6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria l-a aruncat pe Shakespeare la gunoi

Primăria l-a aruncat pe Shakespeare la gunoi

În timp ce în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ avea loc ieri lansarea de carte a unuia dintre cei mai cunoscuţi shakespearologi ai lumii, prezent la Craiova cu ocazia Festivalului Internaţional Shakespeare, pe esplanadă, circa 800 de funcţionari publici sindicalişti scandau lozinci împotriva guvernului, a preşedintelui şi a altor „ţinte“ de sezon, fără să-şi uite colegii de breaslă, care nu au participat la miting.

Amestecul graţios al unui eveniment de cultură din cadrul unui festival de teatru de talie internaţională cu „Dansul Pinguinului“, sloganuri gen „Băsescu şi ai lui să se ducă dracului!“ şi alte vajnice îndemnuri la luptă sindicală nu se puteau face decât prin grija municipalităţii. Comisia din cadrul primăriei, care avizează adunările publice în Craiova, în neţărmurita-i înţelepciune, a considerat, probabil, că William Shakespeare, Festivalul Internaţional şi invitaţii din străinătate ar putea fi onoraţi de protestul sindicaliştilor din administraţia publică. Aproximativ 800 de membri de sindicat, potrivit Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dolj, semnalizaţi corespunzător prin şepcuţe galbene sau albastre şi, poate paradoxal, purtând pelerine de ploaie, au scandat „Emil Boc, ne-ai tăiat tot!“, „Jos Guvernul!“. Mitingul de protest s-a desfăşurat sub bagheta „sufletului fiecărei manifestări pe care noi am avut-o în ultimele trei săptămâni“, după cum a fost prezentat Ringo Dămureanu, liderul Sindicatului Forţa Legii, înainte de a lua cuvântul la microfon. „Să strigăm să audă şi cei din Primăria Craiova, care astăzi(ieri-n.r.) nu sunt aici decât în număr foarte mic“ a fost îndemnul liderului de sindicat către suflarea funcţionărească adunată pe esplanada teatrului. Nu au fost uitaţi nici „colegii care astăzi au rămas în birouri de teama şefilor, şefuleţilor, şefuţilor“, ca, imediat, aceştia să fie catalogaţi de o voce la microfon drept „nişte căţei“, replică urmată de strigătele de „Laşii, laşii!“ din partea mulţimii. În contextul în care unii răutăcioşi ar fi spus că sindicaliştii nu rezolvă nimic prin manifestaţiilor lor de protest, liderii mitingului i-au invocat pe Mihai Viteazul sau pe Horia, Cloşca şi Crişan, care s-au ridicat împotriva stăpânirii. Noi ne rezervăm dreptul de a crede că aceştia nu erau membri de sindicat. Piesa de rezistenţă a mitingului de protest a fost „Dansul Pinguinului“, melodie cu versuri adaptate unei parodii politice la adresa cabinetului Boc, după cum a anunţat chiar sindicatul pe pagina sa de internet.

„Spectacol“ sindical, dedicat lui William Shakespeare

În timp ce pe esplanadă cultura se revărsa în valuri galben-albastre, în foaierul teatrului, festivitatea de lansare a cărţii „Sonetele lui Shakespeare“, lucrare realizată de Stanley Wells, editor general al Ediţiei Oxford a Operelor Complete ale lui William Shakespeare, preşedinte al trustului „Casa lui Shakespeare“ din Stratford-upon-Avon şi unul dintre cei mai cunoscuţi shakespearologi ai lumii, în colaborare cu Paul Edmondson, a fost amânată cu o jumătate de oră. „Îmi pare rău că directorul festivalului a fost atât de supărat de aceste manifestări stradale, dar, din punctul meu de vedere, nu ne cauzează grave probleme. Sper că ne vom face auziţi“, a declarat Stanley Wells înainte de începerea festivităţii, pentru ca apoi să salute ironic „entuziasmul“ sindicaliştilor. „Mă bucur că sunt aici şi le mulţumesc organizatorilor pentru acest festival. Este minunat că am venit la Craiova şi am regăsit un astfel de festival dedicat marii figuri a lui Shakespeare. Le sunt recunoscător celor care sunt prezenţi astăzi aici, cât şi celor de afară, pentru entuziasmul lor“, a mai spus Wells. Adriana Teodorescu, teatrolog, prezentă la evenimentul cultural din foaierul Teatrului Naţional, şi-a exprimat, de asemenea, nemulţumirea. „I-auziţi ce manifestare de susţinere a lui Shakespeare! Nu se poate aşa ceva! Noi ştim în ce lume trăim, dar aceşti oameni veniţi din afara ţării ce imagine îşi vor face?“, a spus Adriana Teodorescu. Conducerea Teatrului „Marin Sorescu“ a fost împăciuitoare. „Eu doar i-am rugat să nu stea pe treptele teatrului. Nu e nici o ruşine că este miting. Cei de la primărie nu cred că ştiau că este lansare de carte, dar eu cred că se poate vorbi şi nu vor fi probleme“, a spus Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“.

La primărie „muşchii mei minte nu are“

Reprezentanţii municipalităţii, întrebaţi cum de s-a ajuns în situaţia ca un protest al sindicaliştilor să se desfăşoare „la fereastra“ unei manifestări culturale din cadrul unui festival internaţional cu participarea unor invitaţi de marcă din străinătate, au răspuns că nu a existat un temei legal pentru a nu aproba o manifestare de stradă ori pentru a impune altă zi, eventual, altă oră sau loc. „La teatru, ce se întâmpla era înăuntru, era treaba lor proprie. Sindicaliştii, când au depus cererea pentru miting, au trecut esplanada. Nu exista temei legal pentru a nu aproba mitingul. Nu puteam pune în altă zi. Dacă nu ai motive concrete, nu poţi să îi refuzi. Ne dădeau în judecată. Nouă ne pare rău că s-a întâmplat aşa“, a declarat Iulia Mladin, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Aceasta a explicat că manifestaţiile precum mitingul sindicaliştilor din administraţie sunt avizate de o comisie din care fac parte Jandarmeria, Poliţia Municipală şi reprezentanţii primăriei. „Dacă mitingul avea loc în faţa primăriei, în primărie nu mai era activitate? Puteam să îi îndrumăm, dar nu au vrut miting la velodrom. Mai mult de un sfat nu puteam să le dăm“, a mai spus Iulia Mladin. Din comisia care a avizat protestul sindicaliştilor au făcut parte Ioan Acrivopol, şeful de la Resurse Umane, Nicoleta Miulescu, secretarul primăriei, şi Mărinică Dincă, primarul delegat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII