21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstelaţia Hamlet străluceşte la Craiova

Constelaţia Hamlet străluceşte la Craiova

Festivalul Internaţional Shakespeare, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui şi Guvernului României, îşi va deschide oficial astăzi porţile, la ora 18.30, în sala „Amza Pellea“ a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova.

Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediţie, este un eveniment de excepţie în peisajul teatral mondial atât prin tema sa – „Shakespeare şi noua realitate teatrală“, cât mai ales prin faptul că este consacrat în totalitate capodoperei shakespeariene „Hamlet“. „Constelaţia Hamlet“ este un proiect cultural ambiţios, care va străluci la Craiova în perioada 23 aprilie – 4 mai. „În mersul neîntrerupt încă al spiralei, «Constelaţia Hamlet» încheie un ciclu, început în anul 2006, cu «Spectacole shakespeariene în viziuni paralele», continuat, apoi, în 2008, cu «Mari spectacole, mari regizori, mari teatre ale Europei ori ale lumii». A fost un ciclu al Întâlnirilor şi Dialogului. Ideea de a dedica o întreagă ediţie a Festivalului celui mai important text al literaturii dramatice universale, «Hamlet», este una care ne preocupă, până la obsesie, de foarte mult timp, încă din 1997. Motivaţiile acestei opţiuni sunt greu de expus în câteva cuvinte. «Hamlet», capodopera capodoperelor, oferă infinite posibilităţi şi perspective tuturor celor care se adâncesc în ea“, a precizat Emil Boroghină, director fondator al Festivalului Shakespeare.

Un act cultural complex

La această ediţie vor fi prezentate în faţa publicului spectacole cu „Hamlet“ aduse de Teatrul Municipal din Vilnius, în direcţia de scenă a lui Oskaras Korsunovas, spectacol care va deschide oficial Festivalul (astăzi, de la ora 19.00, în sala „Amza Pellea“ a Teatrului Naţional Craiova) sau de Teatrul Ryutopia din Niigata, Japonia (duminică, 25 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul Liric). Lista va continua cu reprezentaţiile Teatrului Polski din Wroclaw (luni, 26 aprilie, de la ora 19.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu“), ale Teatrului Schaubuhne din Berlin (sâmbătă, 1 mai, de la ora 19.00, la Naţionalul craiovean), în regia lui Thomas Ostermeier, „Street Theatre Group“ din Miryang, Coreea de Sud (luni, 3 mai, de la ora 19.00), precum şi antologicul spectacol al lui Eimuntas Nekrosius de la Teatrul Meno Fortas din Vilnius  (marţi, 4 mai, de la ora 19.00).
Aceste reprezentaţii susţinute pe scenele teatrelor din Craiova vor fi însoţite „într-un act cultural complex“, cum preciza directorul fondator al Festivalului, şi de alte manifestări, precum concertul „Hamlet în creaţia muzicală“, susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia, sesiuni de shakespeareologie, seminarii, lansări de carte inedite şi expoziţii, care vor conferi manifestării dimensiunea sa culturală majoră.

Reprezentaţii de succes la preţuri accesibile

Biletele de intrare la spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare pot fi achiziţionate de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Preţul unui bilet categoria întâi este de 30 de lei, la categoria a doua – 25 de lei şi la categoria a treia – 20 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS