22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMircea Geoană, intermediar între penali

Mircea Geoană, intermediar între penali

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a intermediat în 2006 o întâlnire între vicepreşedinta PSD Dolj, Maria Schutz, pe atunci cercetată penal, şi senatorul PSD Cătălin Voicu, pe numele căruia procurorii DNA au trimis vineri o cerere de arestare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit unor surse de la Curtea Supremă, informaţia rezultă chiar din cererea de arestare trimisă la ÎCCJ în cazul Voicu, fiind vorba de interceptări mai vechi din dosarul Mariei Schutz. Potrivit cererii de arestare trimise la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2006 ar fi avut loc un schimb de SMS-uri între liderul PSD de atunci, Mircea Geoană, şi vicepreşedinta PSD Dolj, Maria Schutz. Aceasta se plângea că e cercetată penal alături de alţi pesedişti, iar Geoană îi răspundea, chemând-o la Bucureşti. Ulterior, între cei doi are loc şi o discuţie telefonică, în care Mircea Geoană îi spune să discute cu senatorul Cătălin Voicu şi îi dă numărul de telefon, sugerând că senatorul PSD îi va rezolva problema. Informaţiile rezultă din stenograma unor înregistrări ataşate dosarului lui Schutz, care a fost trimisă în judecată de serviciul teritorial al DNA din Oradea, în decembrie 2007, sub acuzaţia de înşelăciune. Mircea Geoană a declarat ieri că nu a intervenit în nici un fel pentru Maria Schutz. „Haide, domnule. Nu am intermediat niciodată o chestiune care să fie nelegală. Invocă nişte minciuni ca de fiecare dată, nu nişte SMS-uri. Nu ştiu de unde au plecat astfel de informaţii“, a spust Mircea Geoană, citat de Agerpres.
Maria Schutz a declarat vineri, 23 martie, că nu a discutat niciodată cu Cătălin Voicu. „Nu îl cunosc personal pe Cătălin Voicu şi nu am nici o legătură directă sau indirectă cu acest caz. L-am văzut la congresul şi la conferinţa partidului, dar nu am comunicat niciodată cu dânsul“, a precizat Maria Schutz.

Ce spune Cătălin Voicu, potrivit stenogramelor din 2009:

Voicu Cătălin: Băga-mi-aş p…. în Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare! Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj. Şuţa aia cu serele, cu tot… Păi şefa, doamna Cristea de la Dâmboviţa, la fel, şi nu-ţi mai dau nume, că nu-i frumos. Mulţi! Dom’ne, i-am rezolvat pe toţi, dom’ne, că unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puşcărie… alţii le-a dat zece ani… Unul dintre avocaţi zice: „Dom’ne, nu-i e ruşine, dom’ne?“. „Dom’ne, zic, asta a fost!“ (…) … asta, să ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, ş-atunci… se duce la negociere, vreau internele. Dacă nu mă duc la interne, da…
Mazăre Alexandru: Eu am vorbit cu Radu…

Cine este Maria Schutz

Consilierul judeţean PSD Maria Schutz a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în anul 2007, alături de alte trei persoane, pentru fraudarea SC Orser Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, prejudiciul total fiind estimat la peste cinci milioane de euro. Maria Schutz ar fi indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului (ADS) cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a celor două societăţi, avându-i complici pe Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, Corneliu Popa, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al ADS Bucureşti, şi pe Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte din cadrul aceleiaşi instituţii. Maria Schutz este acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă în formă continuată.
De aproape doi ani şi jumătate de când a fost trimisă în judecată, procesul trenează, deşi au trecut zece termene. Fie a fost lipsă de procedură pentru că vreuna dintre părţi nu a fost legal citată, fie vreun inculpat a solicitat amânarea cauzei, fie a lipsit vreun avocat. La ultimul termen, care a fost pe 9 aprilie 2009, dosarul a fost trimis la Curtea Constituţională, pentru ca această instanţă să se pronunţe asupra unei excepţii de neconstituţionalitate. Excepţia ridicată de cei patru inculpaţi vizează neconstituţionalitatea mai multor articole din Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Legea DNA, inclusiv a articolului prin care este pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, reţinută şi în sarcina doljencei Lili Schutz. Curtea Constituţională a respins, pe 23 martie anul acesta, excepţia de neconstituţionalitate. În consecinţă, procesul se va întoarce la instanţa de fond, adică Tribunalul Bihor, pentru continuarea judecăţii.
Evenimentul Zilei a scris recent că Mircea Geoană l-a prezentat pe Cătălin Voicu, în 2006, pesediştilor, drept omul care le-ar putea rezolva problemele în justiţie. „În 2006, Mircea Geoană i-a prezentat liderilor PSD pe generalul Mitică Iliescu şi pe executantul său, Cătălin Voicu, drept oamenii la care pot apela şi pe care îi pot consulta în chestiuni juridice. «Misiunea» lui Cătălin Voicu în PSD era cunoscută de conducerea acestuia. Potrivit unor surse din partid, în 2006, Mircea Geoană le prezentase «reţeaua», ce poate, ce face şi cu ce poate ajuta aceasta. Cătălin Voicu fusese înfăţişat drept un executant direct al generalului Dumitru Iliescu, fost şef al Serviciului de Protecţie şi Pază“.

Cine va judeca arestarea lui Voicu

Senatul a avizat săptămâna trecută ridicarea imunităţii senatorului PSD, iar procurorii DNA au trimis vineri cererea de arestare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, în dosar fiind cercetaţi şi doi judecători de la Înalta Curte, Cristian Jipa şi Florin Costiniu. Cererea de arestare va fi judecată astăzi de judecătoarea Despina Mihai, caracterizată mult prea indulgentă. Potrivit ziarului Adevărul, cariera Despinei Mihai, fost procuror, a fost presărată cu soluţii de neîncepere a urmăririi penale. În perioada februarie 2002 – martie 2004 a fost adjunct al procurorului general al României, fiind promovată de Joiţa Tănase şi menţinută în funcţie de Ilie Botoş – foşti procurori generali în timpul guvernării PSD. Din martie 2004, Despina Mihai este judecător al instanţei supreme.

A. Biro, D. Tapalagă HotNews.ro

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII