11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnvăţătoare amendată pentru rasism

Învăţătoare amendată pentru rasism

Primul cadru didactic din România care a fost amendat pentru discriminare şi rasism trebuie să plătească 10.000 de euro daune morale pentru încălcarea dreptului la învăţătură. Elena Daba, din comuna mehedinţeană Voloiac, a refuzat în urmă cu trei ani, aproape un semestru întreg, să primească la clasă o elevă de 12 ani de etinie romă.

În 2007, învăţătoarea Elena Daba a scos afară din clasa unde preda o elevă pe motiv că este de etnie romă şi a trimis-o acasă. De atunci, părinţii fetei i-au intentat acesteia un proces, care a fost încheiat în favoarea elevei Rahela Ciurescu. În fiecare zi, fetiţa venea la şcoală, de fiecare dată cu speranţa că învăţătoarea o va primi în clasă, însă Elena Daba nu s-a înduplecat.
„Am aflat în urmă cu trei ani din presă despre cazul fetiţei Rahela Ciurescu din comuna Voloiac şi am mers acolo să mă conving dacă lucrurile într-adevăr stau aşa. Când am ajuns, nu mi-a venit să cred când am văzut-o pe copilă că stătea afară şi mi-a spus că în pauză fraţii ei, de la alte clase, au grijă de ea. Am luat decizia să o ajut în mod gratuit, iar după trei ani, pe 12 mai, procesul a fost câştigat de fetiţă, învăţătoarea fiind obligată să îi plătească 10.000 de euro daune morale“, a spus avocata familiei Ciurescu, Gheorghiţa Stoian.

Mai multe cadre didactice au intervenit pentru ca eleva să fie primită la ore

La vremea respectivă au intervenit mai multe cadre didactice pentru ca eleva Rahela Ciurescu să fie primită la ore, însă învăţătoarea nici nu a vrut să audă. Acum va trebui să plătească pentru acest lucru.
„E un act de dreptate care i se face unui copil de etnie romă. Acesta n-a avut nici o vină că s-a născut aşa şi are dreptul la învăţătură ca oricare dintre noi. Elena Daba a avut o problemă personală şi a lăsat-o pe fetiţă să stea aproape un semestru pe holurile şcolii. Pentru tot ce a făcut doamna învăţătoare, ISJ nu i-a dat niciodată vreo sancţiune. Din câte ştiu, este primul caz în care unui copil i se ia dreptul la învăţătură, dar şi primul în care un profesor este sancţionat. Atunci eram inspector de specialitate. M-am implicat foarte mult în acest caz. Elena Daba a acţionat împotriva mea şi am fost suspendată din funcţie, dar nu îmi pare rău. Mă bucur că am ajutat acest copil. Am câştigat“, a declarat la momentul respectiv Daniela Ghimeş, inspector la ISJ Mehedinţi.

Eleva a fost transferată la altă şcoală

Pompiliu Ciurescu, tatăl Rahelei, speră ca sentinţa dată de Curtea de Apel Craiova să pună capăt poveştii ce durează de trei ani. Bărbatul aşteaptă ca învăţătoarea să-i despăgubească acum cu 10.000 de euro pentru a le asigura un trai decent celor trei copii ai săi.
„Eu mă bucur că s-a terminat tot acest proces pentru că mă săturasem. Nu ştiu ce a avut doamna învăţătoare pe suflet atunci de nu a primit-o pe fată la clasă. Le mulţumesc celor de la Craiova că au făcut dreptate şi au încheiat acest caz. Eu sper că ne va da banii“, a spus Pompiliu Ciurescu, tatăl fetiţei.
Eleva a fost transferată la o altă şcoală, în comuna Butoieşti, dar, chiar dacă au trecut trei ani de la umilinţa suferită, micuţa care acum este în clasa a VI-a nu şi-a revenit.
„Fata acum este la şcoală, la Butoieşti, dar a rămas cu un şoc. Este speriată şi de aceea noi am decis să rămânem acasă, pentru că lucram în Grecia, dar nu am mai plecat ca să stăm lângă ea şi ceilalţi doi copii. Am încercat să stau de vorbă cu învăţătoarea, însă nu am avut cu cine pentru că mi-a spus că sunt rudăreasă şi nu discută cu mine. Nu este normal aşa ceva şi am auzit că mai predă şi acum. Aşa cum a făcut cu copilul meu poate să facă şi cu alţii“, a spus Viţa Ciurescu, mama fetei.
Învăţătoarea a refuzat să comenteze, însă soţul acesteia a spus că familia lui este supusă unui linşaj mediatic.
„Este un linşaj mediatic. Am 41 de ani de catedră şi acum o să ajung la puşcărie pentru că nu am de unde să plătesc. Şi justiţia vrea să ne linşeze. Este o nedreptate“, a spus soţul învăţătoarei Elena Daba.
Sentinţa dată de Curtea de Apel Craiova este definitivă şi irevocabilă, iar dacă învăţătoarea nu va da banii în cel mai scurt timp familiei Ciurescu, un executor judecătoresc va merge şi îi va pune sechestru pe bunuri pentru ca datoria să fie plătită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

56 COMENTARII