6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCât muncesc parlamentarii pentru cât papă din buget

Cât muncesc parlamentarii pentru cât papă din buget

Contribuabilul român ştie despre parlamentari că încasează lunar salarii grase, la şedinţele plenului participă după chef, dar când trebuie să-şi aprobe mărirea indemnizaţiilor sunt prezenţi toţi şi votează cu două mâini.
Ce nu ştie, poate, contribuabilul e cât chiulesc parlamentarii de la voturile finale fără să fie sancţionaţi şi câţi bani cheltuiesc aceştia, de fapt, din bugetul de stat.
Dacă ştiţi pe cineva îngrijorat foc de cum s-or descurca aleşii neamului cu salariile de parlamentari de aproximativ 5.000 de lei pe lună, îi puteţi spune că nu e cazul să îşi facă probleme. Camera Deputaţilor, spre exemplu, numără 334 de membri, ceea ce ar însemna un fond de salarii de aproximativ 1,6 milioane de lei pe lună, echivalentul a circa 393.000 de euro. Numai că, de la fondul de salarii până la totalul sumelor din bugetul de stat păpate de deputaţii români, diferenţa este uriaşă. Pe pagina de internet www.pesurse.ro este publicat un raport privind bugetul deputaţilor pe luna martie a acestui an. După ce la salarii se adună diurnele pentru deplasările aleşilor în Bucureşti şi în străinătate, banii pentru cazarea în Capitală, banii pentru cazările în strainătate, deconturile pentru transport atât în ţară, cât şi în străinătate, după ce bugetul public achită şi cheltuielile cu telefoanele mobile ale „celor mai iubiţi“ dintre români, se ajunge la generoasa sumă de 1,73 de milioane de euro. Asta numai pe luna martie 2010, în cazul în care nu s-a reţinut. Unde spuneaţi că sunt reducelile de cheltuieli ale aparatului de stat?

De la 5.000 de lei la 5-6.000 de euro lunar

Raportul privind cheltuielile lunare ale deputaţilor prezintă detaliat sumele consumate de aceştia în contul diverselor beneficii de care se bucură ca aleşi. Mulţi dintre deputaţi au cheltuit la blană „alocaţiile“ de 8.333 de lei pentru cazare în Bucureşti. Alte zeci de mii de lei se duc pe deplasări din ţară în Capitală ori pe transport. Să nu credeţi că deputaţii doljeni se dezic de cheltuirea cu „răspundere“ a banilor din bugetul public. Statul român a cheltuit într-o singură lună până la 6.800 de euro pentru un deputat doljean. Cheltuielile cu şapte din zece reprezentanţi, câţi are judeţul în Camera Deputaţilor, depăşesc 5.700 de euro pentru fiecare. Sumele variază. Pesediştii Florentin Gust sau Petre Petrescu au cheltuit 5.793 de euro fiecare, democrat-liberalul Mihai Surpăţeanu – 5.871 de euro, foarte aproape de cei 5.873 de euro păpaţi de Gelu Vişan. Deputatul social-democrat Valeriu Zgonea a sărit cu 200 de pragul de 6.000 de euro, iar colegul său de partid, Claudiu Manda, a costat bugetul public 6.665 de euro. Campionul cheltuielilor lunare este însă Constantin Dascălu, deputat PD-L de Dolj, cu 6.744 de euro numai în luna martie.

La salarii nu se pun absenţe

Ultimul raport al Institutului de Politici Publice (IPP) privind prezenţa parlamentarilor români la voturile finale se referă la sesiunea septembrie – decembrie 2009. Pentru prima jumătate a lui 2010, raportul care ne va arăta cât au chiulit parlamentarii de la „serviciu“ va fi dat publicităţii de către IPP în iulie. Potrivit statisticii pe ultima sesiune din anul trecut, social-democratul Claudiu Manda a avut o prezenţă la voturile finale din parlament de numai 19,6%. Colegul acestuia de partid, Florentin Băloşin Gust, fostul preşedinte ale organizaţiei municipale a PSD Craiova, a participat la ceva mai mult de un sfert din voturile finale, cu o prezenţă de 27,4%. Tot la coada clasamentului se situează Valeriu Zgonea, alt deputat PSD, dar cu o prezenţă ceva mai notabilă, respectiv 40,5%. În cazul în care vă întrebaţi, până în prezent nu se cunoaşte nici un precedent prin care un parlamentar să fi fost vreodată sancţionat pentru absenţe. În prima jumătate a topului prezenţelor se situează deputatul PD-L Constantin Dascălu (70,8%), liberalii Mihai Voicu şi Ionuţ Stroe, ambii cu 75%, şi, prezent la 89,9% din voturile finale în parlament, democrat-liberalul Mihai Surpăţeanu. Pentru indemnizaţia de 4.906 lei pe luna martie, inclusă în cheltuielile lunare totale de 5.871 de euro, măcar prezenţe să aibă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII