8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceenii, cetăţeni europeni

Liceenii, cetăţeni europeni

Sunt oportunităţi, dar sunt şi obligaţii. Despre valorile umane şi sociale se învaţă devreme, la fel cum asumarea cetăţeniei europene începe la şcoală. Pornind de la această premisă, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ sărbătoreşte Ziua Europei organizând activităţi interactive şi ateliere de lucru.

Sala de lectură a bibliotecii colegiului a fost plină timp de peste două ore. Îndrumaţi de prof. coord. Ileana Oreviceanu, elevii claselor XC şi XG împreună cu colegi de la alte clase au pregătit, în ultimele patru săptămâni, postere, colaje, broşuri şi mesaje cu care au decorat încăperea, anunţând că aici se întâmplă ceva. Cu ocazia Zilei Europei, sărbătorită pe 9 mai, au pregătit un atelier a cărui miză o reprezintă cunoaşterea şi înţelegerea drepturilor şi responsabilităţilor cetăţeanului european, chiar din perioada şcolară. Prezentării istoricului şi a statelor membre ale Uniunii Europene, politicilor de funcţionare, semnificaţiei integrării României i-au urmat un concurs interactiv, jocuri de rol, teste şi dezbateri. Temele au fost generoase, de la valorile şi politicile UE, lupta pentru combaterea sărăciei şi rasismului, la promovarea voluntariatului, a protecţiei animalelor şi mediului, la drepturile copilului sau integrarea socio-profesională a tinerilor în cadrul Europei.
Elevii colegiului n-au fost singuri. Au chemat, pentru a putea dezbate mai bine temele propuse şi pentru a găsi răspunsuri la întrebările pregătite cu migală preţ de câteva săptămâni, diverşi invitaţi: un reprezentant psiholog al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, un reprezentant al Centrului de Voluntariat Craiova, ProVobis Cluj (Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă), reprezentanţi ai Centrului de Resurse pentru Europa, ai ONG-urilor de protecţia mediului şi animalelor „One Voice“, „Brigitte Bardot“ din Franţa, precum şi pe bibliotecara colegiului, Mariana Isail.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS