Managerii de şcoli ţin cu dinţii de scaun

Autori


Directori ai unităţilor de învăţământ, dascăli, reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi ai părinţilor au dezbătut ieri proiectul Legii Educaţiei Naţionale la Colegiul „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Dezbaterea s-a axat pe discuţiile în contradictoriu purtate între managerii unităţilor de învăţământ şi primarii sau consilierii locali, pe subiectul „cine să deţină puterea în şcoală?“, elevii fiind lăsaţi în plan secundar…

Aproximativ 100 de dascăli, directori şi reprezentanţi ai administraţiilor locale au răspuns afirmativ invitaţiei Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj la dezbaterea proiectului Legii Educaţiei Naţionale. Interesul elevului a fost pus în discuţie doar de câţiva profesori cu state vechi, în rest, directorii unităţilor de învăţământ au discutat doar despre modificările legislative ce îi vizează.

Directorii, speriaţi că vor ajunge la mâna primarilor

Conform proiectului Legii Educaţiei Naţionale, consiliul de administraţie al unei şcoli va fi format din o treime cadre didactice, o treime părinţi şi o treime reprezentanţi ai administraţiei locale. Dacă în prezent, preşedintele consiliului de administraţie al unei şcoli este chiar managerul acelei unităţi de învăţământ, potrivit noului proiect, această funcţie poate fi ocupată şi de un consilier local: „Cine va fi directorul consiliului de administraţie? Dacă directorul răspunde de soarta şcolii, nu văd de ce preşedintele consiliului de administraţie ar putea fi altcineva. Niciodată altcineva în afară de director nu ar putea conduce şcoala“, a spus revoltat Dan Constantin Bora, managerul Colegiului Tehnic „Ştefan Milcu“, din Calafat. Părerea managerului amintit a fost susţinută de majoritatea directorilor de şcoli prezenţi. La rândul lor, primarii din comunele doljene, dar şi consilierii locali s-au arătat revoltaţi de atitudinea directorilor. Conform prevederilor cuprinse în Legea Educaţiei, primarul poate sancţiona dascălul şi poate avea un cuvânt hotărâtor în şcoală.

Propuneri venite din partea profesorilor

Pentru Irina Ghizdăvescu, profesoară de chimie la CN „Elena Cuza“, portofoliul elevului despre care se discută în noul proiect educativ, pe baza căruia se poate face admiterea la liceu, este în dezavantajul elevului, dar şi al liceului care îl recrutează. „În cazul în care numărul candidaţilor nu depăşeşte numărul locurilor oferite de liceu, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educaţional al elevului. Dacă numărul de candidaţi este mai mare decât cel al locurilor oferite de liceu, admiterea se face luând în calcul, în proporţie de 70%, portofoliul educaţional al elevului (media de absolvire a învăţământului obligatoriu şi media la probele de la evaluarea naţională de la sfârşitul clasei a IX-a) şi în proporţie de 30% nota obţinută la disciplina de admitere stabilită de liceu. Sarcina realizării portofoliului elevului cade în spatele fiecărui dascăl. De exemplu, la CN «Elena Cuza» predau la 300 şi ceva de elevi. Realizarea acestui portofoliu presupune contactul direct cu fiecare elev, iar acest lucru va duce la un act formal şi nicidecum la unul în avantajul copilului. Tocmai de aceea, propun ca admiterea să se facă luând în calcul 50% portofoliul educaţional, şi nu 70%, şi 50% nota obţinută la disciplina de admitere stabilită de liceu“.


Reprezentanţii ISJ Dolj au menţionat că portofoliul unui elev este extrem de important, mai ales în cazul celor care părăsesc ciclul gimnazial şi ajung al liceu. „Pe baza acestui portofoliu, elevului i se poate face consiliere profesională. De cele mai multe ori, la liceu ajung elevi despre care dascălii nu ştiu nimic. Portofoliul elevului va fi mapa profesională a copilului, în care veţi găsi aptitudini ale acestuia, rezultate obţinute, progresul făcut de elev“, a adăugat Alexandru Gâdăr, inspector general adjunct la ISJ Dolj.

Potrivit noii legi, fiecare părinte va fi nevoit să semneze un acord prin care se obligă să plătească pentru absenţele nemotivate ale elevilor între 500 şi 5.000 de lei. Dacă părinţii nu au bani, vor munci în folosul comunităţii. Părinţii au criticat această prevedere, dar şi cea legată de includerea clasei a IX-a la gimnaziu.

Dezbaterile continuă

Dezbaterile pe Legea Educaţiei vor continua şi săptămâna viitoare, când vor fi aşteptaţi cu propuneri managerii de şcoli şi consiliile de administraţie. Guvernul ia în calcul posibilitatea să amâne adoptarea Legii Educaţiei cu o săptămână, până după Sărbătorile de Paşte, interval în care să analizeze propunerile primite pentru modificarea actului şi să decidă care dintre acestea pot fi incluse în documentul final.Comenteaza acum

16 Comentarii

 1. Kalle said:

  Cum sa renunte directorii de scoli la privilegiile si la puterea pe care o au ? !? Domnilor directori, n-ar fi mai bine sa se desfiinteze de tot Consiliile de Administratie ? Asa v-ati putea face mai bine mendrele si n-ati da socoteala la nimeni. Asa cum este situatia acum, aceste consilii sunt niste marionete pe care directorii le manevreaza dupa pofta inimii. E clar ca situatia trebuie schimbata. Si chiar, stimati directori, daca nu va convine, puteti demisiona. Nu va obliga nimeni sa ramaneti pe functii si sa va chinuiti jucandu-va toata ziua Solitaire sau navigand pe net pentru doar aproape 4000 RON pe luna. Veniti, domnilor, la catedra si nu mai acceptati sa va umileasca astia cu legea lor !

 2. Napulaion said:

  Chimistul Funeriu este cumva Leana Ceausescu in varianta masculina?…De ce?…Tot ce atinge distruge…A distrus pana acum visele a mii de cadre didactice prin noua ordine a educatiei…Du-te chimistule in Franta ta ,castiga 8-9 mii de euro pe luna si lucreaza in conditiile ultramoderne cu elevi si studenti interesati si civilizati…Dupa ce ca suntem cu coatele peticite mai vrei sa ne iei si bruma de stabilitate…Nu e performanta?…Pai in saracia asta din sistem ce performante vrei?…Ai o dacie si vrei s-o vinzi drept mercedes?….Vai de el roman saracu’, ca tot da n’apoi ca racul….V-ati inghesuit sa-l mangaiati si sa-l votati pe Base…Primarii sa f…directoarele si parintii cu elevii profesorii

 3. Deconcentratul said:

  O intrebare! De cand nu ati mai auzit ca sistemul are nevoie de un specialist pentru a-l instala ca director. Acum trebuie sa lingi sefii partidelor aflate la putere si te pun sa conduci, Si atunci prost sa fii pentru a face ceva prin care sa deranjezi puterea…Nici pe vremurile de demult apuse nu se intalnea asa ceva. Asa ca avem directorii pe care-i meritam oportunisti care fac orice numai sa nu deranjeze sistemul…

 4. romanul said:

  Nu numai invatamantul este brambura, toata tara si institutiile statului sunt zapacite de indivizi pusi sa conduca inclusiv destinele acestei tari. Nu au nimic in cap, peste tot primeaza numai interesul personal, cel general s-al gestioneze alti in alte etape, acum este vremea noastra, acum ori niciodata. Tara este gestionata in haos de niste cretini ajunsi in fruntea tarii pe cai oculte, fara sa stie ce vor. Vai de generatiile viitoare, vor trebui sa ia totul de la 0 (zero). Asa ne trebuie si va trebuie, tuturor care am votat si ati votat, dealungul celor 20 de ani cu inima si nu cu mintea. Vor veni vremuri din ce in ce mai grele si dificile pentru amaratul de popor roman. Sa ne de dumnezeu sanatate pentru ca in afara de aceasta nu stiu daca in urmatorii 20-30 de ani vom mai avea parte de altceva.

 5. Tot un roman said:

  asa-i! cum zice 4.Veti avea toti banii sa mergeti sa va cautati de sanatate la Viena. Vom ramane fara medici, profesori de valoare!

 6. Radical said:

  Bai tovarasi, directorii scolilor si liceelor sunt numiti politic in functie de partidul care a fost la guvernare. Sa lase ciocul mic, ca i-am vazut cum vin la sedinte si cersesc un post, ca ei au muncit pt partid, in loc sa solicite un post pt competente lor.

 7. milo said:

  lu bora asta ii frica ca pierde ciolanu?mai are 8 luni si gata cu epoca de aur pt el a apus s a dus asta bora e ala care se da singur la isj ? i l stiu totii cei de la craiova ca le cara la toti ce cere la scoala lui ca asa ii place sa zica la scoala me ba asta nu e ata ata e doar averea cati mieie ai cerut acum? cati ai dat la craiova?cnd erem elev vedeam cum vin masini la cantina ca la billa da ma exact ce mai fac asti bila acolo pe langa liceu nu fac la bora la cantina ca sasa canta cioara prin cantina? sau o tine sa bea el ceai si asa manance ?pai acasa nu mamanca?stiiti dece ? nu mai are . a vanduto darmai are ceva ? da haine atat unele bune altele decaca ca el

 8. Marius said:

  Ce-si mai freaca mainile primarii si rudele si pupincuristii primarilor (persoane una si una, competente in prostie) ca o sa-si bage picioarele si in scoli. Si dintr-o data toti incompetentii vor deveni profesori exceptionali si copii o sa invete carte … la Sfantu Asteapta.

 9. Opinie said:

  Nu cred ca e oportuna conducerea unei unitati de invatamant de catre un om strain, fara pregatire in domeniu, dar sa nu creada careva ca astfel de schimbari vor indrepta lucrurile din sistemul de invatamant. In primul rand trebuie desfiintate inspectoratele sacoilare si inspectorii inlocuiti cu revizori scolari subordonati direct ministrului. Acestia ar putea prelua cu succes prerogativele administrative spre cate tind consilierii sau primarii.

 10. lori said:

  Daca oameni valorosi din invatamant sunt dati afara si inlocuiti cu absolventi de la “Spiru Haret”, de ce-ar mai ramane directorii? In locul lor nu se pot gasi astfel de absolventi? Directorii sunt avantajati ca au secretare, dar ce te faci cu invatatorii sau profesorii care trebuie sa-i invete pe elevi sa scrie corect romaneste?

 11. TRACTOR said:

  TARA YE VREA PROST! ce nu pricepeti fratilor….director i nedirectori va fi vai de noi! Vor iesi pe portile scolilor inculti mai ca acum si va spun si de ce! Profesorii numaipot lasa repetenti pentru ca daca il lasi pe unu repetent ala nu mai vine la scoala. Nemaivenind la scoala pierzi banii lui si la sfarsit de an daca ala e in abandon dai banii inapoi! Neavand bani nu iei salariul si atunci ii treci pe toti ….una la mana! A doua nu il poti lasa repent ca ti se desfinteaza clasa. Desfintandu-se clasa pierzi catedra…si ajungi somer! Asa ca stimabili comentatori TARA TE VREA PROST! Ce-i aia performanta?

 12. surdul.t.aude. said:

  Toti profesori din fiecare scoala sa participe la examen pentru ocuparea postului de director. Cel care obtine nota cea mai mare sa ocupe postul de director.Directoruls a predea cu 1/2 ore fata de ceilalti profesori,iar la retributie sa-i adauge un spor de conducere de 1/2 din salarul de incadrare Directorii de scoala sa nu fie subordonati ,,alesilor”, primarilor, care si-au ocupat functia pe baza de brichete,plase, canti de plastic etc.citind ,,almanahe”

 13. anonim said:

  ce trist ,ca nu a fost si lelioara invitata la fel si cotescu si bercea ca in vara erau asi in santaja pe unii directori este jalnic cine o sa conduca scolile GREVA GENERALA

 14. pt. anonim said:

  Lasa ca nici cu Busoaica nu mi-e rusine. Si ea si Lelioara, tot o apa si-un pamant! La fel si adjunctii. Si ca sa fim sinceri pana la capat, tonul politizarii pana la paroxism a invatamantului, Busoaica l-a dat. Lelioara doar a cotinuat cu succes “trendul”

 15. Alo,Părinți ! said:

  LUȚI AMINTE: COPII VOȘTRII DE VÂRSTĂ ȘCOLARĂ ÎNVAȚĂ (vorba vine ) IN SCOLI CONDUSE LA ORA ACTUALĂ DE ” LIPITORII DE AFIȘE” AI LUI BĂSE. CINE A PUS AFIȘE CU BĂSE ȘI ESTE DASCĂL ESTE DIRECTOR DE ȘCOALĂ. La fel a fost cu Iliescu,cu Tăriceanu etc. SCOALA ROMÂNEASCĂ ESTE SUBJUGATĂ POLITIC ÎN TOTALITATE. OARE CREDEȚI CĂ JIDANII ȘI ȚIGANII CARE CONDUC VREMELNIC ROMÂNIA AU INTERES SĂ TREZEASCĂ ACEST POPOR. UN CĂPSUNAR,UN SCHIMBĂTOR DE PEMPERȘI,O PROSTITUATĂ,AU NEVOIE DE CARTE MULTĂ ? AȘA NE VOR SLUGI ”G O I M I ”. PĂRINȚI,POPOR ROMÂN TREZEȘTE-TE !Profesori ce sunteți directori politici R U Ș I NE !

Alte stiri

11 martie 2019

Dieta pentru bila leneșă: 6 alimente cu efect benefic

Principala funcție a vezicii biliare este prelucrarea grăsimilor. Află ce alimente poți consuma pentru a trata cu succes bila leneșă, în timp ce ai o digestie optimă, potrivit eva-rom. În momentul în care vezica biliară nu își îndeplinește rolul ...

Sumarul ediției de miercuri, 31 martie 2010

Actualitate

» Obiectivitate „marca Amelia Căprărin“
» Festin expoziţional la Târgul de Paşte
» Avioane Craiova, fără director
» Managerii de şcoli ţin cu dinţii de scaun
» Moody’s a înrăutăţit ratingurile a cinci bănci elene, ca urmare a vulnerabilităţii lor financiare
» Suspendarea lui Solomon, prelungită
» Bursa a înregistrat miercuri scăderi modeste pe toţi indicii, sectorul SIF a pierdut circa 0,50%
» Mandatul de arestare preventivă a lui Sergiu Băhăian a fost prelungit
» Rezultatul la proba teoretică pentru permisul auto va fi valabil 12 luni
» Primăria Capitalei vrea să obţină mai mulţi bani din comerţul stradal
» ANRE: Preţul gazelor livrate populaţiei ar putea rămâne constant până la 1 ianuarie 2011
» Handbal: Federaţia va premia echipele campioane cu 20.000 euro
» Vicepreşedintele Judecătoriei Petroşani, arestat preventiv
» CE cere reforme urgente în zona euro în urma adâncirii decalajelor între statele membre
» Păcuraru şi Morega au susţinut în instanţă că aveau doar relaţii de serviciu, fiind colegi de partid
» Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi de peste 3 milioane lei în luna martie
» Gorj: 120 de angajaţi ai ISU, în acţiune de Paşti
» Maria Băsescu a vizitat căminele de bătrâni din Gorj
» Craiova: Ari Roland Jazz Quartet, în această seară la Filarmonica “Oltenia”
» Unităţile bancare sunt închise trei zile de Paşte, cu excepţia unor agenţii din marile magazine
» Ministrul agriculturii vrea obligativitatea Codului de bune practici
» Ministrul agriculturii vrea obligativitatea Codului de bune practici

Local

» Schizofrenicul
» Cum poate fi anihilată reţeaua
» Impact mortal pe DE 70
» „Bizoni“ în trafic sub ochii oamenilor legii
» „Rabla“ pentru firme, fiasco la prima strigare
» Scurte ştiri

Dolj

» Se deschide ţeava
» Poliţist cercetat în libertate, după ce a ucis o femeie

Gorj

» Finul din Gorj al lui Cătălin Voicu, abonat la contracte publice
» Peste 40 de unităţi şcolare vor fi comasate în Gorj

Sport

» Deţinătoarea trofeului Ligii Campionilor vizitează Londra
» Marica aşteaptă în zadar felicitările selecţionerului Răzvan Lucescu
» Ungur a început bine la Napoli
» SCM, la penultimul meci acasă
» Revine Claudiu Ştefan la CSM?
» Gimnastele, victorioase în Franţa
» „Sorinaccio“, fără atacanţi
» „Pepe“, înjurat
» Violeţi de furie

Magazin

» Scurte ştiri
» Moda primăverii, la preţ redus
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» HOROSCOP

Top