12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCătălin Voicu: Un singur om mă vrea arestat

Cătălin Voicu: Un singur om mă vrea arestat

Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ieri cererea făcută de acesta, de eliberare sub control judiciar.
Senatorul Cătălin Voicu a declarat ieri în faţa magistraţilor ÎCCJ, unde a fost audiat înainte de judecarea cererii sale de eliberare sub control judiciar, că, din punctul de vedere al opiniei publice, are deja „o condamnare în buzunar“ şi că ultima „redută“ la care se poate adresa este justiţia.
Deşi la începutul şedinţei de judecată avocatul lui Voicu, Mihai Dinu, a cerut instanţei ca solicitarea clientului său să fie judecată în şedinţă secretă, invocând imensa presiune mediatică făcută asupra senatorului, procurorul DNA s-a opus, susţinând că nu există argumente care să impună judecarea în şedinţă secretă. Magistratul care a judecat cererea a decis ca şedinţa să fie publică.
Aceasta este prima audiere, în instanţă, cu participarea presei, a senatorului Cătălin Voicu.
Senatorul Cătălin Voicu a dorit să dea declaraţii în faţa judecătoarei Luminiţa Zglimbea, care a judecat cererea de eliberare sub control judiciar şi care, înainte de a-l asculta pe Voicu, a decis că solicitarea sa este adminisibilă în principiu.
Voicu a descris, în faţa instanţei, modul în care a fost ridicat, pe 11 decembrie 2009, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, susţinând că, în dimineaţa res-pectivă, maşina sa a fost blocată în trafic de alte autovehicule, din care au coborât „civili cu arme, care l-au tras din maşină cu forţa“. Senatorul a mai declarat că a acceptat să colaboreze, iniţial, cu procurorii DNA, crezând că este vorba de o confuzie, dar când a sesizat că nu i se arată probele din dosar, a decis că este mai bine să se prevaleze de dreptul la tăcere.
De asemenea, Voicu a arătat instanţei că „nu crede că este o coincidenţă“ faptul că a fost ridicat de anchetatori chiar a doua zi după ce, alături de mai mulţi colegi din PSD, a depus la Curtea de Apel Bucureşti o acţiune prin care contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale. Totodată, senatorul a repetat de mai multe ori, în cursul audierii care a avut loc ieri, că suma de 200.000 de euro luată de la omul de afaceri Costel Căşuneanu erau un împrumut pentru Dan Floarea şi că „are foarte mulţi martori care pot confirma“. De asemenea, Voicu a precizat că mai luase şi anterior bani de la Căşuneanu pentru Floarea, dar şi pentru alte persoane, inclusiv pentru soacra sa, precizând că suma de 60.000 de euro, despre care vorbesc procurorii, a fost tot un împrumut pentru Dan Floarea.

„Discuţii de cârciumă“

În legătură cu discuţiile purtate cu Alexandru Mazăre, fratele primarului din Constanţa şi senator PSD, Voicu a arătat că acestea erau „discuţii de cârciumă“, politice, argumentând că fiecare politician trebuie să evalueze sprijinul pe care se poate baza în urma unor alegeri.
În ceea ce priveşte implicarea lui Marius Locic în acest dosar, Voicu a arătat că omul de afaceri i-a spus că fusese ameninţat că o anumită persoană dăduse bani la poliţie pentru ca el să intre la închisoare. Voicu a susţinut că tot ce a făcut pentru dezvoltatorul imobiliar a fost să ceară comandantului Poliţiei Capitalei să îl primească pe Locic în audienţă. „Poate că ar fi trebuit să fac o adresă prin biroul senatorial“, a adăugat Voicu.
Senatorul Cătălin Voicu a mai declarat ieri în faţa instanţei de judecată că, pentru recuperarea jurnaliştilor răpiţi în Irak, statul român a acordat zeci de milioane de euro, însă în străinătate au ajuns numai câteva milioane de euro.
Cătălin Voicu a mai spus că a audiat, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei de Apărare, zeci de martori în cazul răpirii din Irak, descoperind „un adevăr crunt, înfiorător“.
Voicu i-a acuzat pe procurorii anticorupţie că „dau telefoane la preşedinţie“, spunând că „un singur om mă vrea arestat, un singur om nu m-a vrut la Interne“. Senatorul a acuzat că alegerile au fost furate, spunând că îşi asumă întru totul afirmaţia.

Prietenii cu politicieni şi magistraţi

Voicu a mai spus, în ultimul cuvânt în faţa instanţei, că îl cunoaşte pe judecătorul Cristian Jipa de 20 de ani şi că l-a chemat la discuţia cu Alexandru Mazăre „în calitate de prieten“, mai ales că soţia judecătorului este membru PSD. Judecătorul Cristian Jipa le-a declarat procurorilor DNA pe 18 ianuarie că senatorul Cătălin Voicu i-a prezentat, de-a lungul timpului, mai mulţi politicieni, precum Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie şi Miron Mitrea, potrivit referatului cu propunerea de arestare a senatorului.
Judecătorul Jipa le-a mai declarat procurorilor că „pe Voicu l-am perceput ca a avea o poziţie foarte puternică în PSD, motiv pentru care am şi apelat la el să o sprijine pe soţia mea. Această percepţie s-a format în timp, încă de pe vremea când eram judecător la Tribunalul Bucureşti. Cătălin Voicu mi-a prezentat în decursul timpului politicieni cum ar fi Hrebenciuc, Vanghelie şi Mitrea“.
Jipa a mai spus că relaţia sa de amiciţie cu Cătălin Voicu se desfăşoară pe două paliere. „Unul privind relaţiile cotidiene, umane dintre noi, celălalt privind activitatea sa politică, unde eu l-am rugat din partea soţiei, care e deputat PSD, să intervină la liderul de grup Hrebenciuc să nu o mai marginalizeze“, a adăugat Jipa.
Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ieri cererea făcută de acesta, de eliberare sub control judiciar.
Întrucât decizia instanţei supreme este definitivă, senatorul Cătălin Voicu mai poate solicita instanţei să fie eliberat doar prin cereri de punere în libertate sub control judiciar, cereri de înlocuire a măsurii arestării preventive sau cereri de eliberare pe cauţiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII