10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi cu mafia pieţelor

Război cu mafia pieţelor

Proiectul pentru reorganizarea administraţiei pieţelor şi târgurilor din Craiova în societate comercială a prins contur.

Domeniul public şi privat din pieţele Craiovei va avea un administrator societate comercială, dacă proiectul de reorganizare a actualului serviciu public va fi votat de consilierii locali în şedinţa ordinară din 27 mai. Propunerea executivului este de înfiinţare a SC „Pieţe şi Târguri Craiova“ SRL, societate care ar urma să fie condusă de un administrator numit de consiliul local, unic asociat. Potrivit rapoartelor de specialitate anexate proiectului, substituirea SC „Pieţe şi Târguri Craiova“ Serviciului Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor este singura soluţie pentru revitalizarea pieţelor din oraş, gestionate în prezent în stil mafiot şi aflate într-un proces accentuat de degradare fizică şi morală. „Schimbarea formei juridice de organizare duce la posibilitatea accesării fondurilor europene pentru finanţarea diverselor programe de modernizare a infrastructurii pieţelor. Nu în ultimul rând, transformarea Serviciului Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Craiova în societate comercială poate modifica fundamental statutul şi comportamentul acestuia, în sensul că, dintr-o atitudine defensivă, de aşteptare, se poate trece la o atitudine şi un comportament ofensive, de extindere a gamei de servicii şi a cotei de piaţă“, se arată într-unul din rapoartele de specialitate. Fără Târgul Romaneşti, pieţele din Craiova se întind pe o suprafaţă de 42.529 de metri pătraţi, în zece puncte de desfacere din Calea Bucureşti, Craioviţa Nouă, Brazda lui Novac, 1 Mai, Valea Roşie, Gară etc.

Taxa zilnică, metodă de control

Comercianţii de bună-credinţă, dar neafiliaţi găştilor care controlează pieţele, sunt ţinuţi departe de domeniul administrat de actualul şef al pieţelor, Gheorghe Călinoiu. Acesta nu este interesat să obţină bani pentru bugetul local şi pentru investiţii şi să ridice, în acelaşi timp, cota pieţei prin promovarea comercianţilor specializaţi. Procedeul este simplu: instituirea taxei zilnice, în detrimentul contractelor, mult mai bănoase. Prin această metodă, mesele sunt stăpânite de apropiaţii mafiei. Asta, în ciuda unei hotărâri a consiliului local din 2005, care prevedea obligaţia închirierii meselor numai pe bază de abonament, cu plata anticipată. Hotărârea 126 din 2005 nu a fost niciodată aplicată pe motiv de „fluctuaţie a agentului economic în ocuparea numărului de mese“, după cum se arată într-un raport intern al Serviciului Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Craiova.

Piaţă pe nepotisme

Cum sunt ocupate, de fapt, mesele? Cine decide cui revin locurile? Comercianţii instalaţi pe pile de şefii de la pieţe. GdS este în posesia mai multor înregistrări în care aceştia s-au lăudat ori i-au ameninţat pe „intruşi“ cu pilele. Ba unii chiar povestesc câte zeci de mese deţin în toate pieţele Craiovei. Unul dintre cazuri este cel al protejaţilor fostului director al Regiei Autonome Apa Craiova, Gheorghe Popescu. „Este adevărat că v-aţi băgat un nepot în piaţă? El aşa spune, că vă are ca «pilă» şi o să apeleze la dumneavoastră“. „Nu, cum să bag eu pe cineva în piaţă? Nu am pe nimeni!“. După câteva minute, Popescu şi-a sunat interlocutorul: „Ştiţi, mi-am amintit. De fapt, mai demult a venit la mine un consătean. E de la mine de la ţară. Nu nepot, consătean… Şi m-a rugat dacă nu pot să-l ajut să intre şi el în piaţă. Şi m-am dus la un director la piaţă… Nu la domnul Călinoiu, la altul… Şi i-am zis, dacă are vreun loc, să-l bage şi pe el. Dar numai dacă are… Să-l ajute şi pe el. Dar eu nu am nici o treabă… Ce-au făcut ei sau ce fac ei…“. Călinoiu a spus că nu ştie să fi băgat el pe cineva în pieţe că i-a zis Popescu. „Nu mă interesează pe mine de pilele lor… Nici de pesedişti, nici de nimeni“, a declarat Gheorghe Călinoiu, întrebat cum au ajuns consătenii lui Popescu în piaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII