5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondiţii de groază la Pediatrie

Condiţii de groază la Pediatrie

Lipsa banilor şi actele de vandalism ale pacienţilor au făcut din Clinica de Pediatrie nr. 1 a Spitalului de Urgenţă Craiova să arate ca după un bombardament.

Clinica de Pediatrie nr. 1 „Sfânta Maria“ arată ca majoritatea secţiilor Spitalului de Urgenţă: veche, respingătoare, plină de igrasie. Zeci de copii bolnavi, împreună cu mămicile lor, sunt internaţi aici, în condiţii greu de acceptat de o persoană obişnuită să trăiască decent. „Nu poţi face un duş, nu te poţi spăla sub nici o formă, saloanele sunt pline de igrasie, iar copiii sunt puşi în saloane de-a valma“, a spus Corina Iscru, mama unei fetiţe internate cu o infecţie digestivă, în urmă cu aproximativ două săptămâni.
Iar problemele ar putea continua. În saloanele de bebeluşi, pătuţurile au rama acoperită de rugină. Smalţul chiuvetelor, oricum îngălbenite de vreme, este spart din loc în loc, iar bucăţi de faianţă de-o seamă cu spitalul se desprind de pe pereţi. Fiecare salon are şi o baie. Mai bine zis a avut odată, pentru că acum tot ce a mai rămas din grupurile sanitare sunt doar nişte cămăruţe înghesuite în care nu pătrunde decât lumina zilei atunci când laşi uşa deschisă. Apa curge doar în rarele cazuri în care robinetul nu e defect sau ţevile smulse, sau poţi avea surpriza ca uşii de la baie să-i lipsească mânerul.

Lipsa banilor, nenorocirea bolnavilor

Conducerea secţiei susţine că a făcut tot posibilul să ofere condiţii decente copiilor bolnavi, însă spitalul nu are niciodată fonduri pentru renovări şi reparaţii. Banii sunt foarte puţini, astfel încât foarte rar, din sponsorizări, se mai repară pe ici, pe colo. Conf. dr. Elena Carmen Niculescu susţine că a făcut demersuri repetate, în calitate de şef de secţie, către conducerea spitalului pentru efectuarea unor lucrări de reparaţii şi modernizări, însă fără nici un rezultat până acum. „Tot ce s-a făcut în secţie a fost din sponsorizări. În jumătate din secţie am pus linoleum şi avem trei saloane renovate de o firmă. Anul trecut s-au făcut igienizări şi în fiecare zi angajaţii secţiei fac curăţenie şi dezinfectează. Mai mult nu s-a putut face, pentru că nu am avut bani“, a explicat şefa Clinicii de Pediatrie nr. 1.  
Din păcate, de micile investiţii făcute în secţie s-a ales foarte repede praful, în parte din cauză că nu au fost bani şi pentru întreţinere. Astfel, la scurt timp după ce au fost renovaţi, pereţii din cele trei saloane au făcut igrasie, din cauza unei ţevi de apă sparte. Conducta era foarte veche, iar spitalul nu a avut bani pentru înlocuirea ei.

Acte de vandalism

De multe ori însă, la dezastrul din saloane contribuie şi pacienţii, nu atât copiii, cât mamele acestora. Una din băi nu mai poate fi folosită după ce zilele trecute mama unui copil internat s-a urcat cu picioarele pe colacul WC-ului şi a spart vasul WC-ului şi chiuveta. Când au observat cadrele medicale paguba, era prea târziu. Femeia plecase din spital cu copil cu tot fără să mai aştepte biletul de externare. În altă baie, muncitorii au înlocuit capacul de WC cu unul nou, de care s-a ales însă praful după doar trei zile.
Zilele trecute, angajaţii spitalului au făcut reparaţii în altă baie. Au înlocuit cădiţa de duş, apoi au pus gresie şi faianţă. După care, cunoscând năravurile distructive ale unora dintre paciente, au luat clanţa de la uşă, până se usucă adezivul, ca nu cumva să le dea prin cap pacientelor să scoată plăcile de gresie sau faianţă.
Nici bateriile de la chiuvete nu au o soartă mai bună. O baterie nouă nu rămâne întreagă mai mult de trei zile. În prezent, toate robinetele curg, iar spitalul nu mai are bani să cumpere baterii noi. Actele de vandalism nici nu pot să fie pedepsite. Pacienţii care distrug bunurile spitalului nu pot fi puşi să plătească pentru că sunt prea săraci.
De multe ori, pacienţii nu pot fi constrânşi nici măcar să păstreze curăţenia. În Clinica de Pediatrie nr. 2, o femeie şi-a pus copilul să facă nevoile în mijlocul salonului. Când cadrele medicale au întrebat-o despre asta, femeia a răspuns simplu că… acolo i-a venit copilului!
Nici persoanele care fac picnic pe holurile spitalului sau bolnavii care scuipă seminţe ori fumează nestingheriţi pe holurile unităţii sanitare nu pot să fie deranjaţi, pentru că reacţionează agresiv, iar angajaţii spitalului nu sunt dispuşi să îşi rişte integritatea corporală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII