16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Răgete la Leu

Campania „Fii vocea comunei tale!“, structurată după modelul proiectului de succes „Fii vocea cartierului tău!“, derulat în Craiova la iniţiativa Gazetei de Sud din 2006, a demarat ieri în comuna doljeană Leu. Majoritatea participanţilor au înţeles rostul întâlnirii, nedescifrat însă şi de viceprimarul Iulian Cristescu, croit să rezolve cererile oamenilor prin acuze de campanie la adresa prefectului de Dolj.

Peste 100 de leoveni au venit ieri la „Fii vocea comunei tale!“, campanie comunitară organizată la iniţiativa Gazetei de Sud în sprijinul cetăţenilor. Ca şi în cazul celebrului „Fii vocea cartierului tău!“, prin proiectul demarat ieri în comuna Leu, GdS aduce autorităţile publice locale în faţa cetăţenilor, pentru a răspunde public sesizărilor acestora. Între oficialii prezenţi la Leu s-au numărat prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, adjunctul şefului IPJ Dolj, Nicuşor Badea, primarul comunei, Antonie Drăghici, jurişti din Prefectura Dolj. Dincolo de tentaţia de înţeles a multora de a cere rezolvarea problemelor personale, singurul participant complet deraiat de la esenţa dezbaterii a fost chiar un oficial din Leu, viceprimarul Iulian Cristescu. Acesta a confundat întâlnirea „Fii vocea comunei tale!“ cu o şedinţă de partid, nu neapărat PSD, culoarea sa politică, lansând o pledoarie penibilă în contextul dat, de acuze la adresa prefectului de Dolj, Eugen Georgescu, şi a soţiei acestuia. „Aţi venit să ne minţiţi cu găinării de doi lei“, a fost apogeul delirului. Prefectul s-a limitat la a-i demonstra strict pe teme de administraţie că nu ştie ce vorbeşte.

Supăraţi pe CEZ

Locuitorii comunei Leu spun că nu mai suportă tratamentul furnizorului de energie electrică, CEZ Distribuţie, care îi taxează pentru servicii de cea mai proastă calitate. „Curentul se întrerupe foarte des. Toţi avem un televizor, frigidere, lăzi… Se ard“, a arătat Marin Boană. „Într-o zi am numărat peste 20 de întreruperi de energie electrică“, a afirmat Ion Matei. Alt leovean i-a cerut chiar prefectului de Dolj să intervină pe lângă guvern pentru rezilierea contractului de privatizare a Electrica. Eugen Georgescu a declarat că a dispus deja controale OPC pentru stabilirea calităţii serviciilor furnizate de CEZ Distribuţie clienţilor săi din Dolj.

Asistenţă medicală la fără frecvenţă

Foarte mulţi dintre participanţii la „Fii vocea comunei tale!“ s-au plâns de faptul că nu pot conta pe serviciile medicale atunci când au nevoie de ele. Deşi în comuna Leu fiinţează trei cabinete de familie, oamenii spun că medicii pleacă la prânz, iar de vineri până luni, dacă are cineva nevoie de asistenţă, ia-o de unde nu e! „După ora 12.00 nu e nici un doctor în comună. De ce să dăm telefon la SMURD, să vină tocmai de la Craiova, să consume timp şi combustibil, când poate că e nevoie de o pastilă?“, este de părere Ion Ciocan. „Să-şi facă şi ei programul în ture. Suntem bătrâni şi avem nevoie de doctori“, propune Gheorghe Bidireac. Sesizările oamenilor sunt confirmate de primarul din Leu, Antonie Drăghici. „Aveţi dreptate, activitatea medicilor lasă de dorit. Şi eu am informaţii că unii vin la 9.00 şi pleacă la 11.00. Profită de faptul că oamenii sunt bătrâni şi nu au alternativă de a-şi alege alţi medici. Aşteptăm mai multe sesizări scrise, pentru a putea merge cu ele la CAS şi la Colegiul Medicilor. Altceva nu putem face“, a afirmat primarul Drăghici.

Drumuri de… ţară

La Leu, ca prin toate comunele româneşti, sunt drumuri greu practicabile. „A fost un proiect pentru asfaltarea drumului gării! A dispărut!“, spune Micu Mihai. „Au crăpat casele, circulă tiruri, nu mai putem ieşi cu caii din curţi“, a arătat Gheorghe Bidireac. Primarul Antonie Drăghici spune că proiectul pentru reabilitarea a 17 km de drumuri este în curs de evaluare şi că, probabil, chiar în acest an ar putea fi demarate lucrările. Tot prin proiect urmează să fie reabilitat şi DN 6, prilej cu care va fi amenajat şi sistemul de preluare a apelor pluviale din Valea Morii, zonă fără canalizare. Ion Matei le-a atras atenţia autorităţilor că au îngăduit ca proprietarii să nu-şi mai facă şanţuri în dreptul proprietăţilor, pe marginea drumului, astfel că apa bălteşte pe străzi sau intră în case. Oficialii au promis verificări şi sancţiuni în dreptul acelora care nu participă la gospodărirea comunală conform reglementărilor în vigoare.

Poliţiştii cară… morţi?

Leovenii ar dori mai multe informaţii de la autorităţi despre atribuţiile diferitelor servicii şi compartimente din cadrul administraţiei. Despre poliţiştii comunitari, de pildă, unul dintre participanţi spunea că „unii îşi fac datoria, dar alţii se ocupă de transporturi, unii cară morţi etc.“. Şi în privinţa acordării ajutorului social există suspiciuni. „Foarte mulţi primesc ajutor social, dar ei sunt numai în cârciumi. De ce?“, ar vrea să ştie Marin Boană. Primarul din Leu, Antonie Drăghici, a promis că va verifica activitatea compartimentelor la care s-a făcut referire şi va prezenta un raport public.

Salubrizare cu pubela

Efectele desfiinţării gropilor ecologice au început să se facă simţite. Oamenii cer un proiect de ecologizare, în condiţiile în care nu au unde să-şi mai depoziteze gunoiul menajer. „Ar fi necesare măcar nişte containere pentru colectarea deşeurilor“, este de părere Constanţa Tudor. Primarul Antonie Drăghici a declarat că administraţia este în negocieri cu câteva firme de profil, dispuse să colecteze gunoiul menajer de pe raza comunei. „Avem o variantă cu colectarea prin pubele, dar nu am ajuns încă la o concluzie. Suntem în discuţii avansate cu câteva firme“, a spus Drăghici.

Leu

În comuna Leu trăiesc peste 5.000 de persoane. Teritoriul administrativ al localităţii este de 11.288 de hectare şi este împărţit în două sate: Leu şi Zănoaga.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII