10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate24 de ani de la dezastrul de la Cernobîl

24 de ani de la dezastrul de la Cernobîl

Greenpeace România va comemora luni, 26 aprilie, în Piaţa Unirii, între orele 12 şi 13, 24 de ani de la accidentul de la Cernobîl, în urma căruia în întreaga lume s-au înregistrat 7.000.000 de victime
Evenimentul prin care voluntari ai Greenpeace vor comemora cel mai mare dezastru nuclear va avea loc simultan în alte cinci oraşe din ţară. „Studii recente arată că, folosind tehnologia disponibilă azi, până în 2050 cererea totală de energie din Europa şi nordul Africii ar putea fi acoperită numai din surse regenerabile. Greenpeace România desfăşoară în prezent o campanie împotriva energiei nucleare, paralelă cu o campanie de informare privind beneficiile energiei regenerabile. În acest scop, am lansat o petiție on-line împotriva construirii de noi reactoare nucleare în ţara noastră”, a declarat Irina Brandabur, coordonatorul de voluntari al Greenpeace.
Reamintim faptul că pe 26 aprilie 1986 a avut loc accidentul de la Cernobîl, din Ucraina, în urma căruia au murit 56 de oameni şi aproape 600.000 au fost expuşi la un nivel ridicat de radiaţii. Contaminarea radioactivă s-a răspândit către regiuni îndepărtate, precum Laponia sau Scoţia, iar sute de mii de oameni din regiunile contaminate au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. „Numărul exact al deceselor provocate de accidentul de la Cernobîl nu va putea fi niciodată cunoscut, dar se estimează că depăşeşte 90.000. Potrivit fostului secretar al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, şapte milioane de oameni suferă încă în fiecare zi de pe urma dezastrului, iar trei milioane de copii au nevoie de tratament şi mulţi mor prematur”, a mai precizat Irina Brandabur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII