8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComunele doljene, sufocate de gunoi

Comunele doljene, sufocate de gunoi

Localităţile doljene sunt sufocate de munţi de gunoaie. Închiderea gropilor neconforme cu normele europene i-a determinat pe locuitorii din mediul rural să arunce resturile din gospodării la marginea drumului. În judeţul Dolj, 60 de gropi nu sunt încă închise oficial.

Chiar dacă ultimul termen de închidere a gropilor de gunoi neecologice din Dolj a fost luna iulie 2009, mai sunt încă 60 de gropi neînchise oficial din totalul de 309, câte au inventariat inspectorii Gărzi de Mediu. Problema gunoiului este departe de a se fi rezolvat, fiindcă, în lipsa unei platforme de gunoi, localnicii din mediul rural aruncă resturile la marginea drumului. Intrările sau ieşirile din unele comune doljene sunt străjuite de munţi de gunoaie. „În 22 de comune din Dolj, avem încă probleme cu închiderea gropilor, 60 la număr. Acum a apărut un alt fenomen. Oficial, în unele localităţi, platformele de gunoi au fost desfiinţate. În lipsa altei variante, localnicii aruncă resturile pe marginea drumului, la intrarea sau la ieşirea din localitate. Mari probleme cu depozitarea gunoiului sunt în comunele Ostroveni, Malul Mare, Işalniţa, Bucovăţ, Vârvoru, Orodel, Seaca de Câmp. Inspectorii au început deja verificările şi chiar au aplicat amenzi. De exemplu, pentru Primăria comunei Bucovăţ s-a dat o amendă de 1.500 de lei“, a declarat Ileana Şerban, directorul Gărzi de Mediu Dolj.

 Groapă de gunoi la margine de drum

Primarii din comunele vizate dau vina pe localnici şi uită că ar fi fost de datoria lor ca să aloce, încă de anul trecut, bani de la buget pentru colectarea gunoiului şi transportul către staţiile de transfer din judeţ. Mult mai afectate sunt comunele aflate în imediata vecinătate a Craiovei. „Noi am închis de anul trecut gropile din localitatea Bucovăţ. Dar localnicii nu înţeleg să-şi adune deşeurile şi să le distrugă în propria gospodărie. Le aruncă pe unde nimeresc, pe marginea drumului, pe malul Jiului. Mai rău este că şi cei din Craiova vin şi aruncă pe raza comunei. Este un dezavantaj că suntem în imediata vecinătate a oraşului. Acum am încheiat un contract cu cei de la EcoSud. Împărţim pubele localnicilor şi gunoiul va fi dus la groapa de gunoi din Mofleni“, spune primarul comunei Bucovăţ, Constantin Vasile.
Tot în stadiul „de rezolvare“ susţin că sunt şi primarii din comunele Malu Mare şi Vârvoru.
La intrarea în satul Criva, comuna Vârvoru, pe zeci de metri sunt împrăştiate gunoaie pe marginea drumului: peturi, pungi din plastic, bălegar, hârtii, saci cu moloz. Din această cauză, primarul Nicu Tabacu a fost avertizat de Garza de Mediu Dolj. „Am fost numai atenţionaţi, dar noi am şi adunat acele mizerii. Până a doua zi însă au aruncat dintr-o maşină zeci de saci plini cu moloz şi nu erau localnici. La nivelul comunei urmează să achiziţionăm 200 de pubele şi o autospecială pentru adunarea deşeurilor“, spune primarul comunei Vârvoru, Nicu Tabacu.
În localitatea Malul Mare, consilierii au o dilemă, ca şi când ar fi în termen şi au timp să mai facă planuri. Să aleagă între pubele la fiecare gospodărie sau platformă de gunoiu la capătul fiecărei străzi. „Ne-am închis gropile, dar nu am rezolvat cu colectarea. Avem şedinţa de Consiliu şi decidem, după care urmează să ţinem licitaţie“, afirmă Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII