Şeitan: Dacă măsurile vor fi luate, se poate reveni la nivelul actual al pensiilor şi salariilor

Autori


Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a declarat ieri că în 2011 se poate reveni la nivelul actual al pensiilor şi salariilor dacă măsurile asumate de guvern sunt implementate, susţinând că, în cazul în care programul de austeritate nu dă rezultate, actualul cabinet trebuie să plece.

Şeitan a precizat, într-o conferinţă de presă, că declaraţiile sale pe tema posibilităţii aplicării unor noi tăieri salariale în 2011 au fost greşit interpretate, afirmând că situaţia aceasta ar putea surveni doar dacă executivul nu ar aplica acum măsurile de reducere a cheltuielilor din sectorul public. „Dacă aceste măsuri nu vor fi luate, este posibil ca în viitor guvernul să fie obligat să ia măsuri de aşa natură încât reducerile în puterea de cumpărare să nu fie de 20 sau de 25%, putând ajunge anul viitor, în ultimă instanţă, în imposibilitatea de a plăti anumite prestaţii. Suntem convinşi că aceste măsuri luate vor face ca la anul să putem să intrăm la o refacere a salariilor şi a pensiilor“, a declarat ministrul muncii.

El a anunţat că situaţia veniturilor bugetarilor va fi reconsiderată la sfârşitul anului 2010, inclusiv prin modificări la Legea unică a salarizării. „Legislaţia pe care ne asumăm răspunderea în parlament are termen: reducerile vor fi făcute până la 31 decembrie 2010, urmând ca 2011 să fie tratat din punct de vedere al salarizării pe noua Lege a salarizării care e în vigoare şi care urmează să fie modificată ca să-şi facă efectele plenare. Din punct de vedere al pensiilor, urmează să creionăm o situaţie mai favorabilă decât anul acesta pentru pensionari“, a precizat Mihai Şeitan.

Ministrul a reiterat faptul că revenirea la veniturile actuale este posibilă dacă din sistemul public vor pleca 70.000 de salariaţi. „Vom lua măsuri ca toţi ordonatorii de credite să aibă nişte criterii obiective de aşa natură încât să putem disponibiliza gradual acest număr de oameni până la sfârşitul anului pentru a avea în vedere şi neîncărcarea foarte mare a sistemului de şomaj astfel încât, la sfârşitul anului, după ce vom face aceste reduceri unde este cazul şi unde se poate, să ne întoarcem la salariile de acum“, a spus ministrul.

O condiţie şi mai importantă este ca starea economiei să nu se deterioreze peste prognoza actuală cu care operează guvernul. Şeitan a spus că, în cazul unui eşec al cabinetului Boc de a pune în aplicare măsurile preconizate, acesta ar trebui să demisioneze. „Nu putem garanta că criza economică mondială nu se va accentua şi mai mult şi nu va avea implicaţii şi mai mari, asta nu avem de unde să ştim. (…) Noi ne-am pus aceste probleme alegând între toate aceste măsuri posibile în situaţia de acum a economiei. Dacă economia mondială va face ca aceste elemente să nu poată fi aşezate sau respectate sau nu vom fi în stare să punem în aplicare aceste lucruri, sigur că categoric (sic!) guvernul ar trebui să plece“, a apreciat Mihai Şeitan.


Acesta a adăugat că legile care conţin măsurile de austeritate pot intra în vigoare în a doua jumătate a lunii iunie, 15-20 iunie, astfel încât România să respecte angajamentele luate faţă de FMI şi UE.

„Dacă nu am fi luat aceste măsuri, ar fi posibil să scadă salariile şi cu 70 la sută în 2011“

Ministrul muncii a declarat ieri, în cadrul unei dezbateri pe teme economice, că, dacă măsurile de austeritate nu ar fi fost luate acum, ar fi fost posibil ca mai târziu statul să fie obligat să recurgă la tăieri şi mai drastice. „N-ai nici o bucurie să tai din pensii sau din salarii. E ultimul lucru pe care l-ai face, dar dacă ai speranţa că la momentul terminării acestei reduceri, la şase luni, poţi să revii la normal, o faci. Dacă nu, s-ar putea să ajungi în situaţia în care la anul să reduci încă 30 la sută sau încă 50 la sută. Sau poate chiar mai grav. Am mai spus eu odată că sistemul de pensii, în mod special, dacă nu se reformează acum, în anii următorii, în foarte puţin timp – asta înseamnă istoriceşte foarte puţin timp, cinci până la zece ani – poate să conducă toată structura bugetară a României la un colaps“, a spus Şeitan. „Nu am făcut o analiză pe scăderea salariilor anul viitor, dar, dacă nu am fi luat aceste măsuri, ar fi posibil să scadă salariile şi cu 70 la sută în 2011“, a adăugat ministrul. Întrebat ce se va întâmpla dacă măsurile de austeritate nu vor da rezultate, Mihail Şeitan a răspuns: „Dacă nu vor avea rezultate, cade guvernul“.Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. ioooo said:

  omu cred ca in prostia lui simte ca va fi demis si spusa adevarul n-are cum sa-si revina economia cu masuri de restrangere a consumului cu zeci de procente a peste 7 mil de oameni bugetarii si pensionarii ,nu numai ca masurile vor continua si la anul dar va creste putin si tva-ul 70 000 de oameni nici daca ar fi sefi (ceea ce sa recunoastem e imposibil ) sa fie dati afara si tot nu ar recupera aceste masuri ,apoi sa nu uitam anul asta vom avea scadere ec de 2% (toate sursele oficiale spun -0,5% ,asa ziceau in vremea asta anul trecut ca va fi -4% ) deci -2% zic eu ca e destul de indulgent deficitul de 6,8% va fi depasit in ultim instanta cu 0,5% iar anul viitor trebuie sa taiem la 4,5% ,deci pentru bugetari in mod clar mai urmeaza inca un an de reduceri salarii nr de salariati sa nu se imbete cu apa rece aceste masuri anualzate aduc putin peste 3% din pib ,asta daca pibul sta pe loc si scade cum zic ei max 0,5% ,daca picajul e mai mare efortul va fi mai mare pt buget asa ca omu prevede ca va fi dat afar si isi spusa parerea ,al fel berceanu a zis ca politicienii au mintit in ultimii 3 ani ca deh erau campanii electorale ,omu de ce ar fi spus in direct una ca asta? pai stia si el ca va fi demis .

 2. to`arashul Matrics said:

  zilele trecute… si nu numai, mai sint din cind in cind asemenea “stiri” pe care nu le baga nimeni in s`ama: “Banca Nationala este pregatita sa intervina in cazul unor masuri de devalorizare a leului”…. s.a.! Poate ca unii se mai si bucura : “Aha, se mentine leul (valoarea lui”! Puteti duce aceasta logica in sens invers?

 3. carcotas said:

  Si daca vor fi implementate aceste masuri tot la noi taieri de salarii si pensii se va ajunge si in plus la marirea taxelor si impozitelor.Banii economisiti nu sunt suficienti pentru apetitul conducatorilor si nu se vor opri aici.Declaratiile (care dealtfel se bat cap in cap ) lasa loc pentru noi masuri de austeritate ,austeritate ce se aplica numai celor de jos spre tihna si belsugul celor de sus.Chiar spera cineva ca se va relansa economia tarii cu casele,salile de sport si bazinele de inot construite de madam udrea cu ajutorul firmelor de partid?Nu,nu se va relansa nimic decat o noua sifonare de bani in buzunarul lor.Leul este tinut fortat in frau si se fac declaratii optimiste ca lumea sa nu mai puna presiune pe guvern pana reusesc sa legalizeze furtul din buzunarul poporului,dupa aia urmeaza potopul.Nimic nu-i va mai oprii.Chiar daca vor fi dati in judecata si vor pierde nu vor respecta hotararile judecatoresti asa cum nu respecta constitutia si legile tarii si numei se folosesc de ele atunci cand le convine.Singura solutie este strada ,mai ales in ziua asumarii raspunderii pe cele doua legi.Fara noi nu pot face nimic nici liderii de sindicat,nici opozitia.Numai cu cateva sute de mii de oameni in strada deputatii puterii se vor gandii ca mai exista si alte solutii.Nu asteptati mila si intelegere de acolo unde sunt numai lacomie si interese.Treziti-va la realitate .Iesiti in strada.

 4. cine ne conduce! said:

  Seitan asta sigur e tampit si masurile pe care le propune parca sunt ale unui somnambul.

 5. netynetydan said:

  Seitan,vladescu,Boc, Basescu ,sa plece acasa ca au adus poporul in stare de infometare.

 6. masuri ineficiente, said:

  programul de masuri este f prost si inuman . afecteaza si descurajeaza chiar pe cei care muncesxc ,sau au muncit cu adevarat si au castigat o paine amara atat in viata activa cat si la pensie . ex cel catr atr sat 600-800 asya este un muncitor care munceste efectiv in orice domeniu si sat multi ptr ca acestia produc efectiv adica acea w muncii de care vorbea un ministru pe cand aia cu sal 7000-8000 nu produc decat consuma si sant destui . aici este problema . daca ac salarii sant acoperite de rezultatul muncii este ok daca nu afara deci asa trebuia sa eficientizeze sistemul bugetar ptrca cel privat nu-si permite pomeni si el este motorul care tine pe bugetar dar intr-o corelatie care sa slujasca ac sistem sa mearga . ac ministri acum invata prin experinte pe spinarea bugetarilor si pensionarilor sa omoare societatea romaneasca . prin nestiinta si somnolenta .ei nu au vegheata la bunul mers al societati astia au fost masochisti au exterminat tot .

Alte stiri

11 martie 2019

Dieta pentru bila leneșă: 6 alimente cu efect benefic

Principala funcție a vezicii biliare este prelucrarea grăsimilor. Află ce alimente poți consuma pentru a trata cu succes bila leneșă, în timp ce ai o digestie optimă, potrivit eva-rom. În momentul în care vezica biliară nu își îndeplinește rolul ...

Sumarul ediției de marţi, 1 iunie 2010

Actualitate

» Europubele pentru craioveni
» Craiova: Andrei Lazăr nu iese din arest
» Peste 20 de milioane de euro pentru “Prima Casă”
» Mesaj către fumători, semnat Moartea
» Penitenciarele, în grevă
» Protestul de la Casa de Pensii Dolj, la Tribunal
» Se pune de târg
» Grevă în Sănătate
» Afacerile PDL – prin rude şi prieteni
» Şeitan: Dacă măsurile vor fi luate, se poate reveni la nivelul actual al pensiilor şi salariilor
» Belgienii, în spatele Electroputere Shopping Center
» Preotul din Osica de Sus, implicat într-un accident mortal
» Scurte ştiri
» Olt: Jandarmii, “inspectaţi” de copii
» Solidaritate cu protestarii, în majoritatea instituţiilor bugetare din Gorj
» Uite greva, nu e greva
» 200 de disponibilizaţi la Avioane Craiova
» Craiova: Autoshow Oltenia şi Salonul Financiar se vor reprograma

Local

» Parcare de „bizon“
» Guvernanţii, fluieraţi de pensionari
» Bacul a avut loc, în ciuda protestelor
» Conducerea Spitalului din Slatina, demisă
» Ţigări de contrabandă printre portocale
» Decodează limbajul trupului
» Diaconul semnelor

Gorj

» Profesorii, ameninţaţi cu pierderea locului de muncă
» Trăiesc din arta tradiţională
» Aproape 50 de ani la catedră

Sport

» „Cupa Doljului“ la minifotbal
» Remize la juniori
» Pandurii activează planul „B“
» Piţurcă nu vine, Stoica nu a fost contactat…
» Niculescu, în turul trei la dublu
» Cadanţu, victorioasă
» Iordănescu îi dă lecţii lui Lucescu Jr.
» Hagi, în Top 100 la CM
» Bayern şi Rangers, cumpărate de mafie
» Stângă trage de timp
» Voleibalistele române merg la turneul final

Bani & Afaceri

» Încrederea consumatorilor europeni a scăzut în mai

Magazin

» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Varza murată, un aliment – minune
» Cocteil Bloody Mary pentru orice petrecere
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia

Top