21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBelgienii, în spatele Electroputere Shopping Center

Belgienii, în spatele Electroputere Shopping Center

Oamenii de afaceri belgieni care vor construi un mall în curtea Electroputere sunt în România din 2005. Ei au ridicat deja cinci parcuri de retail şi desfăşoară alte şase proiecte în România. Investiţia anunţată până la sfârşitul lui 2010: 450 de milioane de euro.
Grupul belgian care controlează dezvoltatorul imobiliar Bel Rom a cumpărat o parte din activele Electroputere Craiova, unde va construi „Electroputere Shopping Center“ – un mall pentru marii retaileri internaţionali, dezvăluie surse din fabrică. Concret, este vorba de terenuri şi de o hală industrială de 550.000 mp care a aparţinut fabricii de aparataj, situată la bulevardul Calea Bucureşti, pentru care s-ar fi plătit circa 20 de milioane de euro. Firma care va dezvolta mall-ul se numeşte K&S Electric Power Point SRL Brăila, controlată de Holdekor şi Carpa Holding Belgia, în spatele cărora se află oamenii de afaceri Steven Van Den Bossche şi Kris Carton. Van Den Bossche este deja cunoscut în România datorită implicării sale în grupul Bel Rom, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din ultimii ani. În 1984, Van Den Bossche a înfiinţat o companie specializată în construcţii şi amenajări interioare, iar din 2005 a intrat pe piaţa românească. Bel Rom a dezvoltat până acum parcuri de retail la Brăila, Bacău, Focşani, Sibiu şi Târgu Mureş, şi are în desfăşurare proiecte la Deva, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Roman, Botoşani, precum şi Colentina Mall & Business Centre – Bucureşti. În locaţiile construite de belgieni au venit mari retaileri internaţionali, cum ar fi Promenada Mall, Carrefour, Media Galaxy, Bricostore, Real sau Auchan.

Bani de datorii

Belgienii anunţaseră în urmă cu trei ani că până la sfârşitul anului 2010 vor investi în România aproximativ 450 de milioane de euro. Van Den Bossche mai este implicat, alături de asociatul său Kris Carton, la barurile patronate de GJ Concept Caffe SRL şi International Caffe Expert SRL. Kris Carton are şi el o firmă de dezvoltare imobiliară, NM Development SRL, în Timiş.
Societatea craioveană Electroputere trece printr-o situaţie economică dificilă. În prezent, dispune de aproape 2.000 de salariaţi, din care circa 700 nu mai au de lucru din cauza lipsei de comenzi. Prin valorificarea de active, board-ul companiei vrea să achite o parte din datoriile pe care firma le are către bugetul de stat. „Pentru activitatea desfăşurată în prezent la fabrică, noi avem nevoie de cel mult 25-30 de hectare. Restul sunt de vânzare. Avem nevoie de bani pentru a plăti datoriile către bugetul de stat“, afirma directorul general al societăţii, Adrian Dimitriu. Practic, jumătate din compania Electroputere este de vânzare pentru plata datoriilor către stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII