10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii protestează în faţa Prefecturii Gorj

Profesorii protestează în faţa Prefecturii Gorj

Data de 31 mai va fi marcată şi în Gorj de protestele celor nemulţumiţi de deciziile guvernanţilor de a reduce pensiile şi salariile. Primii care vor intra în grevă generală vor fi cadrele didactice.
Florinela Ponta, lidera Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Gorj, a declarat că unii profesori au decis să intre în grevă generală, în ciuda presiunilor la care sunt supuşi. „Ştim că sunt supuşi unor presiuni destul de urâte din partea directorilor, din partea inspectoratului, dar avem cadre didactice în judeţ care intră în grevă. Ştiu că există profesori care sunt ameninţaţi că vor fi daţi afară dacă fac grevă şi asta se întâmplă peste tot în ţară. Sunt lideri de sindicat care au dat mâna cu directorii, cu inspectoratul. Noi nu îi putem obliga pe oameni nici să intre în grevă, nici să nu intre, nu are nimeni acest drept, fiecare alege ce vrea să facă. Unii profesori fac grevă, alţii, nu. De obicei, cei mai tineri nu susţin ideea de grevă şi miting. Poate ei sunt mulţumiţi cu ce li s-a luat din salariu, cu toate nedreptăţile…“, a spus Florinela Ponta. SLI Gorj are 2.600 de membri. Unele cadre didactice din judeţul Gorj nu au participat nici măcar la „greva cataloagelor“. „Spre ruşinea noastră, în sistemul de învăţământ nu există solidaritate. Nici măcar la greva cataloagelor nu au participat unii profesori. Elevii nu vor rămâne fără bacalaureat sau alte examene. Dacă am fi solidari, poate lucrurile s-ar schimba în ţara asta!“, a afirmat Florinela Ponta. Pe 1 iunie, în faţa Prefecturii Gorj va fi organizat un miting de protest al cadrelor didactice la care sunt aşteptate să participe aproximativ o mie de persoane.

Greva solidarităţii

Liderul Cartel Alfa, Pompiliu Popete, a declarat că, la nivelul judeţului, peste o mie de persoane se vor afla pe 31 mai în grevă de solidaritate, fiind alături de miile de bugetari din toată ţara care vor întrerupe lucrul. „În principal, este vorba de angajaţii din sănătate şi penitenciar. Pe 31 mai va fi doar grevă de solidaritate, depinde de ce se va întâmpla apoi. Programul de acţiuni este până pe 4 iunie. Cu siguranţă însă va exista şi o grevă generală la nivelul judeţului, dar nu s-a stabilit încă. Cel mai probabil pe 3 sau 4 iunie“, a precizat liderul Cartel Alfa.
Şi energeticienii şi minerii care fac parte din Federaţia Naţională a Muncii (FNM), condusă de Constantin Creţan, vor intra în grevă, manifestându-şi astfel solidaritatea cu ceilalţi grevişti. „Membrii FNM nu sunt de acord cu reducerile anunţate de guvern. O să organizăm şi un miting în faţa prefecturii, nu ştim data exactă, se va stabili săptămâna viitoare. Federaţia pe care o conduc are două mii de membri din mai multe judeţe. Ar trebui să existe solidaritate. Unii lideri sindicali sunt şantajabili sau şantajaţi de putere, alţii sunt mână-n mână cu puterea. Nu se pot face separatisme între minerii din Oltenia şi cei din Valea Jiului. Puterea n-are decât să diminueze salariile şi veniturile camarilei politice“, a spus Constantin Creţan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII