lună îţi îngrijesc şi plaţul pe care îl deţii în cimitirul Sineasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII