14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie la cumpărăturile de Paşte!

Atenţie la cumpărăturile de Paşte!

Atenţie mare la produsele pe care le achiziţionaţi pentru masa de Paşte! Controalele efectuate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au scos la iveală faptul că aproximativ trei sferturi din marfa comercializată în această perioadă nu este în regulă.

Controalele efectuate în această perioadă de angajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Dolj la operatorii economici care comercializează produse alimentare specifice Sărbătorilor Pascale au scos la iveală faptul că majoritatea comercianţilor ar încălca orice lege în încercarea de a face profit. „Au fost verificaţi 30 de operatori economici care comercializează produse alimentare specifice şi au fost aplicate patru avertismente şi 25 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 51.000 de lei“, a declarat Valentin Drăgoescu, comisar-şef adjunct al CJPC Dolj. În plus, a fost scoasă de la vânzare aproape trei sferturi din marfa verificată. „Au fost controlate aproximativ 1.900 de kilograme de produse specifice Sărbătorilor Pascale (carne preambalată, în special de miel, ouă de consum, vopsea de ouă, cozonaci, pască, produse de post, ciocolată şi produse din ciocolată sau pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, vin), din care aproximativ 1.400 de kg au prezentat abateri şi s-au dispus măsurile necesare, fiind scoase de la vânzare“, a adăugat Drăgoescu.

Carne şi ouă expirate şi greşit etichetate

Chiar dacă s-au costatat abateri la toate produsele specifice, cele mai multe au fost la carnea de miel şi la ouă. Astfel, la carne, una dintre principalele abateri depistate a fost data-limită de consum depăşită. În plus, s-au înregistrat o serie de deficienţe de etichetare privind elementele de identificare. „La ouăle de consum nu au fost afişate informaţiile conform Regulamentului 589/2008 privind categoria de calitate, greutatea, codul producătorului şi data de valabilitate“, a spus Valentin Drăgoescu.

Regulile de comerciali-zare şi depozitare a peştelui, încălcate

În Dolj, calitatea şi modul de comercializare şi etichetare a peştelui şi preparatelor din peşte preambalate lasă de dorit. În urma controalelor efectuate, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC)  au descoperit că majoritatea comercianţilor de astfel de produse sunt în neregulă. „În perioada 18-25 martie 2010, comisarii CJPC Dolj au verificat calitatea, modul de comercializare şi etichetare a peştelui, preparatelor din peşte preambalate şi conservelor. S-au verificat zece agenţi economici şi s-au găsit abateri la data durabilităţii minimale (data până la care poate fi consumat şi după care produsul trebuie retras de la vânzare) la opt dintre ei“,a precizat comisarul-şef adjunct al CJPC. Astfel, s-au aplicat trei amenzi contravenţionale în valoare de 7.000 de lei şi trei avertismente.

Sfaturi pentru consumatori

Este important ca la cumpărarea produselor din carne să acordaţi atenţie deosebită la aspectul produsului atât exterior, cât şi în secţiune, dacă este posibil. „Nu achiziţionaţi produsele a căror suprafaţă este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi“, avertizează ANPC. În plus, urmăriţi modul de etichetare a produselor din carne, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei-limită de consum şi a ingredientelor alergene.
„Refuzaţi produsele din carne pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, precum şi produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data-limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită“, mai spun specialiştii.
În plus, la cumpărarea produselor alimentare şi, implicit, a produselor din carne, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs. De asemenea, aveţi grijă de unde cumpăraţi. Nu achiziţionaţi produse din carne din locuri neautorizate deoarece riscaţi să luaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea.

Alegeţi cu grijă mielul, ouăle, peştele

Carnea de miel
• Cumpăraţi numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe;
• Pe carne trebuie să fie ştampila sanitar-veterinară;
• Carnea trebuie să fie elastică şi să nu aibă suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare.

Ouă
• Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
• La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul;
• Verificaţi data durabilităţii minimale (valabilitatea), categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere etc.

Peşte
Verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări:
• Solzi care se desprind uşor;
• Corpul acoperit cu mucus urât mirositor;
• Branhii de culoare cenuşie sau brună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII