11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMăsură-şoc în cazul maidanezilor

Măsură-şoc în cazul maidanezilor

Prefectura Dolj, sub conducerea lui Eugen Georgescu, a întocmit un studiu al metodelor prin care ar putea fi rezolvată problema câinilor comunitari în Craiova şi în judeţ. O primă metodă identificată de prefectul Georgescu este soluţia-miracol sau măsura-şoc: la Los Angeles, autorităţile au împuşcat într-o noapte toţi maidanezii, iar la Londra, regina a scos într-o noapte armata pe străzi şi a împuşcat toţi câinii fără stăpân.

Din studiul privind problema câinilor comunitari, iniţiată de prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a rezultat un dosar de un centimetru şi jumătate grosime. „Obiectivul acestei cercetări a fost în conformitate cu rezultatul urmărit, adică am dori să nu mai existe pe stradă câini vagabonzi“, a declarat Georgescu în cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri. Cu delicateţea-i binecunoscută, prefectul a atras atenţia presei asupra faptului că, în ceea ce priveşte problema câinilor comunitari, „am deschis-o şi eu în discuţii în altă conferinţă de presă, care a fost mai altfel arătată decât m-am exprimat“. Din acest motiv, în cele ce urmează vom reda declaraţiile prefectului Georgescu exact cum au fost înregistrate, fără corectarea micilor dezacorduri în exprimare care, de obicei, sunt puse pe seama emoţiilor în faţa camerelor video.

Care sunt serviciile pe care câinii maidanezi le pot face comunităţii?

Adevărata cauză a problemei câinilor comunitari s-ar găsi în actuala lege privind protecţia animalelor, potrivit prefectului de Dolj. „Iată ce spune articolul 2 din lege: gestionarea populaţiei canine pe teritoriul României se reglementează prin lege specială. Dar tot în această lege, care a fost modificată, la articolul 7, vestitul articol: este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar. În acest moment, această lege se aplică decât câinilor care au deţinători. Prin extensie, s-a ajuns la câinii comunitari pentru că aici există şi sancţiuni, şi infracţiuni pentru deţinătorii de câini. Câinii comunitari nu au stăpân, aşa că ar trebui completată legislaţia cu această lege specială, gestionarea populaţiei canine fără stăpân pe teritoriul României“, a declarat Eugen Georgescu. „Ce trebuie să ne atragă mai mult atenţia este faptul că numărul oamenilor muşcaţi de câinii maidanezi, mutilaţi sau chiar omorâţi este în creştere. Creşterea sensibilă a incidentelor care neliniştesc populaţia arată că regulile existente sunt fie imprecise, fie prea liberale în anumite cazuri şi este necesar să fie reformulate. Există avantaje sau dezavantaje în ceea ce priveşte menţinerea acestor câini pe stradă. Aici ne punem problema care sunt serviciile pe care câinii maidanezi le pot face comunităţii. Trebuie să ne dăm un răspuns la această întrebare“, a mai spus Georgescu.

Patru metode, deci patru!

Soluţia problemei câinilor comunitari ar trebui să vină cu sprijinul comunităţii. „Nu trebuie să ne bazăm pe principiul care ţipă mai tare are şi dreptate. Noi am identificat mai mult metode pe care o să le supun atenţiei celor îndreptăţiţi. Este vorba de măsura-şoc, prima, soluţia-miracol pe care alte state din lume şi din Europa au folosit-o. La Los Angeles, autorităţile au împuşcat într-o noapte toţi câinii. La Londra, regina a scos într-o noapte armata pe străzi şi a împuşcat toţi câinii fără stăpân. La măsuri de acest gen se recurge uneori, la aceste măsuri recurg şi victimele. Aţi văzut şi dumneavoastră că în municipiul Craiova au apărut şi câini otrăviţi. Aceasta este măsura pe care o ia fiecare cetăţean care nu îşi vede auzită problema pe care o are“, a declarat Eugen Georgescu. Prefectul a ţinut să sublinieze că această primă metodă de rezolvare a problemei nu se poate aplica. „În judeţul nostru această soluţie nu ar fi posibilă de aplicat pentru că nu avem evidenţa şi nici posibilitatea de a strânge toţi aceşti câini. Totodată, prin eliminarea parţială s-ar crea spaţii libere care ar duce la dezvoltarea altora din alte localităţi. De asemenea, se va crea loc liber şi vor ajunge animale“, a spus prefectul.
Întrebat ulterior care sunt şi celelalte soluţii, Georgescu a completat: „Vă mai fac citire o dată. Este evident că nu există o soluţie-miracol pentru această problemă, din cauza asta şi citesc, ca să nu daţi o interpretare greşită. Măsuri-şoc, soluţie-miracol nu există. Doi: integrarea câinilor în comunitate. Trei: lege privind protecţia animalelor concretă, care să ne protejeze şi pe noi, şi pe animale. Şi plan de măsuri la nivel de comunitate locală. Avem propuneri pentru toate, ce trebuie să cuprindă un plan de măsuri, trebuie să închidem tomberoanele, trebuie să evităm migrarea câinilor dintr-o parte într-alta, să-i identificăm pe cei care sunt bolnavi. Sunt mai multe propuneri. Toate acestea trebuie analizate împreună cu factorii de resort. Noi ne-am îndeplinit condiţia. Am şi subliniat ceva aici: avem şi câini agresivi şi, în ultima perioadă, aţi văzut şi dumneavoastră ce s-a întâmplat. Îngrijitorii acestora, şi pe unii i-am văzut şi eu, invocă cel mai adesea scuze de genul animalul e animal, câinele îşi apără teritoriul, nu animalul a fost de vină“.

Mai mulţi bani pentru câini decât pentru persoanele cu handicap

Prefectul Eugen Georgescu a prins în studiul efectuat o serie de argumente privind gravitatea problemei câinilor comunitari. În 2008, s-a înregistrat un număr de 1.620 de persoane muşcate de câini. 36 dintre acestea au fost internate şi tratate cu ser antirabic. Costul total al vaccinurilor utilizate acum doi ani a fost de 51.601 lei. În 2009, un număr de 1.713 persoane s-au prezentat la cabinetul medical după ce au fost muşcate de câini. 554 dintre acestea au avut nevoie de câte trei-cinci doze de vaccin fiecare. 32 de persoane au necesitat internare şi tratament cu ser antirabic. Costurile vaccinurilor în 2009 au fost de 77.969 de lei. „Întreţinerea unui câine maidanez ajunge la 1.000 de euro pe an“, a spus prefectul Georgescu, făcând referire la proiectul de lege a protecţiei animalelor al lui Iulian Urban, respins de Senat. „Un alt senator al României a declarat că sumele pe care le primesc anual persoanele cu handicap care nu au nici o sursă de venit sunt mai mici decât cele care revin câinilor comunitari. Vom face propunerile necesare cu cele patru variante, le vom propune să vedem dacă vom obţine şi sprijinul parlamentarilor din Dolj şi vom obţine şi avizul guvernului pentru o astfel de lege“, a adăugat prefectul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

342 COMENTARII