10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatorii din UE nu vor numai căpşunari

Angajatorii din UE nu vor numai căpşunari

Angajatorii europeni nu  caută numai căpşunari în România. Majoritatea locurilor de muncă oferite prin Eures vizează calificări dintre cele mai diverse.

Craiova a fost vineri, pentru al treilea an consecutiv, gazda Seminarului Regional Eures. În cadrul evenimentului organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, reprezentanţii Eures au explicat că, în contextul economic actual, o mai mare mobilitate a forţei de muncă poate contribui la progresul social şi economic, printr-un grad mai înalt de ocupare a forţei de muncă şi, implicit, scăderea şomajului. „Această mobilitate permite o adaptare mai uşoară şi eficientă a economiei europene, a gradului de ocupare a forţei de muncă. Un grad mai înalt de mobilitate între statele membre va încuraja şi o mai strânsă integrare politică în cadrul UE“, a declarat Simona Dumitriu, consilierul Eures în cadrul AJOFM Dolj. Aceasta a atras atenţia asupra faptului că angajatorii europeni care pun locuri de muncă la dispoziţia românilor aflaţi în căutarea unui job în ţările UE solicită persoane calificate în diverse domenii. „Eures nu se referă la «căpşunari». Cele mai multe locuri de muncă oferite prin această reţea sunt pentru persoane calificate“, a adăugat Simona Dumitriu, care a explicat că oamenii pot apela la acest serviciu gratuit, indiferent dacă sunt deja angajaţi sau sunt şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi.

70 de persoane din Oltenia şi-au găsit un loc de muncă în domeniul agricol

Cu toate acestea, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, cele mai multe persoane care se adresează consilierilor Eures solicită şi îşi găsesc locuri de muncă în domeniul agricol. „În 2009, în Vâlcea, au fost înregistrate în baza noastră de date 450 de persoane, dintre care 40 au fost selectate pentru angajare în domeniul agricol. Anul acesta, numărul celor înregistraţi a fost în creştere, de la începutul acestui an şi până în prezent ajungând deja la 500 de persoane, din care aproximativ 70 şi-au găsit un loc de muncă în domeniul agricol“, a declarat Liviu Cochirlea, consilier Eures în cadrul AJOFM Vâlcea, care a explicat că numărul persoanelor care au reuşit să se angajeze ar putea fi mult mai mare, însă oamenii nu anunţă. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi consilieri Eures din regiune. „În Olt, anul trecut, au fost înregistrate în baza de date 580 de persoane, dintre care, potrivit datelor existente, 41 şi-au găsit un loc de muncă (40 dintre ei în domeniul agricol şi unul ca persoană îngrijire). S-ar putea ca numărul persoanelor care şi-au găsit un loc de muncă să fie mult mai mare, dar oamenii nu ne comunică în general acest lucru“, a declarat Elena Ţane, consilierul Eures în cadrul AJOFM Olt, care a explicat că acelaşi lucru este valabil şi anul acesta, când în baza de date s-au înscris aproximativ 400, dintre care câteva zeci de persoane au reuşit să plece cu contract de muncă în Spania, Marea Britanie şi Danemarca, majoritatea tot în domeniul agricol. Situaţia este asemănătoare şi în Dolj. „Dintre cele aproximativ 745 de persoane care au solicitat informaţii referitoare la condiţiile de viaţă şi de muncă din UE, în 2009 au fost angajate în străinătate, prin intermediul compartimentului Eures, 34 de persoane (33 în Danemarca, în domeniul agricol, şi una ca îngrijitor copii în Marea Britanie)“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul AJOFM Dolj. În primele luni ale acestui an au fost selectate pentru angajare 92 de persoane pentru a lucra în domeniul agricol în Spania, Danemarca şi Marea Britanie şi doar trei pentru îngrijire copii în Marea Britanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII