10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCapul bandei, scos nevinovat

Capul bandei, scos nevinovat

Pronunţându-se într-un amplu dosar de crimă organizată, privind credite obţinute pe acte false, Curtea de Apel Craiova i-a condamnat pe toţi membrii grupului, mai puţin pe avocata Ileana Alina Răducan, cea pe care poliţiştii şi procurorii o considerau lidera grupului.

Ancheta în acest dosar a început în vara anului 2007, când Banca Comercială Română a înaintat procurorilor DIICOT Craiova mai multe plângeri împotriva unor persoane care împrumutaseră bani de la această unitate pe baza unor adeverinţe de venit şi contracte de muncă false, pe care erau aplicate ştampile contrafăcute. Concret, era vorba despre 11 persoane care obţinuseră credite bancare cu ajutorul unor documente care atestau nereal calitatea de angajaţi la SC Guardo AM Trading SA Bucureşti, SC Aruxtrans SRL Călăraşi.
Adeverinţele de venit erau semnate de persoane care nu mai aveau calitatea de angajaţi ai SC Guardo AM Trading SA, ştampila cu parafa nu aparţinea acestei societăţi deoarece punctul de lucru din Craiova nu deţinea ştampilă proprie şi, mai mult, contractele individuale de muncă depuse la dosarele de bancă erau false, întrucât SC Guardo AM Trading SA nu avea competenţa de a încheia şi înregistra contracte individuale de muncă, acest lucru fiind atributul exclusiv al unităţii centrale din Bucureşti.
Ca şi când n-ar fi fost suficient, Florentin Florea, prezentat în actele false drept director general, a fost angajatul SC Guardo AM Trading SA, dar ca simplu… agent de pază la Spitalul de Urgenţă Craiova, în perioada 1 noiembrie 2006 – 26 ianuarie 2007, iar Marin Trandafir, care apărea în documente drept director economic, fusese director general al unităţii, dar numai până pe 1 aprilie 2007.

Arestat când se pregătea să fugă din ţară

Grupul infracţional a fost supravegheat de lucrătorii Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova aproape şase luni, timp în care s-a stabilit modul de operare şi s-au strâns probe. Un membru al grupului, David Leontin Popescu, zis Ducu, a fost reţinut pe Aeroportul Băneasa din Capitală, atunci când se pregătea să fugă din ţară. În bagajele lui a fost găsită şi o gură falsă de bancomat, care le-a indicat procurorilor şi poliţiştilor de la Crimă Organizată că bărbatul avea şi alte îndeletniciri, nu tocmai legale. Pe numele său, Tribunalul Dolj a emis un mandat de arestare.
În ziua următoare, oamenii legii reţineau alte trei persoane cu implicaţii în acest dosar. Este vorba despre avocata craioveană Ileana Alina Răducan, considerată de anchetatori lidera grupului, Lucian Tuţă, zis Ness, şi Florentin Florea, poreclit Domnu’ director Florică. Poliţiştii au stabilit că grupul infracţional a obţinut în ultimele şase luni, de la filiala din Craiova a BCR, credite cu acte false în valoare de aproximativ 500.000 de lei.

Partea falsificatorilor: între 20 şi 75%

Anchetatorii au stabilit, în urma cercetărilor, că fiecare membru al grupului care obţinea credite cu acte false avea atribuţii precise. David Leontin Popescu şi Lucian Tuţă se ocupau cu racolarea persoanelor, care proveneau în majoritatea cazurilor din mediul rural şi nu aveau venituri. De la acestea obţineau cartea de identitate şi diferite facturi. Documentele erau predate lui Florentin Florea, care se ocupa de falsificarea actelor necesare – contracte de muncă, adeverinţe de salariu, cărţi de muncă – utilizând ştampile false ale firmelor SC Guardo AM Trading Bucureşti şi SC Aruxtrans Călăraşi, dar şi o ştampilă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
După ce documentele necesare obţinerii creditelor erau falsificate, acestea erau predate avocatei Ileana Alina Răducan. Aceasta racolase o funcţionară de la o bancă din Craiova, pe Luminiţa Mureşanu, care întocmea dosarul fără să mai facă verificările impuse de unitatea bancară. Ulterior, cei pe numele cărora fuseseră întocmite actele se prezentau la ghişeu şi ridicau banii.
Împrumuturile variau între 3.500 şi 17.000 de euro, iar sumele erau împărţite „frăţeşte“ între membrii grupului, care îşi opreau pentru ei între 20 şi… 75% din valoarea creditului fraudulos, restul fiind înmânaţi titularilor de credite, cărora le revenea în schimb îndatorirea achitării integrale a ratelor.

Avocata – achitată, ceilalţi 12 – condamnaţi

Cu doi ani în urmă, procurorii DIICOT Craiova au trimis în judecată în acest dosar 13 persoane. În fruntea listei acuzaţiilor care li se aduceau figurau infracţiuni precum înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals, uz de fals, dar şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat.
Curtea de Apel Craiova a pronunţat săptămâna trecută sentinţa în acest dosar. Surpriza a fost achitarea avocatei Alina Răducan. Pe aceasta, procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată o considerau capul bandei, însă judecătorul Constantin Mereanu a găsit-o nevinovată pentru absolut toate acuzaţiile care îi fuseseră aduse.
Toţi ceilalţi inculpaţi au fost însă găsiţi vinovaţi. Patru dintre ei au primit pedepse cu executare: zece ani de închisoare pentru Florentin Florea, cinci ani de închisoare pentru Luminiţa Mureşanu, respectiv câte patru ani şi şase luni de puşcărie pentru Irinel Lucian Tuţă şi David Leontin Popescu. Ceilalţi opt acuzaţi au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare.

Recurs

Procurorii DIICOT Craiova, nemulţumiţi că avocata Răducan a scăpat nepedepsită, au declarat zilele trecute recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova. Calea de atac se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII