9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFuncţionarii publici, pe făraş

Funcţionarii publici, pe făraş

Autorităţile locale şi judeţene se pregătesc să-i trimită acasă pe funcţionarii publici judecaţi pentru abuz în serviciu în urma afacerii încheiate cu deputatul Petre Petrescu privind achiziţionarea la o valoare supraevaluată a sediului Primăriei Scaeşti.

Fostul primar din Scaeşti, Barbu Calotă, şi cumnata lui, secretara consiliului local din aceeaşi comună doljeană, Irena-Daniela Calotă, au fost găsiţi vinovaţi de abuz în serviciu şi condamnaţi săptămâna trecută de Tribunalul Dolj pentru o afacere în dauna bugetului local, dar în beneficiul deputatului pesedist Petre Petrescu. Este vorba despre modalitatea prin care Primăria Scaeşti, condusă pe atunci de un primar pesedist, s-a ales cu sediu, cumpărat la un preţ supraevaluat de la firma lui Petre Petrescu. Hotărârea dată de Tribunalul Dolj mai poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.
Deşi judecaţi pentru fapte în legătură cu serviciul, ambii condamnaţi sunt încă funcţionari publici. Art. 94 litera m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici stipulează clar că raporturile de muncă ale funcţionarilor publici „se suspendă de drept“ în situaţia în care faţă de aceştia „s-a dispus trimiterea în judecată“ pentru săvârşirea unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul. În ciuda acestor prevederi legale, Barbu Calotă, fost coleg de facultate cu Petre Petrescu, figurează în continuare ca director economic la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, încasând mii de lei lunar. La fel şi Irena-Daniela Calotă, fina aceluiaşi Petre Petrescu, este în continuare secretar al Consiliului Local Scaeşti, cu toate că legea îi impunea şefului său ierarhic – primarul comunei – să o suspende automat la data trimiterii sale în judecată.

Verificări preliminare suspendării

În urma articolului apărut săptămâna trecută în Gazeta de Sud cu privire la faptele pentru care sunt judecaţi cei doi, autorităţile s-au autosesizat şi au început demersurile pentru suspendarea lor de drept, până ce instanţa va pronunţa o hotărâre definitivă şi irevocabilă în privinţa acuzaţiilor ce li se aduc. S-au dovedit prompţi reprezentanţii CAS Dolj, unde directorul economic Calotă figurează în concediu medical de luni de zile, îmbolnăvindu-se subit când a auzit că va fi schimbat din funcţie.
„CAS Dolj s-a autosesizat şi a demarat procedurile legale cu privire la stabilirea situaţiei juridice a domnului Barbu Calotă, iar în funcţie de răspunsul care va fi primit de la Tribunalul Dolj, se vor lua măsurile legale care se impun“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.
La rândul său, Prefectura Dolj s-a autosesizat cu privire la celălalt inculpat din acelaşi dosar. Este vorba despre Irena-Daniela Calotă, în privinţa căreia situaţia ar putea fi mult mai gravă. Practic, juriştii prefecturii se tem că ar putea fi pusă sub semnul întrebării legalitatea tuturor documentelor semnate de secretara Calotă în ultimii ani, mai precis începând cu momentul când a fost trimisă în judecată de procurorii filieşeni şi, drept urmare, ar fi trebuit suspendată de drept din funcţie. Potrivit unor surse din Prefectura Dolj, prefectul Eugen Georgescu l-ar fi chemat „la raport“ la începutul acestei săptămâni pe actualul primar din Scaeşti, Anton Bonoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII