21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCât costă o viaţă la Tribunalul Dolj

Cât costă o viaţă la Tribunalul Dolj

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dovedit încă o dată că zeiţa justiţiei nu-i legată la ochi. Pentru magistraţii acestei instanţe, preţul unei vieţi depinde de cum te cheamă. În cazul Ionuţ Dinu, judecătorul a decis ca familia fetei împuşcate în cap să primească daune morale de 7.500 de euro, în timp ce tânărul care l-a împuşcat în cap pe Răzvan Mareş, fără să-l ucidă, a fost obligat la daune morale de 25.000 de euro.

La Tribunalul Dolj, ciudăţeniile par să nu se mai termine. De această dată este vorba despre cum apreciază o viaţă judecătorii acestei instanţe. Într-un dosar de tentativă de omor, în care victima vine dintr-o familie cu o condiţie socială bună, un magistrat al acestei instanţe l-a obligat pe inculpat la daune morale de 25.000 de euro către cel pe care-l împuşcase în cap, fără să-l ucidă. În schimb, într-un alt dosar, în care o fată săracă de la ţară a fost împuşcată tot în cap, însă mortal, de fiul unui poliţist, alt magistrat de la aceeaşi instanţă a apreciat că familia decedatei are dreptul să primească drept daune morale, pentru pierderea fiicei, doar echivalentul a… 7.500 de euro.

Invalid, după o împuşcătură în cap

Pe 4 mai 2007, în jurul orei 20.00, craioveanul Răzvan Mareş – un tânăr provenit dintr-o familie cu o situaţie materială foarte bună – a fost împuşcat în cap de alt craiovean, Alexandru Bogdan Popovici. Rana i-a pus în primejdie viaţa din cauză că arma neletală a fost încărcată cu muniţie modificată (bilă metalică) ce putea fi letală. În cadrul anchetei penale ce a urmat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus printr-o ordonanţă, pe 20 august 2007, efectuarea unei expertize medico-legale care să ateste starea de sănătate a lui Răzvan Mareş. Raportul medicilor legişti întocmit în urma acestui eveniment menţionează că victima a suferit o „plagă cranio-cerebrală prin împuşcare fronto-parietală stânga cu contuzie cerebrală hemoragică secundară, inundarea ventriculului stâng şi corp metalic retenţionat intracerebral parieto-occipital stâng“, leziune soldată cu „afazie expresivă şi hemipareză dreapta“. Legiştii au mai concluzionat că Răzvan Mareş a avut nevoie de circa 120 de zile de îngrijiri medicale, menţionând totodată că acesta „prezintă invaliditate permanentă şi are capacitatea de muncă pierdută conform gradului I de invaliditate“.
Popovici a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar Tribunalul Dolj a dat sentinţa în acest dosar. Judecătorul Marioara Georcotină l-a găsit vinovat pe inculpat, condamnându-l la trei ani de închisoare cu suspendare. L-a obligat totodată la plata a 60.000 de euro despăgubiri materiale, reprezentând contravaloarea cheltuielilor făcute de familia Mareş pentru recuperarea medicală a fiului lor, dar şi la 25.000 de euro cu titlu de daune morale, contravaloarea suferinţei pe care inculpatul i-a pricinuit-o victimei.

Moartea, mai ieftină ca viaţa

Pe 25 iunie 2009, craioveanul Ionuţ Dinu, de 20 de ani, a împuşcat-o în cap cu o armă de tir a tatălui său pe Alexandra Iancu, de 19 ani, o colegă a surorii sale, care în acel moment se afla în vizită la ei. Victima a fost transportată imediat la Spitalul de Urgenţă, însă, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa, aceasta a decedat în ziua următoare. Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a apreciat că Ionuţ Dinu a săvârşit infracţiunile de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fapte pentru care procurorii l-au şi trimis în judecată pe inculpat, în stare de arest preventiv.
Pe 1 februarie 2010, Tribunalul Dolj a dat sentinţa în acest dosar. Judecătorul Laurenţiu Anghel a schimbat încadrarea juridică a faptei din omor în ucidere din culpă, infracţiune pentru care l-a condamnat pe fiul poliţistului la trei ani de închisoare cu suspendare, dispunând punerea sa de îndată în libertate. Ionuţ Dinu a fost totodată obligat la 15.000 de lei drept daune materiale, reprezentând contravaloarea cheltuielilor ocazionate de înmormântare, şi la 30.000 de lei (echivalentul a circa… 7.500 de euro) cu titlu de daune morale acordate familiei decedatei pentru suferinţa pricinuită de moartea unicei lor fiice.
Aşadar, pentru magistraţii de la Tribunalul Dolj, preţul unei vieţi poate să difere. În baza aceleiaşi legi, judecătorii doljeni au apreciat că uciderea unei fete dintr-o familie nevoiaşă este de patru ori mai ieftină decât rănirea unui băiat de familie bună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII