Belgienii, în spatele Electroputere Shopping Center

Autori


Oamenii de afaceri belgieni care vor construi un mall în curtea Electroputere sunt în România din 2005. Ei au ridicat deja cinci parcuri de retail şi desfăşoară alte şase proiecte în România. Investiţia anunţată până la sfârşitul lui 2010: 450 de milioane de euro.

Grupul belgian care controlează dezvoltatorul imobiliar Bel Rom a cumpărat o parte din activele Electroputere Craiova, unde va construi „Electroputere Shopping Center“ – un mall pentru marii retaileri internaţionali, dezvăluie surse din fabrică. Concret, este vorba de terenuri şi de o hală industrială de 550.000 mp care a aparţinut fabricii de aparataj, situată la bulevardul Calea Bucureşti, pentru care s-ar fi plătit circa 20 de milioane de euro. Firma care va dezvolta mall-ul se numeşte K&S Electric Power Point SRL Brăila, controlată de Holdekor şi Carpa Holding Belgia, în spatele cărora se află oamenii de afaceri Steven Van Den Bossche şi Kris Carton. Van Den Bossche este deja cunoscut în România datorită implicării sale în grupul Bel Rom, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din ultimii ani. În 1984, Van Den Bossche a înfiinţat o companie specializată în construcţii şi amenajări interioare, iar din 2005 a intrat pe piaţa românească. Bel Rom a dezvoltat până acum parcuri de retail la Brăila, Bacău, Focşani, Sibiu şi Târgu Mureş, şi are în desfăşurare proiecte la Deva, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Roman, Botoşani, precum şi Colentina Mall & Business Centre – Bucureşti. În locaţiile construite de belgieni au venit mari retaileri internaţionali, cum ar fi Promenada Mall, Carrefour, Media Galaxy, Bricostore, Real sau Auchan.

Bani de datorii


Belgienii anunţaseră în urmă cu trei ani că până la sfârşitul anului 2010 vor investi în România aproximativ 450 de milioane de euro. Van Den Bossche mai este implicat, alături de asociatul său Kris Carton, la barurile patronate de GJ Concept Caffe SRL şi International Caffe Expert SRL. Kris Carton are şi el o firmă de dezvoltare imobiliară, NM Development SRL, în Timiş.

Societatea craioveană Electroputere trece printr-o situaţie economică dificilă. În prezent, dispune de aproape 2.000 de salariaţi, din care circa 700 nu mai au de lucru din cauza lipsei de comenzi. Prin valorificarea de active, board-ul companiei vrea să achite o parte din datoriile pe care firma le are către bugetul de stat. „Pentru activitatea desfăşurată în prezent la fabrică, noi avem nevoie de cel mult 25-30 de hectare. Restul sunt de vânzare. Avem nevoie de bani pentru a plăti datoriile către bugetul de stat“, afirma directorul general al societăţii, Adrian Dimitriu. Practic, jumătate din compania Electroputere este de vânzare pentru plata datoriilor către stat.Comenteaza acum

5 Comentarii

 1. ioooo said:

  hai mai lasa-ti ma cu cifre destea scoase din burta bagarati 450 de mil suma mare la inaintare ca poate o sa-o inv astia in RO ,cat va fi inv in Craiova?20-40 de mil ? din pacate in halul asta am ajuns un oras de peste 300 000 de loc care face tam-tam la investitii minuscule ,mai ieri beleam ochii peste tot la investitia Dedeman ,incredibil fratilor lume lume se mai deschisa un magazinas ,ba mai bagati si prostii de genu nush care mai facu o discoteca ,altu ca mai deschisa un bar ,deja suntem hilari ,artiocolul asta merita mentionat la stiri scurte cel mult .

 2. catalin said:

  In cluj de vor da in folosinta 2 parcuri industriale in sibiu exista unul destul de mare in CRaiova exista asa ceva oare de ce autoritatile locale nu se im plica sa ia ei terenulk respectiv sa-l ofere investitorilor pe care i-ar putea atrage. cE NEVOIE E DE MOLURI de unde bani sa cheltuiesti daca nu produci nimic, ar trebui facut ceva si asta cat mai repede oameni din oras sa se trezeasca din pasivitatea lor la urma urmei e vorba de viitorul Craiovei ca si asa multi tineri de perspectiva pleca din acest oras care nu le ofera nimic. Pacat ca mai exista fi facultatiule acele tehnice vizavi de erctroputere proate de vor reprofila dupa constructia molului.

 3. trotineta Fraud said:

  asta e chiar “Carton”! 🙂 V-a spus tovarasul ca EP va deveni zona rezidentiala? Ete ca aparu “centeru'”! Transformarea uzinei EP in consum e tot atit de gogonata ca alegerea unui negru ca presedinte al tarii care a oficializat sclavia! Baaai, a OFICIALIZAT-O: prin LEGI! De ce oi folosi timpul trecut?!!

 4. zzz said:

  electroputere duce lipsa de comenzi… ma da la noi chiar numai e pic de imaginatie? lipsesc cu desavarsire centrele R&D? pune vere pe aia 700 de stau degeaba sa faca cercetare, veniti cu produse noi pe piata. invatamantul prin memorizare isi spune cuvantul in romania. cred ca suntem cel mai putin inventiv popor.

 5. Nicoleta-Maria said:

  Pt nr.4:aia 700 sint palmasi,ce munca de cercetare sa faca?Probabil vor fi trimisi acasa cu 75%, daca nu de tot fara salarii compensatorii.Intotd eauna si peste tot a fost asa si va fi.Pt birocrati se gaseste de lucru dar pt personalul productiv,nu.Mai bine ar face roabe ca pe timpul cind era MALAXA si nu ELECTROPUTERE.La ce posibilitati avea iesea tancul in 2saptamini pe poarta fabricii.Spun avea pt ca de luni de zile se cara utilaje unele chiar nefolosite si tot felul de fiare la fier vechi de pe toata platforma.Era bun un parc industrial si aici.Daca toata lumea vinde oare cine mai produce?N-o sa mai aiba nici ce vinde la un moment dat.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 1 iunie 2010

Actualitate

» Europubele pentru craioveni
» Craiova: Andrei Lazăr nu iese din arest
» Peste 20 de milioane de euro pentru “Prima Casă”
» Mesaj către fumători, semnat Moartea
» Penitenciarele, în grevă
» Protestul de la Casa de Pensii Dolj, la Tribunal
» Se pune de târg
» Grevă în Sănătate
» Afacerile PDL – prin rude şi prieteni
» Şeitan: Dacă măsurile vor fi luate, se poate reveni la nivelul actual al pensiilor şi salariilor
» Belgienii, în spatele Electroputere Shopping Center
» Preotul din Osica de Sus, implicat într-un accident mortal
» Scurte ştiri
» Olt: Jandarmii, “inspectaţi” de copii
» Solidaritate cu protestarii, în majoritatea instituţiilor bugetare din Gorj
» Uite greva, nu e greva
» 200 de disponibilizaţi la Avioane Craiova
» Craiova: Autoshow Oltenia şi Salonul Financiar se vor reprograma

Local

» Parcare de „bizon“
» Guvernanţii, fluieraţi de pensionari
» Bacul a avut loc, în ciuda protestelor
» Conducerea Spitalului din Slatina, demisă
» Ţigări de contrabandă printre portocale
» Decodează limbajul trupului
» Diaconul semnelor

Gorj

» Profesorii, ameninţaţi cu pierderea locului de muncă
» Trăiesc din arta tradiţională
» Aproape 50 de ani la catedră

Sport

» „Cupa Doljului“ la minifotbal
» Remize la juniori
» Pandurii activează planul „B“
» Piţurcă nu vine, Stoica nu a fost contactat…
» Niculescu, în turul trei la dublu
» Cadanţu, victorioasă
» Iordănescu îi dă lecţii lui Lucescu Jr.
» Hagi, în Top 100 la CM
» Bayern şi Rangers, cumpărate de mafie
» Stângă trage de timp
» Voleibalistele române merg la turneul final

Bani & Afaceri

» Încrederea consumatorilor europeni a scăzut în mai

Magazin

» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Varza murată, un aliment – minune
» Cocteil Bloody Mary pentru orice petrecere
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia

Top