17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiting cu umor şi zbierete

Miting cu umor şi zbierete

„Băsescu şi Boc, ne-aţi sărăcit de tot“, „Caut ţară“, „Ni s-a furat sănătatea“, sunt câteva dintre lozincile pe care le-au strigat ieri peste o mie de sindicalişti adunaţi la miting pe esplanada Teatrului Naţional din Craiova. Spectacolul strigăturilor a fost pigmentat cu melodii de la Voltaj, Hi-Q, catrene ritmate şi clasicele „Jos guvernul, Jos Băsescu“. Acuzat că este securist şi spion, prefectul Eugen Georgescu a ameninţat că îi va da în judecată pe cei care l-au jignit.

Sindicalişti din învăţământ, sănătate, administraţie, dar şi pensionari s-au strâns ieri în faţa Teatrului Naţional, înarmaţi cu fluiere şi pancarte prin care acuzau guvernul că îi omoară prin înfometare. Ploaia rece care a început să cadă în jurul orei 11.00, când a început spectacolul sindicalist, nu i-a descurajat. Şi-au deschis umbrelele şi au răspuns îndemnurilor la lupta de clasă ale liderilor de sindicat care s-au perindat la microfon. Cel mai hulit personaj a fost ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, cu care vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Constantin Rada, a avut ceva de împărţit. „Ilustrul necunoscut (Funeriu – n.r.) şi-a permis să producă diversiune. A făcut un scop în sine din susţinerea bacalaureatului. Nu acesta a fost şi scopul nostru. Nu avem nimic cu părinţii şi elevii“, a spus Rada. Liderul de sindicat le-a cerut colegilor săi să nu le fie frică de metodele de convingere guvernamentale, acuzând serviciile de securitate că şi-au băgat coada şi că au încercat să împiedice greva de luni.
„Diversiunea se poartă până la cel mai înalt nivel. Serviciile lucrează atât de bine încât oamenilor le este teamă“, a spus Rada, încercând să explice de ce aproape jumătate dintre profesori nu au intrat în grevă luni, aşa cum era plănuit. Alt lider sindical, Constantin Lungulescu, preşedintele „Spiru Haret“ Dolj, a încercat să explice renunţarea la grevă a unor colegi.
„Dacă ne comportăm ca ieri (luni – n.r.), o să ne trezim cu domnul preşedinte că ne va spune că salariile vor fi reduse la minimul pe economie. El ştie că vă temeţi de ziua de mâine“, a declarat Lungulescu. Furat de valul sindicalist, liderul de la Liceul „Gheorghe Bibescu“, Florea Toma, şi-a acuzat colegii de trădare. „Colegi de-ai noştri au trădat la bac. Următoarea bătălie este proba scrisă şi încheierea situaţiei şcolare“, a anunţat el planul de bătaie în războiul cu guvernul. Înflăcărată de spiritul de luptă al vorbitorilor, mulţimea a început să huiduiască şi să ceară demisia guvernului şi a preşedintelui. „Hoţii, hoţii“, strigau oamenii agitând unii pancarte, alţii o păpuşă de jucărie simbolizând un copil care are nevoie de bani pentru lapte, îmbrăcăminte şi pamperşi.  

Sanitas moare de grija maghiarilor

La microfon s-au auzit şi sindicaliştii din sănătate. Preşedinta Sanitas Dolj, Ileana Ionescu, s-a plâns că asistentele sunt nevoite să-şi cumpere halate din târg, dar a deviat pe final de discurs în probleme fără legătură cu mitingul, susţinând că limba maghiară nu are ce căuta în şcoli. Alt sindicalist din învăţământ a luat-o de-a dreptul pe arătură în privinţa profesorilor care nu au participat luni la grevă. „Dumnezeu să-i ierte pe profesorii care nu au făcut grevă! Suntem alături de fraţii noştri care au ridicat pancarte pe Acropole“, a spus el, după care şi-a amintit şi de fraţii moldoveni.

Ringo muşcă din Georgescu

Pe final de miting şi-a făcut apariţia şi Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Forţa Legii, care a încercat să încălzească atmosfera în stil karaoke. Acesta a luat microfonul şi s-a dus în mijlocul oamenilor pe care îi invita să strige în microfon, lucru care l-a enervat pe Constantin Rada. Ringo a avut o ţintă clară în discursul său: prefectul de Dolj, Eugen Georgescu. „Nu-i aşa că vreţi să protestaţi sub geamurile spionului, securistului? Să ne audă laşul de Georgescu. Georgescule, securistule, Georgescule, trădătorule“, a zbierat Ringo acompaniat de mulţimea în fierbere. După ce l-a criticat pe Antonie Solomon pentru stabilirea locurilor unde se pot organiza mitinguri, Dămureanu a cerut de la microfon ca acesta să vină înapoi. „Să-l chemăm pe Solomon înapoi“.

Prefectul îşi apără onoarea în instanţă

Prefectul de Dolj a precizat că îl va da în judecată pe Ringo Dămureanu, pentru ceea ce a scandat la miting. „O să analizeze şi o să cer să probeze în instanţă. Probabil îl deranjează că nu mă uit când apare el la televizor. Probabil se crede foarte important în această funcţie“, a spus Georgescu. Referitor la grevă, prefectul a spus că nici el nu înţelege ce fel de grevă este aceasta.
„E un fel orginal. Am semnat un ordin de analiză a situaţiei, prin care a fost înfiinţată o comisie. Concluziile vor fi discutate în Colegiul Prefectural şi vom lua o hotărâre. A fost nevoie de această comisie, deoarece greva asta nu a fost şi nu este legal înregistrată. La prima vedere a fost aşa, un fel de joacă“, a spus Georgescu.                                                                                                      

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

49 COMENTARII