16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Apa caldă s-a răcit

Locatarii din cartierul craiovean Rovine aşteaptă ore întregi să le curgă la robinet apă caldă.

Problema apei reci plătite la preţ de caldă este „boală“ lungă în Craiova. În această situaţie se află şi proprietarii celor 457 de apartamente din cartierul craiovean Rovine, arondate la Asociaţia nr. 15. Locatarii au înţeles mult vehiculata „poveste“ cu pompele de recirculare care nu mai există. Şi că ar fi indicat înainte de a face baie să lase apa să curgă 15-20 de minute. Dar, de la o vreme încoace, acest interval de timp a tot crescut şi s-a ajuns la 50-60 de minute. Timp în care la robinetul de apă caldă curge rece, iar apometrele înregistrează şi, astfel, la consum se adaugă pe puţin un metru cub de apă pe lună. „În cartierul Rovine, la blocul 21-39, avem o problemă cu apa caldă. Zilnic trebuie lăsată să curgă 25-35 de minute pentru a ajunge şi cea caldă. Dar, de aproximativ o lună, dimineaţa nu se mai încălzeşte nici după 50 de minute, astfel că nu mai putem face baie decât încălzind apa pe aragaz. Prin urmare, plătim lună de lună 12 metri cubi de apă caldă în condiţiile în care folosim pentru baie numai 3-5 mc, iar restul se irosesc. Ne-am adresat celor de la punctul termic şi ne-au spus ironic să ne adresăm Tribunalului de la Haga“, a declarat Ramona Grigore, locatară în blocul 21-39, la etajul IV.

Buni de plată

Că în această situaţie se găsesc sute de craioveni din cartierul Rovine, confirmă şi preşedintele asociaţiei, Ion Dinu. El susţine cauza locatarilor care lunar sunt taxaţi de Regia Autonomă de Termoficare, căreia îi plătesc un consum mai mare de energie termică necesară preparării apei calde şi care, în fapt, ajunge la destinaţie rece. „Eu le dau dreptate oamenilor. Au venit şi la asociaţie, le-am spus să facă o sesizare la primărie şi la Termoficare. Dar nu ştiu dacă îi ajută. La un moment dat, cei de la Regie spuneau că nu se justifică folosirea pompelor de recirculare fiindcă locatarii nu dau consumul real de apă. Este o idee greşită.
Cei mai defavorizaţi sunt cei de la etajul IV, cum este cazul celor care reclamă“, a afirmat Ion Dinu.  Blocurile din asociaţia din Rovine sunt cele mai îndepărtate de Punctul termic 6, care deserveşte alte două asociaţii. Apa caldă pleacă de aici la temperaturi de 55-60 de grade Celsius către blocuri. Numai că locatarii nu consumă nonstop, ci în reprize. Apa pompată, dar neconsumată stă pe conductele neizolate şi se răceşte. Altă cauză ar fi şi existenţa, într-o singură scară de bloc, a mai multor apartamente care au instalate centrale şi nu mai folosesc apa caldă livrată din sistemul centralizat.
Reprezentanţii Regiei Autonome de Termoficare nici măcar nu au găsit de cuviinţă să dea vreo explicaţie vizavi de problemele locatarilor din cartierul Rovine. Şi nu-i de mirare că în viziunea angajaţilor de aici, rezolvarea apei calde se găseşte la „Tribunalul de la Haga“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII