6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuplimentele salariale pentru funcţionarii CJ Dolj, aprobate în plen

Suplimentele salariale pentru funcţionarii CJ Dolj, aprobate în plen

Votul PSD şi PNL din şedinţa consiliului judeţean de vineri a făcut ca proiectul de hotărâre prin care conducerea instituţiei intenţiona să acorde suplimente salariale funcţionarilor publici din aparatul propriu şi a două direcţii din subordine să fie aprobat. Populismul, după cum au acuzat consilierii PD-L, costă bugetul judeţului 140.000 de lei pe lună.

 Aşa cum era de aşteptat, proiectul propus de conducerea executivă a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj privind acordarea de suplimente salariale funcţionarilor publici „loviţi“ de criza financiară după ce sporurile le-au fost tăiate a generat discuţii şi contre între cele două tabere, PD-L şi PSD+PNL. Proiectul de hotărâre al CJ Dolj, similar cu cel al Consiliului Local Craiova, a fost prezentat pe larg săptămâna aceasta, în paginile GdS. În plen, în momentul în care s-a ajuns la acest proiect, grupul PD-L a deschis seria protestelor prin vocea Ilenei Şerban. „Eu nu ştiu cum să putem noi astăzi să venim cu suplimente salariale când lumea vorbeşte de reduceri de cheltuieli şi de personal. Dacă tot sunt bani, putem să facem altceva cu ei“, a spus consiliera PD-L. „Consider că, în contextul actual, este o chestiune anacronică ce facem noi în CJ. Punctul nostru de vedere este că nu suntem de acord cu această mărire salarială“, a spus şi Ionel Pană, colegul de partid al şefei Gărzii de Mediu. A fost doar semnalul pentru discuţii în contradictoriu şi duelul argumentelor.

Contre peste masă

De pe partea cealaltă a mesei de consiliu, Radu Preda a replicat: „Înţelegem poziţia colegilor de la PD-L, care trebuie să susţină politica guvernului, dar noi suntem aici în Consiliul Judeţean Dolj“. Din partea liberalilor a intervenit Cristina Calangiu, care a mers tot pe cartea legalităţii acordării măririi salariilor funcţionarilor. „Suntem puţin în situaţia în care ambele tabere au dreptate. Fiind legal, cred că putem să acordăm aceste suplimente“, a fost de părere consiliera PNL. Vicepreşedintele economic Dan Mogoş s-a simţit dator să intervină cu lămurirea că suplimentarea salariilor funcţionarilor publici care fac parte din aparatul propriu al CJ şi din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor vizează doar un trimestru al anului. Efortul bugetar la care conduc suplimentele salariale ar fi de aproximativ 140.000 de lei pe lună. „Grupul PD-L, noi votăm împotrivă“, a concluzionat pentru toată adunarea consilierul Alexandru Brezniceanu.

„Hai să fim şi corecţi“

Deşi vicepreşedintele CJ Cristinel Iovan a argumentat că, prin Legea nr. 330/2009, legiuitorul a dat consiliului judeţean această posibilitate de a mări salariile funcţionarilor prin suplimente, că este o practică întâlnită şi la alte consilii din ţară, iar Primăria Craiova deja a creat un precedent în Dolj printr-un proiect similar, Marcel Marcea a fost cel care a pus punctul pe „i“. Mai bine spus, pe unul dintre „i“-urile proiectului de hotărâre. „Când aţi vorbit de echitate, vi s-a părut normal ca un referent să ia un supliment de patru lei, iar un şef serviciu să ia 6-700 de lei? De parcă numai şefii ar munci în această instituţie! E foarte uşor să fim populişti, dar hai să fim şi corecţi!“, a spus Marcea. Potrivit hotărârii CJ, spre exemplu, un şef serviciu cu un salariu de 2.496 de lei primeşte un supliment de 768 de lei, dar un referent asistent care câştigă 636 de lei pe lună primeşte doar patru lei, dacă este asistent ori şase lei, dacă este referent principal. În final, proiectul a fost aprobat cu 19 voturi pentru şi 12 împotrivă, dar mai trebuie să primească şi viza de legalitate din partea Prefecturii Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII