11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii, înglodaţi în datorii

Doljenii, înglodaţi în datorii

Restanţele doljenilor la creditele în moneda naţională au ajuns la 5,91% din totalul împrumuturilor.

Doljenii pot face faţă cu greu plăţii ratelor bancare. Banca Naţională a României (BNR) a dat publicităţii, zilele trecute, datele aferente lunii februarie a acestui an, privind comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial. Se observă că în plină iarnă au crescut restanţele către bănci. În februarie, restanţele doljenilor au crescut cu 15 milioane de lei faţă de luna ianuarie 2010. Cele mai mari restanţe la plata creditelor bancare s-au înregistrat la împrumuturile în lei. Creditele restante, acordate doljenilor în moneda naţională, au crescut luna trecută cu zece milioane de lei faţă de ianuarie. În cifre absolute, totalul creditelor în lei era, în Dolj, de 2,471 miliarde de lei, iar restanţele ajunseseră la 146,3 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că împrumuturile neachitate la termen către instituţiile de credit au ajuns la 5,91% din total. Restanţele bancare anunţate de BNR sunt atât ale populaţiei, cât şi ale firmelor. În acelaşi timp, luna trecută s-au înregistrat mai puţine credite în Dolj, cel puţin dintre cele în monedă naţională. Volumul total al creditelor din sold a fost mai mic în februarie cu 36 de milioane de lei faţă de ianuarie.
Împrumutaţii în valută au avut şi ei probleme cu plata creditelor în luna februarie. Pe total judeţ, restanţele în valută (exprimate în monedă naţională) au crescut cu cinci milioane de lei. Totalul creditelor în valută era în februarie de 2,349 miliarde de lei, iar restanţele au ajuns la 91 de milioane de lei, însemnând 3,87% din total.
„Restanţele la creditele în lei sunt mai mari decât la cele în valută, din cauză că primele au fost acordate în mare parte fără garanţii materiale. Sunt credite de consum, de regulă negarantate. În acelaşi timp, împrumuturile în valută sunt mai mult ipotecare sau imobiliare, iar acolo unde omul a garantat cu casa, de regulă, el face tot posibilul să plătească ratele la timp“, a precizat un bancher craiovean.
El a mai spus că numărul restanţelor este în creştere din cauză că tot mai multe persoane şi-au pierdut locurile de muncă sau nu mai realizează aceleaşi venituri ca în trecut.    

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII