10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVecinul nostru, gunoiul!

Vecinul nostru, gunoiul!

Ce facem cu gunoiul menajer? Este întrebarea pe care ne-o punem atunci când ne aflăm în faţa unor imagini dezolante: pubelele de gunoi dintre blocuri. Toate sunt arhipline, în jurul lor roiesc câini şi boschetari, care scotocesc prin ele, un adevărat focar de infecţie.

Acesta este „tabloul“ foarte multor platforme de gunoi din cartierele de blocuri din Craiova. Serviciul de Salubritate al oraşului este depăşit de situaţie? Craiovenii au nevoie de educaţie? Unii încă nu au învăţat că gunoiul se pune în tomberon, nu se aruncă de la balcon sau din maşină. Ca să nu mai vorbim de colectarea selectivă a deşeurilor produse.
De la 130 de platforme amenajate, câte sunt în Craiova, într-o singură lună ajung la groapa de gunoi 10.000 de tone de gunoi menajer şi stradal. Fiecare cartier al oraşului are „puncte fierbinţi“, unde munţi de resturi menajere se adună zilnic pe lângă tomberoane, chiar dacă reprezentanţii Serviciului de Salubritate susţin că din două în două zile se ridică gunoiul. „Avem în cartierul 1 Mai, pe strada Mihai Cănciulescu, o platformă unde mereu sunt probleme. Deserveşte şi blocuri, şi case, şi chiar societăţi. Iniţial, aici am pus un tomberon de 4 mc, apoi pubele de 1,1 mc şi în final un container de 20 mc. Gunoiul este tot pe lângă el. Aici angajaţii noştri ajung zilnic pentru a-l ridica. La fel se întâmplă şi la platforma din imediata vecinătate a blocului I 48“, este părerea directorului Serviciului de Salubritate Craiova, Sorin Ciobanu.
Că gunoiul se ridică zilnic, nu prea este adevărat spun locatarii şi cei de la asociaţia de proprietari. La sfârşit de săptămână este un adevărat dezastru, fiindcă aici se adună gunoiul menajer de la patru asociaţii la care sunt arondate câteva zeci de blocuri şi gospodării. Locuitorii de aici aduc la platformă chiar şi gunoi de graj în cantităţi destul de mari. „De câţiva ani, aici este o problemă. Au desfiinţat platformele de la blocuri şi au pus aici un container mare. Aruncă şi cei cu chioşcurile, şi cei de la case. Am făcut la primărie zeci de sesizări. Nici o rezolvare. Stau câinii grămadă, sunt oameni care caută printre resturi. Dacă alţii sortează gunoiul, la noi aduc bălegarul la platforma de lângă blocuri“, spune preşedintele Asociaţiei nr. 10, Constantin Căluţoiu.

Salvaţi platforma de gunoi!

Acelaşi cartier, o altă stradă – Victor Gomoiu, blocurile K8, K9. În spatele unui bloc tip cămin de nefamilişti, în imediata vecinătate a unei vile, tomberoanele sunt înţesate de gunoi menajer. În jurul lor zeci de PET-uri, cartoane şi pungi de plastic, spre deliciul câinilor adunaţi în căutare de hrană. Pubelele sunt la cel mult patru metri de ferestrele apartamentelor. Locatarii par să nu fie deranjaţi de mizerie. După cum arată locul, cu siguranţă gunoiul nu a fost ridicat de cel mult trei zile.
Pe „pajiştea“ din faţa blocurilor de pe bulevardul Râului, un cal paşte liniştit printre mormane de gunoi.
Este un aspect surprins în cartierul craiovean 1 Mai, unde gunoiul este lăsat la voia întâmplării. Să fie o acţiune de ducere la îndeplinire a normelor conform cărora în anul 2010 gunoiul din rampa de gunoi de la Mofleni trebuie să scadă cu 10%?

Selectiv

Începând cu 1 iunie 2010, Serviciul Public de Salubritate Craiova va încerca să reintroducă în oraş pubelele de colectare a gunoiului menajer în mod selectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII