10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePedală pe termoizolare

Pedală pe termoizolare

Craiovenii veniţi marţi la „Fii vocea cartierului tău!“ au fost asiguraţi că din acest an primăria va pune mai mult accent pe izolarea termică a blocurilor.

Cartierul în care, potrivit statisticilor Primăriei Craiova, s-a investit cel mai mult în ultimii ani nu este nici pe departe scutit de neajunsuri. Gropi în asfalt sunt cu duiumul, blocurile, dacă n-au fost deja împestriţate prin termoizolare particulară, sunt scorojite, maidanezii îşi întăresc rândurile, în unele asociaţii de proprietari e debandadă, mulţi locatari şi-au instalat centrale termice pe care nu le pot folosi fiindcă apa nu are presiune etc. Acestea sunt principalele aspecte sesizate de locuitorii cartierului Craioviţa marţi, la „Fii vocea cartierului tău!“, campanie demarată de Gazeta de Sud în noiembrie 2006, în acelaşi cartier.

Izolare de la zero

Chiar dacă unele dintre blocurile cartierului Craioviţa au fost deja căptuşite, numărul lor este incomparabil mai mic decât al imobilelor neizolate. Oamenii au înţeles că termoizolarea se răsfrânge semnificativ în facturile la căldură şi ar dori să fie incluşi în programul naţional multianual de izolare termică a clădirilor multietajate de locuit, finanţat în mare parte cu fonduri guvernamentale şi locale. Mai puţin la Craiova, oraş aflat mult în urma altor localităţi în această privinţă. „Am vrea să ştim dacă se continuă iniţiativa cu termoizolarea“, a solicitat Virgil Preduţ, unul dintre craiovenii prezenţi la „Fii vocea cartierului tău!“. Oficialul cu atribuţiuni delegate la cârma executivului din Bănie în lipsa primarului Antonie Solomon, Mărinică Dincă, a lăsat să se înţeleagă că a studiat deja problema şi a precizat că în acest an se va călca pedala de acceleraţie. „De anul acesta vom pune mai mult accent pe izolarea termică, o să vedeţi“, a spus Dincă. Primăria Craiova se află în stadiul atribuirii contractului pentru proiectarea lucrărilor de termoizolare pentru care intenţionează să solicite finanţare. În aceste condiţii, fondurile alocate de la guvern în acest an sunt zero, Craiova nefiind prinsă în program cu nici un proiect eligibil.

Asfalt doar la strada mare

Locuitorii cartierului Craioviţa sunt încă nemulţumiţi de starea drumurilor. „E adevărat că s-a pus asfalt, dar s-a pus asfalt electoral“, a spus Ion Trică, exemplificând cu strada Craioveşti. „S-a asfaltat strada George Enescu, însă în spatele blocurilor dăm din groapă în groapă“, a arătat Marin Bobu. Viceprimarul Mărinică Dincă nu le-a putut aduce oamenilor o „reţetă magică“. „Atât au fost bani! Bani sunt puţini în acest an. Singura soluţie deocamdată este planul integrat de dezvoltare, prin care vom putea reabilita mari bulevarde, inclusiv în Craioviţa, cu 98% finanţare europeană şi 2% finanţare de la bugetul local“, a spus Mărinică Dincă, făcând referire la proiectele de modernizare a bulevardului Olteniei şi bulevardului Tineretului, din Craioviţa.

Maidanezii, fără rezolvare

Prezenţa câinilor comunitari agresivi la tot pasul pe străzile Craioviţei a fost subiectul reluat de aproape fiecare dintre participanţii la dezbaterea „Fii vocea cartierului tău!“. „Sar asupra copiilor, a părinţilor lor, a bunicilor“, susţine Virgil Preduţ. Viceprimarul Mărinică Dincă le-a explicat oamenilor că eficienţa unor adăposturi mai mari pentru câinii comunitari nu este dovedită, dând exemplul municipiului Piteşti, unde sunt adăposturi mult mai încăpătoare decât al Craiovei, de la Făcăi, însă oraşul este tot plin de maidanezi. „Nici consiliul local nu poate lua altfel de măsuri la nivel local, decât cele stabilite prin lege“, a spus Dincă.

Asociaţii în colaps

Ca la aproape fiecare dintre dezbaterile „Fii vocea cartierului tău!“, şi la întâlnirea de marţi, partea cea mai animată a fost în timpul sesizărilor privind diverse nereguli la asociaţiile de proprietari. Ion Colţan a deschis subiectul Asociaţia nr. 3 Craioviţa, despre care spune că „are multe probleme“ şi „datorii de miliarde“. Mai mulţi locatari ai asociaţiei au solicitat primăriei să intervină pentru a le pune la dispoziţie diverse acte din asociaţie, despre care ei nici măcar nu ştiu dacă mai există. Viceprimarul Mărinică Dincă le-a promis oamenilor sprijin, în primul rând prin consultanţă, afirmând că nici un funcţionar din primărie nu va putea suplini puterea proprietarilor în cadrul unei asociaţii. „Dumneavoastră îi alegeţi (pe conducătorii asociaţiilor – n.r.), dumneavoastră îi daţi jos“, a concluzionat Mărinică Dincă.

Balta Craioviţa, un mit

La capitolul mizerie, oamenii au amintit şi balta din Craioviţa, generatoare de mirosuri şi aspirator de deşeuri. „Balta Craioviţa e un mit. Cineva le-a vândut craiovenilor povestea asta cu mirosurile din balta Craioviţa şi ştiu eu cine. Mirosul nu vine de acolo. E o problemă a Companiei de Apă, cu pompele lor de acolo, şi trebuie să şi-o rezolve“, a spus viceprimarul craiovean Mărinică Dincă. Acesta a afirmat că, dacă pe viitor preţurile la imobiliare îşi vor reveni, n-ar fi exclus ca primăria să propună achiziţionarea terenului, în vederea reamenajării.

Parcări şi nu prea
Pe locurile de parcare din anumite zone ale Craioviţei e bătaie, au acuzat locuitorii din zonă la „Fii vocea cartierului tău!“. Oamenii au exemplificat cu staţia de taxi nr. 30, unde locatarii nu mai au loc să parcheze din pricina taximetrelor, cu zona pieţei, unde şi trotuarele sunt pline de maşini. Autorităţile nu au, deocamdată, soluţii.

Fără apă
Craioveanul Marin Bobu a afirmat că în blocul 201B apa nu ajunge la etajele superioare sau ajunge cu presiune foarte scăzută: „Şi-au pus oamenii centrale şi acum se uită la ele, că nu le pot folosi, fiindcă apa nu are presiune“. Reprezentantul Companiei de Apă „Oltenia“ SA va dispune verificarea hidrofoarelor.

Pomi fără fason
Craiovenii au cerut în mai multe rânduri fasonarea copacilor din cartier. „Stăm în întuneric!“, a spus Mariana Stănescu. RAADPFL Craiova a înregistrat solicitările de intervenţie la coroana copacilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII