13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBacalaureatul se susţine

Bacalaureatul se susţine

Liceenii din clasa a XII-a vor susţine bacalaureatul, iar elevii şi preşcolarii care vor fi prezenţi în unităţile de învăţământ vor fi supravegheaţi, spun reprezentanţii ISJ Dolj. Pentru marţi, sindicaliştii preuniversitari, universitari, dar şi studenţii anunţă un miting de două ore pe esplanada Teatrului Naţional craiovean.

Bacalaureatul va decurge fără probleme. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj susţin că profesorii se vor prezenta la examene, iar, dacă dascălii care s-au înscris în comisiile de supraveghere sau evaluare vor refuza să vină la şcoală, vor fi înlocuiţi cu cadre didactice din învăţământul gimnazial.
„Luni, 31 mai, când este programată proba C a examenului de bacalaureat, elevii vor susţine examenele conform calendarului. Profesorii din majoritatea unităţilor de învăţământ au înţeles că nesusţinerea acestei probe va ridica probleme elevilor de clasa a XII-a. Recomandăm tuturor elevilor de clasa a XII-a să se prezinte la unităţile de învăţământ la ora 11.30, pentru că, începând cu ora 12.00, va începe proba de audiţie şi înţelegere, care va dura 20 de minute, iar de la ora 14.00 va începe proba scrisă, care va dura 90 de minute“, a spus Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj. Reprezentanţii inspectoratului au precizat că nu au fost făcute presiuni asupra dascălilor, aceştia putând alege dacă intră sau nu în grevă.
„Din datele pe care le-am primit de la cele două sindicate, aproximativ 63% dintre dascăli vor fi în grevă, alţii au semnat pentru grevă doar pentru ziua de luni şi nu pe perioadă nedeterminată. Şi reprezentanţii unităţilor de învăţământ preşcolar au păreri împărţite: unii vor fi în grevă, alţii nu, însă în toate grădiniţele va exista personal care să supravegheze copiii“, a adăugat inspectorul general al ISJ Dolj.

„Vom face plângere penală împotriva celor care nu respectă legea“

Potrivit sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar, iniţiativa ISJ Dolj de a înlocui dascălii aflaţi în grevă cu alţi profesori supraveghetori constituie infracţiune, conform Legii nr. 168/1999.
„Conform articolului nr. 53, înlocuirea unui grevist cu altul este ilegală, constituie infracţiune. Vom face plângere penală împotriva celor care nu respectă legea, începând cu ministrul şi până la ultimul director. Dintre cei 5.300 de sindicalişti afiliaţi la sindicatul nostru, 76% au semnat pentru grevă generală“, a menţionat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj. Şi reprezentanţii Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj susţin că „începând de luni, orice activitate din unităţile şcolare se suspendă“.
„Dacă joi, 80% dintre dascălii doljeni susţineau că nu se vor prezenta la bacalaureat, astăzi (vineri – n.r.) este surprinzător pentru noi să aflăm că mulţi şi-au schimbat părerea. Rămâne să vedem ce se va întâmpla luni“, a adăugat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

„Examenele din această sesiune vor fi reprogramate“

Şi reprezentanţii universitarilor craioveni susţin că, începând cu 31 mai, întreaga activitate academică va fi paralizată pe perioadă nedeterminată.
„Din sindicatul nostru fac parte 12 facultăţi, care au confirmat că intră în grevă generală pe termen nelimitat. Am înştiinţat şi colegii noştri din celelalte patru facultăţi care nu sunt afiliate la sindicat despre intenţiile noastre. Depinde de decizia fiecărui cadru universitar dacă se alătură grevei sau nu. Am luat însă legătura cu studenţii, cărora le-am comunicat că examenele din această sesiune, programate pentru săptămâna viitoare, vor fi reprogramate“, a spus Nicu Bîzdoacă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Universitare din Universitatea din Craiova.  
Studenţii craioveni, potrivit reprezentanţilor acestora, sunt solidari cu dascălii lor. Pentru marţi, 1 iunie, sindicatele din mediul preuniversitar, dar şi universitar vor organiza între orele 11.00 şi 13.00 un miting de protest pe esplanada Teatrului Naţional din Craiova, la care vor participa şi studenţii.

Profesorii vor fi plătiţi pentru bacalaureat

Profesorii supraveghetori sau evaluatori care participă la examenul de bacalaureat vor primi sume cuprinse între 275 şi 600 de lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII